Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 01 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raed Arafat despre criticile legate de alertarea populației –„ Dacă se dă mesaj, de ce ai dat? Dacă nu se dă, de ce nu ai dat?

ro

30 Sep, 2024 21:32 170 Marime text
Raed Arafat, Sursa foto: Facebook


 
  • Măsurile de evacuare și alertare a populației luate în acest weekend au fost cele corecte, spune șeful DSU Raed Arafat. Peste 5.000 de oameni au fost evacuați din mai multe județe în weekend-ul care a trecut, în fața urgiei care nu a avut forța prognozată de meteorologi.

Inspectoratele pentru situațiile de urgență din Galați, Vaslui, Argeș și Brașov au avut ture suplimentare de personal pentru a putea interveni în caz de necessitate, potrivit știripesurse.ro. Coordonatorul departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că s-a acționat corect, potrivit scenariilor existente de la meteorologi. Măsurile au fost necesare, a spus secretarul de stat la Europa FM.

„Noi știam din timp scenariul și atunci trebuia să ne pregătim pentru acest scenariu cel mai rău, care însemna că norii se vor descărca complet asupra României și o să avem peste 100 de litri și fenomene meteo extreme care necesită o intervenție din timp, preventivă. Ca să protejăm populația. Concluzia e că impactul nu a fost la nivelul scenariului cel mai rău, dar măsurile care au fost luate – și dacă acum cineva vine și ne spune: 'le-ați mai lua încă o dată?', răspunsul este da. Pentru că la momentul la care s-au luat situația arăta cum ar fi un impact major de ploi și de vânt”, a spus Raed Arafat.

Reacția lui Raed Arafat la critici

Întrebat dacă a existat vreo exagerare în alertarea sau evacuarea populației din zonele în care ANM a emis coduri portocalii sau roșii de ploi însemnate cantitativ, șeful DSU a răspuns criticilor din mediul online și nu numai.

„Absolut deloc era reacția normală, având în vedere prognozele meteo și hidro care au fost la momentul respectiv? Reacția noastră a fost una normală și ar fi bine să ne oprim cu critică pe o parte și pe alta. Dacă se dă mesaj, de ce ai dat? Dacă nu se dă, de ce nu ai dat? Dacă faci ceva, de ce ai făcut? Dacă n-ai făcut, de ce n-ai făcut? Nu mai merge așa. Populația își va pierde încrederea total. Sunt oameni care manipulează aceste mesaje pe social media. Sunt mesaje provocate și oricine zice ceva imediat este atacat. Acum citeam un mesaj că cineva zice că de la ANM au zis că nu a existat ciclonul Ashley. Dar eu nu cred așa ceva. Acestea sunt mesaje false propagate pe social media”, a explicat șeful DSU, Raed Arafat.
 
 
 
Citește și
Cod Portocaliu la Constanța. Inundații și copaci căzuți pe drumuri importante (FOTO+VIDEO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii