Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:17 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJA Constanţa, prezenţă importantă în cadrul Expo Apa 2019, Forumul Regional al Apei Dunăre - Europa de Est (galerie foto)

ro

23 Sep, 2019 10:19 2510 Marime text

În aceste momente, la Palatul Parlamentului, are loc deschiderea celei de-a 21-a ediţii a Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est, organizat de Asociaţia Română a Apei. Lucrarile forumului sunt deschise de Felix Stroe - preşedintele Asociaţiei Romane a Apelor şi director general al RAJA SA Constanţa.

La eveniment mai este prezent şi ministrul Fondurilor Europene, Roxana Manzatu, şi secretarul de stat în Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, Sîrma Caraman.

Printre cei prezenţi se mai numară Philip Weller, şeful Secretariatului Tehnic IAWD Danube Water Program.

În perioada 23 - 25 septembrie 2019, Asociaţia Română a Apei organizează la Bucureşti - Palatul Parlamentului ediţia cu numărul 21 a Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est. Evenimentul se adresează specialiştilor din domeniul apei, interesaţi de îmbunătăţirea performanţelor tehnice şi manageriale ale sectorului, şi va cuprinde o serie de conferinţe, seminarii şi ateliere de lucru precum:

Conferinţa Regională din Sud-Estul Europei - Water Loss 2019 propune spre dezbatere teme referitoare la ultimele evoluţii, strategii, tehnici şi aplicaţii ale celor mai bune practici internaţionale în managementul apei. Manifestarea este începutul unei serii de evenimente regionale privind pierderile tehnice de apă, derulate de IWA, care completează conferinţele de succes bianuale, precum Water Loss 2018, care a avut loc în Cape Town, Africa de Sud, în luna mai 2018, cu peste 500 de participanţi din 50 de ţări diferite ale lumii. Tema Water Loss 2019 este dezbătută şi în sud-estul Europei pentru a răspunde nevoii stringente de creştere a eficienţei utilizării apei în această parte a lumii.

Seminarul Finanţarea Infrastructurii de Apă prin Fonduri Europene în Perioada de Programare 2014-2020, dedicat operatorilor regionali, îşi propune să aducă clarificări din partea instituţiilor responsabile, din ţară şi de la nivelul Comisiei Europene, privind cerinţele pentru implementarea proiectelor în infrastructura de apă şi de canalizare/epurare prin fonduri europene. Cerinţele Comisiei Europene specifice sectorului apei în cadrul POIM, obiectivele principale avute în vedere în cadrul implementării proiectelor din POIM, modalităţi de consolidare a sectorului apei şi cofinanţarea infrastructurii de apă în perioada 2019 - 2020, sunt doar  câteva dintre temele propuse spre dezbatere.

 Workshop-ul Economic Internaţional, organizat de ARA în colaborare cu Grupul de Specialişti pentru Economie şi Statistică al IWA şi în parteneriat cu ANRSC, abordează teme precum: Reglementarea sectorului apei în România şi pe plan internaţional, Metodologia de adoptare a tarifelor, Eficienţa exploatării infrastructurii. Concursul “Instalare Branşament sub Presiune” este dedicat instalatorilor din cadrul companiilor de apă, care trebuie să răspundă provocării de a executa un branşament nou într-o reţea de fontă ductilă aflată sub presiune.  


Evenimentul din acest an reuneşte reprezentanţi a peste 80 de firme producătoare de echipamente şi tehnologii pentru îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea eficienţei tehnice şi manageriale în sector din ţări precum: Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Turcia, Polonia, Danemarca, Cehia, Franţa, România. Într-un spaţiu generos, expozanţii vor prezenta cele mai noi instalaţii implicate atât în procesarea şi tratarea apei potabile, cât şi a celei uzate, dar şi sisteme de monitorizare şi control.
 
UPDATE 1:

"În ultimii ani , sectorul serviciilor de alimentare cu apa şi canalizare a înregistrat cel mai mare ritm de dezvolare. Consolidarea operatorilor regionali, continuarea procesului de regionalizare, dar şi profesionalizara managementului au condus la creşterea semnificativă a acestor servicii, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Asociaţia română a apei a avut un rol important în crearea acestui sistem sustenabil prin colaborarea stransă cu reprezentaţii Comisiei Europene, cu autorităţile centrale, cu atribuţii în dezvoltatea sectorului, precum ministerele de resort. Ca ansamblu trebuie să subliniem elementele definitorii pentru evoluţia sectorului: reforma cadrului instituţional, promovarea unui management performant în randul furnizorilor de servicii de alimentare cu apa şi canalizare, promovarea inovaţiilor, a bunelor practici la nivelul sectorului şi luarea în calcul a cerinţelor consumatorilor", a declarat Felix Stroe.

UPDATE 2:
 
Forumul aduce în atenţia participanţilor informaţii de cea mai mare actualitate privind evoluţia şi dezvoltarea sectorului de apă din Romania şi tările din regiune. În cadrul acestui eveniment vor avea loc următoarele: Conferinţa regională din Sud-Estul Europei Water Loss 2019, ExpoApa - expoziţia de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei, Seminar POIM 2014-2020, Workshopul economic internaţional, concursul "Instalare branşament sub presiune".

UPDATE 3:

"Pentru creşterea eficienţei operaţionale şi financiare a companiilor de apă, se impun o serie de măsuri inovative care au drept scop principal scăderea pierderilor de apă. Condiţia esenţială este ca toate costurile generate de implementarea acestor măsuri să fie recuperate într-un timp cât mai scurt. De asemenea, măsurile aplicate în domeniul managementului pierderilor de apă au eficienţa maximă dacă existaă o masură exactă a debitelor de apă care intră în reţeaua de distribuţie a debitelor care produc venituri. De altfel, operatorii de apă au început implementarea cu succes a unor proiecte care să ducă la reducerea pierderilor de apă", a mai spus Felix Stroe.





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii