RAJA Constanţa, prezentă la ExpoApa 2019 Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Române a Apelor - „Absorbţia fondurilor europene este încă timidă“ (galerie foto)
RAJA Constanţa, prezentă la ExpoApa 2019: Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Române a Apelor - „Absorbţia
25 Sep, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2132
Marime text
Timp de trei zile, în perioada 23 - 25 septembrie, la Palatul Parlamentului, are loc cea de-a 21-a ediţie a Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est, organizat de Asociaţia Română a Apei. Lucrările forumului au fost deschise de Felix Stroe - preşedintele Asociaţiei Romane a Apelor şi director general al RAJA SA Constanţa. La eveniment, au mai fost prezenţi şi ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sirma Caraman, Philip Weller, şeful Secretariatului Tehnic IAWD Danube Water Program, Ionel Tescaru, preşedinte ANRSC, Dan Lucian Vlădescu, preşedinte Autoritatea de Audit şi mulţi alţii.
„Am inaugurat cea de-a 21 ediţie a ExpoApa 2019, Forumul Regional al Apei Dunăre - Europa şi a devenit tradiţional, fiind vorba de o conferinţă regională pe probleme de mediu, de apă, canalizare, epurare, şi o expoziţie minunată, care se bate de la egal la egal cu ceea ce e mai modern în lume, în Europa, ExpoApa. Repet, este un motiv de mândrie pentru apropiaţi, care au organizat toate aceste manifestări complexe, în cadrul unui forum regional, să facem un bilanţ, la ediţia 21, la care sunt prezente cele mai tari firme din lumea întreagă. Sunt prezente cele mai înalte tehnologii, de la sisteme de pompare, sisteme de aerare pentru staţiile de epurare etc. Este cea mai mare expoziţie din cele pe care le-am organizat, la care participarea este extraordinară. Este o mândrie, un bilanţ pozitiv, care demonstrează că Asociaţia Română a Apei este o asociaţie profesională, un partener competent al Guvernului României, al Ministerului Fondurilor Europene, al Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării Regionale, pentru ridicarea nivelului calităţii vieţii cetăţenilor. La nivel general, din păcate, absorbţia fondurilor europene este încă timidă.
Ministerul Fondurilor Europene face eforturi extraordinare şi am încredere că ministrul Roxana Mânzatu va face progresele necesare ca să avem 10 proiecte majore aprobate. Din păcate, sunt promovate doar şase proiecte majore şi ne dorim ca, până la finele anului, încă 10 proiecte să fie promovate. Problemele, să ştiţi, că nu sunt la Bucureşti, dar la autorităţile publice locale. Pentru că există această autonomie a autorităţilor publice locale, care nu înţeleg interesul general. Noi avem un proiect la nivelul judeţului Constanţa, poate cel mai mare din România, din Europa Centrală şi de Est, şi pe care încă nu putem să-l promovăm pentru că mai sunt autorităţi care nu vor să dea hotărâri de Consiliu Local, iar totul se răsfrânge asupra fondurilor europene, pe care România poate să le absoarbă, dar nu reuşeşte, şi iată banii rămân la Bruxelles”, a declarat, în debutul evenimentului, Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Romane a Apelor şi director general al RAJA SA Constanţa.
Tot el a vorbit despre dezvoltarea sectorului serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare. „În ultimii ani, sectorul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare a înregistrat cel mai mare ritm de dezvoltare. Consolidarea operatorilor regionali, continuarea procesului de regionalizare şi profesionalizarea managementului au condus la creşterea semnificativă a acestor servicii, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.
Asociaţia Română a Apei a avut un rol important în crearea acestui sistem sustenabil prin colaborarea strânsă cu reprezentanţii Comisiei Europene, cu autorităţile centrale, cu atribuţii în dezvoltarea sectorului, precum ministerele de resort în gestionarea fondurilor europene şi ANRSC, care joacă un rol important în sector fiind reglementator în domeniu.
Totodată, colaborarea cu instituţiile bancare internaţionale, BERD, BEI, Banca Mondială, cu asociaţiile profesionale internaţionale IWA, EUREAU, EWA şi cu asociaţiile naţionale din regiunea BWA, MAVIZ, AMAC, a condus la realizarea unei platforme pentru schimbul şi promovarea bunelor practici la nivelul sectorului şi luarea în calcul a cerinţelor consumatorilor. Ca ansamblu trebuie să subliniem elementele definitorii pentru evoluţia sectorului: reforma cadrului instituţional, promovarea unui management performant în rândul furnizorilor de servicii de alimentare cu apa şi canalizare, promovarea inovaţiilor, a bunelor practici la nivelul sectorului şi luarea în calcul a cerinţelor consumatorilor.
Pentru creşterea eficienţei operaţionale şi financiare a companiilor de apă, se impun o serie de măsuri inovative care au drept scop principal scăderea pierderilor de apă. Condiţia esenţială este ca toate costurile generate de implementarea acestor măsuri să fie recuperate într-un timp cât mai scurt. De asemenea, măsurile aplicate în domeniul managementului pierderilor de apă au eficienţa maximă dacă există o măsură exactă a debitelor de apă care intră în reţeaua de distribuţie a debitelor care produc venituri. De altfel, operatorii de apă au început implementarea cu succes a unor proiecte care să ducă la reducerea pierderilor de apă", a mai spus Felix Stroe.
„Sunt un om care vine din zona pălmaşilor fondurilor europene, iar ce voi spune azi trebuie să înţelegem prin filtrul realităţii. În România încă avem oameni care nu beneficiază de apă potabilă, canalizare. MIE este printre principalii finanţatori. Povestea operatorilor regionali este una de succes. Ne confruntăm cu o agendă complexă, dar suntem în acest demers împreună. Avem 7 proiecte aprobate, altele în lucru. În toamnă vrem să obţinem aprobarea a 5 proiecte noi. Dar depind de nişte paşi", a punctat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu. Oficialul a arătat că sectorul de apă atrage investiţii semnificative cu finanţare europeană şi că trebuie asigurate servicii pentru sustenabilitatea acestora pe termen lung. Totodată a adăugat că România va continua politica de regionalizare, subliniind că cetăţenii au nevoie de condiţii mai bune de viaţă, de acces la apă de calitate şi la servicii de canalizare, drept pentru care vom investi cu prioritate în acest sector, cu accent pe folosirea noilor tehnologii.
„Am vizitat expoziţia de tehnologii din domeniul reţelelor de apă şi canalizare şi am descoperit că există unele inovative, ecologice, care reduc semnificativ cantitatea de nămol după procesul de epurare. Mai mult, există tehnologii care folosesc sateliţii pentru a depista pierderile de apă sau utilizează inteligenţa artificială pentru diversele componente ale reţelelor. Aşadar, vreau ca, pentru viitoarele proiecte, să achiziţionăm tehnologii noi. Acestea înseamnă costuri mai mici de mentenanţă şi sunt mult mai profitabile pe termen lung, cu un impact pozitiv asupra mediului”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.
Conform ministrului, în următoarea perioadă de programare, Comisia Europeană se va concentra pe proiectele de apă uzată dar vor fi finanţate şi proiecte de dimensiuni mai reduse pentru accesul cetăţenilor la apă potabilă. Totodată, a anunţat că partenerii noştri de la Comisia Europeană urmează să propună prioritizarea investiţiilor în apă uzată, astfel încât să existe soluţii pentru localităţile cu peste 5.000 locuitori. În prezent există 7 proiecte finanţate prin POIM care au fost aprobate de Comisia Europeană, cu o valoare totală de 1,22 miliarde euro.
În perioada 23 - 25 septembrie 2019, Asociaţia Română a Apei organizează la Bucureşti - Palatul Parlamentului ediţia cu numărul 21 a Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est. Evenimentul se adresează specialiştilor din domeniul apei, interesaţi de îmbunătăţirea performanţelor tehnice şi manageriale ale sectorului, şi va cuprinde o serie de conferinţe, seminarii şi ateliere de lucru precum: Conferinţa Regională din Sud-Estul Europei - Water Loss 2019 propune spre dezbatere teme referitoare la ultimele evoluţii, strategii, tehnici şi aplicaţii ale celor mai bune practici internaţionale în managementul apei. Manifestarea este începutul unei serii de evenimente regionale privind pierderile tehnice de apă, derulate de IWA, care completează conferinţele de succes bianuale, precum Water Loss 2018, care a avut loc în Cape Town, Africa de Sud, în luna mai 2018, cu peste 500 de participanţi din 50 de ţări diferite ale lumii. Tema Water Loss 2019 este dezbătută şi în sud-estul Europei pentru a răspunde nevoii stringente de creştere a eficienţei utilizării apei în această parte a lumii.
Forumul aduce în atenţia participanţilor informaţii de cea mai mare actualitate privind evoluţia şi dezvoltarea sectorului de apă din România şi ţările din regiune. În cadrul acestui eveniment vor avea loc următoarele: Conferinţa regională din Sud-Estul Europei Water Loss 2019, ExpoApa - expoziţia de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei, Seminar POIM 2014-2020, Workshopul economic internaţional, concursul "Instalare branşament sub presiune".
Seminarul Finanţarea Infrastructurii de Apă prin Fonduri Europene în Perioada de Programare 2014-2020, dedicat operatorilor regionali, îşi propune să aducă clarificări din partea instituţiilor responsabile, din ţară şi de la nivelul Comisiei Europene, privind cerinţele pentru implementarea proiectelor în infrastructura de apă şi de canalizare/epurare prin fonduri europene. Cerinţele Comisiei Europene specifice sectorului apei în cadrul POIM, obiectivele principale avute în vedere în cadrul implementării proiectelor din POIM, modalităţi de consolidare a sectorului apei şi cofinanţarea infrastructurii de apă în perioada 2019 - 2020, sunt doar câteva dintre temele propuse spre dezbatere.
Workshop-ul Economic Internaţional, organizat de ARA în colaborare cu Grupul de Specialişti pentru Economie şi Statistică al IWA şi în parteneriat cu ANRSC, abordează teme precum: Reglementarea sectorului apei în România şi pe plan internaţional, Metodologia de adoptare a tarifelor, Eficienţa exploatării infrastructurii. Concursul “Instalare Branşament sub Presiune” este dedicat instalatorilor din cadrul companiilor de apă, care trebuie să răspundă provocării de a executa un branşament nou într-o reţea de fontă ductilă aflată sub presiune.
Evenimentul din acest an reuneşte reprezentanţi a peste 80 de firme producătoare de echipamente şi tehnologii pentru îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea eficienţei tehnice şi manageriale în sector din ţări precum: Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Turcia, Polonia, Danemarca, Cehia, Franţa, România. Într-un spaţiu generos, expozanţii vor prezenta cele mai noi instalaţii implicate atât în procesarea şi tratarea apei potabile, cât şi a celei uzate, dar şi sisteme de monitorizare şi control.
„Am inaugurat cea de-a 21 ediţie a ExpoApa 2019, Forumul Regional al Apei Dunăre - Europa şi a devenit tradiţional, fiind vorba de o conferinţă regională pe probleme de mediu, de apă, canalizare, epurare, şi o expoziţie minunată, care se bate de la egal la egal cu ceea ce e mai modern în lume, în Europa, ExpoApa. Repet, este un motiv de mândrie pentru apropiaţi, care au organizat toate aceste manifestări complexe, în cadrul unui forum regional, să facem un bilanţ, la ediţia 21, la care sunt prezente cele mai tari firme din lumea întreagă. Sunt prezente cele mai înalte tehnologii, de la sisteme de pompare, sisteme de aerare pentru staţiile de epurare etc. Este cea mai mare expoziţie din cele pe care le-am organizat, la care participarea este extraordinară. Este o mândrie, un bilanţ pozitiv, care demonstrează că Asociaţia Română a Apei este o asociaţie profesională, un partener competent al Guvernului României, al Ministerului Fondurilor Europene, al Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării Regionale, pentru ridicarea nivelului calităţii vieţii cetăţenilor. La nivel general, din păcate, absorbţia fondurilor europene este încă timidă.
Ministerul Fondurilor Europene face eforturi extraordinare şi am încredere că ministrul Roxana Mânzatu va face progresele necesare ca să avem 10 proiecte majore aprobate. Din păcate, sunt promovate doar şase proiecte majore şi ne dorim ca, până la finele anului, încă 10 proiecte să fie promovate. Problemele, să ştiţi, că nu sunt la Bucureşti, dar la autorităţile publice locale. Pentru că există această autonomie a autorităţilor publice locale, care nu înţeleg interesul general. Noi avem un proiect la nivelul judeţului Constanţa, poate cel mai mare din România, din Europa Centrală şi de Est, şi pe care încă nu putem să-l promovăm pentru că mai sunt autorităţi care nu vor să dea hotărâri de Consiliu Local, iar totul se răsfrânge asupra fondurilor europene, pe care România poate să le absoarbă, dar nu reuşeşte, şi iată banii rămân la Bruxelles”, a declarat, în debutul evenimentului, Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Romane a Apelor şi director general al RAJA SA Constanţa.
Tot el a vorbit despre dezvoltarea sectorului serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare. „În ultimii ani, sectorul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare a înregistrat cel mai mare ritm de dezvoltare. Consolidarea operatorilor regionali, continuarea procesului de regionalizare şi profesionalizarea managementului au condus la creşterea semnificativă a acestor servicii, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.
Asociaţia Română a Apei a avut un rol important în crearea acestui sistem sustenabil prin colaborarea strânsă cu reprezentanţii Comisiei Europene, cu autorităţile centrale, cu atribuţii în dezvoltarea sectorului, precum ministerele de resort în gestionarea fondurilor europene şi ANRSC, care joacă un rol important în sector fiind reglementator în domeniu.
Totodată, colaborarea cu instituţiile bancare internaţionale, BERD, BEI, Banca Mondială, cu asociaţiile profesionale internaţionale IWA, EUREAU, EWA şi cu asociaţiile naţionale din regiunea BWA, MAVIZ, AMAC, a condus la realizarea unei platforme pentru schimbul şi promovarea bunelor practici la nivelul sectorului şi luarea în calcul a cerinţelor consumatorilor. Ca ansamblu trebuie să subliniem elementele definitorii pentru evoluţia sectorului: reforma cadrului instituţional, promovarea unui management performant în rândul furnizorilor de servicii de alimentare cu apa şi canalizare, promovarea inovaţiilor, a bunelor practici la nivelul sectorului şi luarea în calcul a cerinţelor consumatorilor.
Pentru creşterea eficienţei operaţionale şi financiare a companiilor de apă, se impun o serie de măsuri inovative care au drept scop principal scăderea pierderilor de apă. Condiţia esenţială este ca toate costurile generate de implementarea acestor măsuri să fie recuperate într-un timp cât mai scurt. De asemenea, măsurile aplicate în domeniul managementului pierderilor de apă au eficienţa maximă dacă există o măsură exactă a debitelor de apă care intră în reţeaua de distribuţie a debitelor care produc venituri. De altfel, operatorii de apă au început implementarea cu succes a unor proiecte care să ducă la reducerea pierderilor de apă", a mai spus Felix Stroe.
Ministrul Fondurilor Europene, despre investiţiile cu finanţare europeană în sectorul de apă
„Sunt un om care vine din zona pălmaşilor fondurilor europene, iar ce voi spune azi trebuie să înţelegem prin filtrul realităţii. În România încă avem oameni care nu beneficiază de apă potabilă, canalizare. MIE este printre principalii finanţatori. Povestea operatorilor regionali este una de succes. Ne confruntăm cu o agendă complexă, dar suntem în acest demers împreună. Avem 7 proiecte aprobate, altele în lucru. În toamnă vrem să obţinem aprobarea a 5 proiecte noi. Dar depind de nişte paşi", a punctat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu. Oficialul a arătat că sectorul de apă atrage investiţii semnificative cu finanţare europeană şi că trebuie asigurate servicii pentru sustenabilitatea acestora pe termen lung. Totodată a adăugat că România va continua politica de regionalizare, subliniind că cetăţenii au nevoie de condiţii mai bune de viaţă, de acces la apă de calitate şi la servicii de canalizare, drept pentru care vom investi cu prioritate în acest sector, cu accent pe folosirea noilor tehnologii.
„Am vizitat expoziţia de tehnologii din domeniul reţelelor de apă şi canalizare şi am descoperit că există unele inovative, ecologice, care reduc semnificativ cantitatea de nămol după procesul de epurare. Mai mult, există tehnologii care folosesc sateliţii pentru a depista pierderile de apă sau utilizează inteligenţa artificială pentru diversele componente ale reţelelor. Aşadar, vreau ca, pentru viitoarele proiecte, să achiziţionăm tehnologii noi. Acestea înseamnă costuri mai mici de mentenanţă şi sunt mult mai profitabile pe termen lung, cu un impact pozitiv asupra mediului”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.
Conform ministrului, în următoarea perioadă de programare, Comisia Europeană se va concentra pe proiectele de apă uzată dar vor fi finanţate şi proiecte de dimensiuni mai reduse pentru accesul cetăţenilor la apă potabilă. Totodată, a anunţat că partenerii noştri de la Comisia Europeană urmează să propună prioritizarea investiţiilor în apă uzată, astfel încât să existe soluţii pentru localităţile cu peste 5.000 locuitori. În prezent există 7 proiecte finanţate prin POIM care au fost aprobate de Comisia Europeană, cu o valoare totală de 1,22 miliarde euro.
O serie de conferinţe, seminare şi ateliere de lucru
În perioada 23 - 25 septembrie 2019, Asociaţia Română a Apei organizează la Bucureşti - Palatul Parlamentului ediţia cu numărul 21 a Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est. Evenimentul se adresează specialiştilor din domeniul apei, interesaţi de îmbunătăţirea performanţelor tehnice şi manageriale ale sectorului, şi va cuprinde o serie de conferinţe, seminarii şi ateliere de lucru precum: Conferinţa Regională din Sud-Estul Europei - Water Loss 2019 propune spre dezbatere teme referitoare la ultimele evoluţii, strategii, tehnici şi aplicaţii ale celor mai bune practici internaţionale în managementul apei. Manifestarea este începutul unei serii de evenimente regionale privind pierderile tehnice de apă, derulate de IWA, care completează conferinţele de succes bianuale, precum Water Loss 2018, care a avut loc în Cape Town, Africa de Sud, în luna mai 2018, cu peste 500 de participanţi din 50 de ţări diferite ale lumii. Tema Water Loss 2019 este dezbătută şi în sud-estul Europei pentru a răspunde nevoii stringente de creştere a eficienţei utilizării apei în această parte a lumii.
Informaţii privind evoluţia şi dezvoltarea sectorului de apă
Forumul aduce în atenţia participanţilor informaţii de cea mai mare actualitate privind evoluţia şi dezvoltarea sectorului de apă din România şi ţările din regiune. În cadrul acestui eveniment vor avea loc următoarele: Conferinţa regională din Sud-Estul Europei Water Loss 2019, ExpoApa - expoziţia de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei, Seminar POIM 2014-2020, Workshopul economic internaţional, concursul "Instalare branşament sub presiune".
Seminarul Finanţarea Infrastructurii de Apă prin Fonduri Europene în Perioada de Programare 2014-2020, dedicat operatorilor regionali, îşi propune să aducă clarificări din partea instituţiilor responsabile, din ţară şi de la nivelul Comisiei Europene, privind cerinţele pentru implementarea proiectelor în infrastructura de apă şi de canalizare/epurare prin fonduri europene. Cerinţele Comisiei Europene specifice sectorului apei în cadrul POIM, obiectivele principale avute în vedere în cadrul implementării proiectelor din POIM, modalităţi de consolidare a sectorului apei şi cofinanţarea infrastructurii de apă în perioada 2019 - 2020, sunt doar câteva dintre temele propuse spre dezbatere.
Workshop-ul Economic Internaţional, organizat de ARA în colaborare cu Grupul de Specialişti pentru Economie şi Statistică al IWA şi în parteneriat cu ANRSC, abordează teme precum: Reglementarea sectorului apei în România şi pe plan internaţional, Metodologia de adoptare a tarifelor, Eficienţa exploatării infrastructurii. Concursul “Instalare Branşament sub Presiune” este dedicat instalatorilor din cadrul companiilor de apă, care trebuie să răspundă provocării de a executa un branşament nou într-o reţea de fontă ductilă aflată sub presiune.
Evenimentul din acest an reuneşte reprezentanţi a peste 80 de firme producătoare de echipamente şi tehnologii pentru îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea eficienţei tehnice şi manageriale în sector din ţări precum: Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Turcia, Polonia, Danemarca, Cehia, Franţa, România. Într-un spaţiu generos, expozanţii vor prezenta cele mai noi instalaţii implicate atât în procesarea şi tratarea apei potabile, cât şi a celei uzate, dar şi sisteme de monitorizare şi control.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii