RAJA SA, importante proiecte de modernizare în județul Constanța și ariile adiacente! Care este stadiul implementării acestora
RAJA SA, importante proiecte de modernizare în județul Constanța și ariile adiacente! Care este stadiul implementării
07 May, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
4182
Marime text
- La conferința de presă au participat Aurel Presură, directorul general al RAJA SA, Adrian Florea, directorul tehnic, dar și Stelian Budeș, director Dezvoltare și Finanțări Externe.
- În ce privește cel de-al doilea proiect, Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanța, în perioada 2014-2020, acesta a fost semnat în data de 31.08.2018, cu o valoare de 2.662.688.783,50 de lei.
- Ulterior, în data de 17.11.2021 a fost semnat Actul adițional nr.6 care modifică valoarea inițială a Proiectului la 3.005.594.469,69 de lei.
Conducerea SC RAJA SA a susținut vineri, 6 mai 2022, o conferință de presă, în cadrul căreia s-a vorbit pe larg despre proiectele implententate de compania de apă prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
La eveniment au participat Aurel Presură, directorul general al RAJA SA, Adrian Florea, directorul tehnic, dar și Stelian Budeș, director Dezvoltare și Finanțări Externe.
Astfel, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, RAJA SA are în implementare două proiecte, respectiv Proiectul Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești în perioada 2014-2020 și Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, în perioada 2014-2020.
„În cadrul proiectului Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești în perioada 2014-2020 au fost prevăzute investiții în valoare totală de 275.608.601,21 de lei. Proiectul a fost structurat în trei contracte de lucrări și trei contracte de servicii.La data prezentei, toate contractele au fost atribuite“, au precizat reprezentanții RAJA SA.
În ce privește cel de-al doilea proiect, Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanța, în perioada 2014-2020, acesta a fost semnat în data de 31.08.2018, cu o valoare de 2.662.688.783,50 de lei.
Ulterior, în data de 17.11.2021 a fost semnat Actul adițional nr.6 care modifică valoarea inițială a Proiectului la 3.005.594.469,69 de lei.
Dată fiind amploarea acestuia, proiectul a fost structurat în 50 de contracte de lucrări și patru contracte de servicii. Ulterior, pe parcursul implementării Proiectului au fost incluse încă două contracte: un contract de servicii de cercetare arheologică și un contract de achiziții echipamente.
În ce privește stadiul implementării celor 56 de contracte ce fac parte din acest proiect, este de menționat că sunt 52 de contracte atribuite, având o valoare totală de 1.646.757.677,06 lei fără TVA.
Dintre acestea, 40 se află în execuție, pentru șase au fost recepționate lucrările, două contracte au fost finalizate, iar alte patru contracte au fost reziliate.
În continuare, sunt patru documentații de atribuire publicate pe platforma SICAP, având o valoare totală estimată de 439.297.314 lei fără TVA.
Lucrări recepționate și care urmează să fie recepționate
„Proiectul a prevăzut investiții în 91 de localități. La data prezentei, se lucrează în 78 de localități, iar în alte 13 localități lucrările au fost finalizate (Cotu Văii, Dumbrăveni, Plopeni, Movila Verde, Independența, Furnica, Tufani, Fântâna Mare, Comana, Tătaru, Jegălia, Gâldău, Iezeru)“, au arătat oficialii RAJA SA.
De asemena, aceștia au explicat că „lucrările se desfășoară în cadrul a 94 de șantiere, fiind implicați 41 de antreprenori ajutați de către 56 de subantreprenori și 57 de prestatori“.
Cu ocazia conferinței de presă, s-a mai arătat faptul că, din cele 46 de contracte de lucrări atribuite, a fost efectuată Recepția la Terminarea Lucrărilor pentru șase contracte:
• CL18 Rețele apă Limanu, 2 Mai, Vama Veche, Albești, Cotu Văii. Rețele de canalizare Limanu – sectorul 4- Cotu Văii;
• CL27 Conducte aducțiune Gâldău-Jegălia-Iezeru. Rețele de canalizare Jegălia – sectorul1.
• CL39 Rețele de apă: Plopeni, Independența, Movila Verde, Fântâna Mare, Tufani și Dumbrăveni. Aducțiuni: Plopeni - Movila Verde - Independența - Dumbrăveni - Furnica - Tufani - Fântâna Mare
• CL40 Rețele de apă: Darabani și Comana. Aducțiuni: Darabani – Vâlcelele și Comana – Tătaru. Rețele de canalizare Negru Vodă;
• CL42 Sursă de apă Gâldău. Stații de clorare Jegălia, Gâldău, Iezeru. Rezervor Gâldău. Stații de pompare Gâldău;
• CL50 Sursă de apă și stație de tratare Crevedia.
Totodată, a fost demarată procedura de recepție pentru două contracte:
• CL 14 - Rețele de apăși aducțiune Lipnița Stație de ridicare a presiunii Băneasa; Rețele de canalizare Băneasa – sector Lipnița
• CL27 - Conducte aducțiune Gâldău – Jegălia – Iezeru; Rețele de canalizare Jegălia – sectorul 2.
Totodată, conducerea RAJA SA anunță că alte 13 contracte de lucrări urmează a fi recepționate până la sfârșitul anului 2022, respectiv:
• CL 7 - Rețele de apăși canalizare Lumina, Corbu și Mihail Kogălniceanu
• CL 10 - Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, stație nouă de pompare apăși conducte aferente, din localitatea Techirghiol și reabilitarea și extinderea rețelei de distribuție din localitatea Biruința, județul Constanța
• CL 11 - LOT 1: Reabilitare și extindere rețele de distribuție și de canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzatăși conducte de refulare apă uzată din localitatea Tuzla, județul Constanța
• CL 13 - Surse de apăși aducțiuni: Ostrov, Mereni, Plopeni și Comana Stație de tratare: Băneasa; Stații de clorare: Adamclisi, Mereni, Vâlcele și Tătaru; Rezervoare: Zorile și Chirnogeni; Gospodării de apă: Ostrov, Viile, Lanurile, Plopeni, Movila Verde, Independența, Dumbrăveni
• CL15 -Rețele apă Hârșova și Ciobanu. Rețele canalizare Hârșova și Ciobanu; Vadu Oii – sectorul 1;
• CL19 - Rețele apă Pecineaga, Amzacea. Aducțiune 23 August-Dulcești-Pecineaga. Rețele de canalizare Pecineaga, 23 August
• CL22 - Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzată, stații noi de pompare apă uzatăși conducte de refulare aferente, din localitatea Agigea. Rețele apă Ovidiu, Cumpăna, Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana.
• CL26 - Rețele apăȚăndărei, Căzănești, Fierbinți Târg și Dridu.Rețele de canalizare Tăndărei, Căzănești și Fierbinți Târg
• CL28 - LOT 1: Rețele apăși canalizare Crevedia
• CL32 - Reabilitare conducte aducțiune Constanța
• CL35 - Reabilitare stație de pompare apă brută Galeșu; Reabilitare complex înmagazinare Palas: SP1, SP2 și rețele în incintă, Reabilitare puț P0-Constanța Nord, județul Constanța
• CL44 -Rezervoare Albești, Faclia, Castelu, Tortoman. Stație pompare Albești, Faclia, Castelu, Tortoman. Foraje noi Poiana, Tortomanu. Stație de clorare Castelu, Tortomanu, Albești, Făclia. Gospodărie de apă pentru localitățile Dulcești, Moșneni și Pecineaga. Reabilitare stație pompare Cotu Văii. Stație de pompare Albești. Stație de pompare și stație clorare Limanu. Stație de pompare Mangalia.
• CL47 - Stații de epurare apă uzată Băneasa, Negru Vodă. Stație de epurare apă uzată Jegălia. Stație de epurare apă uzată Căzănești.
„Până la sfârșitul anului 2022 vor fi recepționate 20 de contracte de lucrări în totalitate și unul parțial“, au mai spus reprezentanții companiei de apă.
Investiții în municipiul Constanța
Nu în ultimul rând, în ce privește investiții desfășurate de RAJA SA în municipiul Constanța, s-a arătat că extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în cadrul municipiului Constanța a fost prevăzută în cadrul a 11 contracte de lucrări.
Astfel, la data conferinței de presă, zece dintre contracte sunt atribuite, iar unul a fost publicat în SICAP.
Valoarea totală a celor 11 contracte este de 524.964.051,17 lei cu TVA.
„Pentru sistemul de alimentare cu apă au fost realizați și decontați 28 km, din cei92 km propuși, înregistrându-se un progres fizic de 30.4%. Pentru sistemul de canalizare menajeră au fost realizați și decontați 19 km din cei 49 km propuși, înregistrându-se un progres fizic de 38.8%“, au arătat reprezentanții companiei de apă.
„Am gândit un sistem de sectorizare“
Totodată, pe parcursul conferinței de presă, directorul general Aurel Presură a vorbit și despre politica de investiții a companiei:
„Ne-am gândit să înlocuim magistralele mari, să facem toate lucrările necesare în stația de pompare de la Galeșu. Am gândit un sistem de sectorizare pe banii companiei. Încercăm să rezolvăm problema în doi pași - am împărțit orașul în 97 de sectoare mai mici. Trebuie să le izolăm“, a declarat directorul general, adăugând că în cazul unei avarii, disconfortul este minim.
Aurel Presură a menționat că poate spune ca a fost facută prima etapa importantă de trecere de la sistemul vechi la sistemul nou.
Totodată, acesta a vorbit și despre creșterea costurilor: „Pentru fiecare metru cub de apă, plătim la Enel 2 lei. Până mai luna trecută, plăteam 0,9 lei. Plătim mai mult decât alți colegi din țară. Noi avem foarte multe proiecte în zona energetică“.
De asemenea, acesta a mai spus că toate stațiile de epurare vor fi modernizate cu un sistem de monitorizare a calității aerului, fiind luate, în același timp, mai multe măsuri pentru reducerea consumului de energie.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
LIVE TEXT. Constanța RAJA SA, prezentare a proiectelor de modernizare și dezvoltare din județul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii