Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:42 27 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raluca Turcan despre furtul pieselor din tezaurul dacic- „Sunt lucruri ciudate în acest caz“

ro

26 Jan, 2025 14:09 466 Marime text
sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan
  • Raluca Turcan a subliniat că furtul tezaurului dacic ridică suspiciuni, mai ales prin utilizarea dinamitei și prin faptul că jaful s-a produs în ultima zi a expoziției.
  • Autoritățile olandeze și Interpolul sunt solicitate să colaboreze pentru recuperarea bunurilor de tezaur furate

Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt 'lucruri ciudate' în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menționând că atenția merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziției.

'În primul rând vorbim despre un furt și sper și aștept ca autoritățile olandeze, împreună cu Interpolul să coopereze la modul real, să prezinte informații și să ne ofere o perspectivă când bunurile de tezaur ale României vor fi aduse în țară, vor fi recuperate, în urma unui furt. Sunt câteva lucruri ciudate în acest furt și cred că atenția merită îndreptată și spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și, în același timp, că există în continuare o suspiciune de ce acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziției', a precizat Turcan duminică, la Parlament.

Ea a adăugat că, în privința legalității expoziției, 'orice export de bunuri temporare se realizează în urma propunerii instituției de Cultură, avizului Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și paza este asigurată de muzee la nivelul legislației internaționale'.

'Observ că acum apar tot felul de discuții cu privire la oportunitatea realizării de expoziții internaționale cu patrimoniul cultural al României. Au apărut tot felul de experți în calitatea și valoarea muzeelor. Cred că lucrul acesta trebuie făcut de profesioniști și faptul că toți membrii și specialiștii Comisiei naționale a muzeelor și colecțiilor au aprobat prezența României în străinătate cu o componentă importantă a patrimoniului într-un lung șir de elemente culturale pe care România le-a desfășurat în străinătate, cum ar fi expoziții la Madrid și Roma, unde au fost artefacte de două ori mai multe decât în Olanda, ar trebui să reprezinte un simbol sau un motiv de mândrie, faptul că România este prezentă cu expoziții la nivel internațional este cel mai eficient instrument de diplomație culturală, face parte din dialogul cultural al României cu alte țări. În același timp, de aceste expoziții limitate nu se bucură locuitorii unei localități unde se află un muzeu în care se desfășoară o expoziție, acolo vin românii din diaspora, participă elita culturală, autorității internaționale, toate lucrurile acestea ajută în România și cred că faptul că se pune semnul întrebării asupra oportunității expozițiilor internaționale a trebuit să ne dea foarte multe gândit', a adăugat Turcan.

Ea a mai spus că și în România sunt expoziții internaționale care sunt bine păzite, scrie Agerpres.ro. 

'Vorbim de un furt. Au existat furturi și la alte muzee internaționale, nu este o situație fără precedent și nu ar trebui să blocheze o inițiativă corectă și sănătoasă a României de a realiza expoziții', a mai spus Raluca Turcan.



Citește și:

Coiful de la Coțofenești și brățări de furate dintr-un muzeu din OlandaMarcel Ciolacu- „Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină în patrimoniul românesc cât mai repede”

Ce ascunde coiful de la Coțofenești furat dintr-un muzeu din OlandaIstoria fascinantă a unei piese de aur din secolul IV î.Hr.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii