Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport. Alocarea discreţionară de fonduri pentru autorităţile locale au atins maximul istoric al ultimilor 15 de ani

ro

20 Oct, 2021 00:00 1856 Marime text
  • ExpertForum a lansat un raport prin care a analizat alocarea de fonduri de rezervă pentru autoritățile locale în ultimii 13 ani, pentru a vedea cât de clientelară a fost HG 1088/2021 prin care Guvernul Cîțu a distribuit peste un miliard de lei către primării și consilii județene
  • În octombrie 2021 indicii clientelismului în alocarea de discreţionară de fonduri pentru autorităţile locale au atins maximul istoric al ultimilor 15 de ani
  • PNL a primit 65% din bani, UDMR 14%, iar PSD 16%. USR aproape că nici nu există pe harta alocărilor
  • Conform deciziei din octombrie sunt județe unde PNL a luat peste 90% din fonduri: Alba, Ilfov, Suceava. La Sibiu și Constanța, PNL a luat 97% din fonduri

 
 
ExpertForum a lansat un raport prin care a analizat alocarea de fonduri de rezervă pentru autoritățile locale în ultimii 13 ani, pentru a vedea cât de clientelară a fost HG 1088/2021 prin care Guvernul Cîțu a distribuit peste un miliard de lei către primării și consilii județene.

În octombrie 2021 indicii clientelismului în alocarea de discreţionară de fonduri pentru autorităţile locale au atins maximul istoric al ultimilor 15 de ani, conform calculelor EFOR.

În plină pandemie şi incertitudine, guvernul a spart puşculiţa de siguranţă a ţării – Fondul de Rezervă (FR) – distribuind fără niciun motiv rezonabil primăriilor și consiliilor județene, în principal PNL, o sumă de un miliard de lei (adică echivalentul a 200 de milioane de EUR), mult înainte ca anul să se încheie şi să ştim ce nevoi imprevizibile vor mai apărea.

Nu e prima oară când se întâmplă aşa ceva: mecanismul a mai fost folosit în trecut în aceeaşi manieră clientelară.

Doar că HG 1088 aprobată în octombrie 2021 depăşeşte limitele uzuale ale politizării şi arbitrarului în alocarea de fonduri, mergând mult dincolo de ce au practicat în trecut guvernele PSD sau cel condus de Tăriceanu, care apăreau până acum cu un maxim pe indicele de clientelism calculat de EFOR.

Pe scurt, în luna octombrie s-a înregistrat un maxim istoric al politizării alocărilor de fonduri pentru autorităţile locale pentru că:
 

- PNL a primit 65% din bani, UDMR 14%, iar PSD 16%. USR aproape că nici nu există pe harta alocărilor.
- La comune și orașe peste 70% din bani au mers către liberali.
- Doar la consilii județene pare că social democrații i-au depășit pe liberali.
- Comparativ, dacă ne uităm per ansamblu pe toate alocările către local între 2008 și 2021, pentru FR, PNL a primit 33%, comparativ cu 38% din bani, care au ajuns la PSD; primarii UDMR au primit 8% din bani.

Conform deciziei din octombrie sunt județe unde PNL a luat peste 90% din fonduri: Alba, Ilfov, Suceava. La Sibiu și Constanța, PNL a luat 97% din fonduri. În foarte puține județe (precum Ialomița, Covasna, Harghita, Satu Mare sau Sălaj) PNL a primit sub 50% din fonduri, unele dintre acestea fiind dominate de UDMR; la Buzău și PSD a luat câte 60% din bani.
 
Precizări:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Toamna vrajbei primarilor. Județul Constanța primește cei mai mulți bani din fondul de rezervă al premierului Cîțu. PSD amenință cu plângeri penale

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii