Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:58 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport pozitiv pentru România privind implementarea acquis-ului Schengen în domeniul vizelor și protecției datelor

ro

23 Nov, 2022 12:45 1065 Marime text



În contextul publicării de către Comisia Europeană la 16 noiembrie 2022 a Comunicării intitulate „Construirea unui spațiu Schengen mai puternic prin participarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul fără controale la frontiere interne”, la 17 noiembrie 2022 a avut loc, simultan la București și Istanbul, o vizită complementară de evaluare care a avut ca scop obținerea de informații suplimentare privind aplicarea acquis-ului Schengen în special în domeniul vizelor și protecției datelor.

De asemenea, ca parte a misiunii complementare, autoritățile române au oferit informații punctuale referitoare la cooperarea judiciară în materie penală cu celelalte state membre.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută raportul, publicat astăzi, al misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, misiune derulată cu succes, pentru România, la 17 noiembrie a.c., la București și Istanbul”, se arată în comunicatul de presă.


Potrivit Ministerului, vizita complementară s-a derulat sub coordonarea Comisiei Europene, având și sprijinul experților Consiliului UE, al experților din Cehia, Germania, Olanda și Suedia. Vizita a cuprins componente dedicate privind politica de vize și protecția datelor.

Vizita a fost organizată ca rezultat al deschiderii exprimate de autoritățile române, ulterior vizitei voluntare din 9-11 octombrie 2022, de a oferi orice informații suplimentare și de a facilita orice demersuri care să permită formularea de către partenerii europeni a unei decizii politice în favoarea aderării României la spațiul Schengen. 

Componenta distinctă privind politica de vize a urmărit atât dimensiunea activității consulare de acordare de vize, cât și cea a gestiunii Sistemului de Informații privind Vizele prin raportare la reglementările în domeniul protecției datelor.

Concluziile vizitei pe cele două componente confirmă implementarea și respectarea strictă și deplină de către România, prin intermediul MAE, a procedurilor prevăzute de legislația europeană relevantă în procesul de preluare, procesare și analiză a cererilor de viză, precum și faptul că aceste proceduri se realizează într-o manieră solidă, bazate pe decizii bine argumentate, o pregătire profesională corespunzătoare a personalului consular, precum și pe o infrastructură IT la standarde foarte înalte.

De asemenea, experții au apreciat respectarea de către autoritățile române, inclusiv de către MAE, a prevederilor relevante din legislația europeană referitoare la protecția datelor.


La toate componentele vizitei (atât la cele desfășurate la fața locului, în România și la Istanbul, cât la cea vizând furnizare de informații) au participat în total 7 experți din partea Comisiei Europene, 2 experți ai Consiliului UE, precum și experți din Cehia, Germania, Olanda și Suedia.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii