Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recensământ 2021 Guvernul cere amânarea pentru anul viitor. Pe 10 martie ar trebui să înceapă recensământul de probă

ro

09 Mar, 2021 00:00 1614 Marime text
  • Pe 10 martie ar urma să debuteze recensământul de probă
  • Guvernul propune amânarea recensământului pentru anul următor
 
 
Anul acesta ar fi trebuit să se desfășoare un nou recensământ al populației și locuințelor. În schimb, autoritățile propun, printr-un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică, pe portalul Guvernului, amânarea recensământului pentru 2022. Recesământul de probă ar avea loc în 2021.
 
„Activitatea de pregătire și organizare a recensământului populației și locuințelor a fost afectată de situația creată de pandemia de SARS-CoV-2”, apare în preambulul proiectului de OUG aflat în dezbatere publică la Guvern.
 
Recensământul este propus să se desfășoare în 2022, în perioada februarie - iulie. Totuși, până atunci, pentru verificarea practică a conținutului formularelor, a instrucțiunilor, a programului de recenzare și de prelucrare, precum și a măsurilor organizatorice, recensământul de probă se va desfășura în acest an, etapa de autorecenzare din cadrul acestuia începând din 10 martie.
 
Față de cel din 2011, la recensământul de anul viitor se va putea completa și online formularul de recenzare, iar anul acesta se desfășoară un recensământ de probă, cu participare obligatorie. În august 2020, prin oficializarea Legii 178, au fost aduse modificări regulilor inițiale de desfășurare a recensământului, una dintre ele vizând procedura de colectare a datelor despre gospodăriile în care membrii acestora sunt absenți.
 
Astfel, una dintre prevederile legii stabilește că, în cazul în care toți membrii unei gospodării sunt absenți, informațiile privind confirmarea absenței acestora, dar și cele legate de numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă și câteva caracteristici esențiale, precum sexul și vârsta, pot fi furnizate pe plan local de alte persoane, precum administratori de bloc, vecini, rude, în măsura în care dețin aceste informații. În cazul în care lipsesc doar câțiva membri ai unei gospodării, date despre ceilalți vor fi date de cei prezenți.
 
Legea 178/2020 mai introduce o noutate la recensământul de anul viitor, respectiv că, acolo unde minorităţile naţionale depășesc 20% din locuitori, informarea și asistarea vor fi realizate de către primari în mod obligatoriu și în limba minorităţii naţionale.
 
 

Recensământul va veni și cu o noutate pentru cetățeni, în sensul în care aceștia vor putea să se autorecenzeze, adică să completeze online, printr-un formular personal, datele pentru recensământ. Astfel, în perioada 14 martie - 15 mai 2022, cetățenii se vor putea înregistra online, accesând propriul formular, completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole.
 
Persoanele care își vor accesa online formularul de recenzare vor trebui să fie atente la câteva aspecte care, după caz, ar putea necesita modificări. Acestea sunt:
 
  • informaţiile deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;
  • adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;
  • întrebările din formularul individual;
  • răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei;
  • răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuința, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate.
 
După terminarea acestei prime etape de autorecenzare, se va trece la cea de-a doua etapă, cea a colectării datelor din teren. Astfel, în perioada 16 mai și 17 iulie 2022 se va realiza în teren colectarea prin interviu față-în-față, pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online.
 
Dovada înregistrării online se va face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, cod care va fi generat automat după transmiterea formularului.
Cine face obiectul recenzării în România
 

Potrivit ordonanței de urgență, la recensământ vor fi luate în considerare:
 
  • persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetățenie, cu reşedinţa obişnuită în România;
  • persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
  • persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;
  • gospodăriile şi nucleele familiale;
  • clădirile de locuit;
  • clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;
  • locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
  • spaţiile colective de locuit.
 
Ultimul recensământ a fost făcut în 2011, în urma căruia s-a stabilit că populația României este de 20.121.641 persoane.
 
Citește și
       
Recensământ 2021. Participarea este obligatorie. Cum poți completa singur datele
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii