Recomandări ANPC Atenție la cumpărături în perioada Sărbătorilor Pascale! Ce trebuie să știi
Recomandări ANPC: Atenție la cumpărături în perioada Sărbătorilor Pascale! Ce trebuie să știi
12 Apr, 2025 08:33
ZIUA de Constanta
302
Marime text



Perioada premergătoare Paștelui este una de vârf pentru comerțul cu produse alimentare. Echipele ANPC - Autoritatea Natională pentru Protectia Consumatorilor sunt deja pe teren în toată țara, desfășurând acțiuni de consiliere, prevenire și control, pentru a ne asigura că ceea ce ajunge pe masa de sărbători este sigur pentru consum, anunță Paul Anghel, director general al ANPC, pe pagina sa de Facebook.
În contextul apropierii sărbătorii, Paul Anghel face câteva recomandări pentru cumpărături în siguranță.
Ce trebuie să știți
Carne și produse din carne (inclusiv miel):
• Cumpărați DOAR din locuri autorizate (măcelării, magazine, piețe amenajate), cu ștampilă sanitar-veterinară.
• NU cumpărați din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul e mic.
• Carnea trebuie să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut, fără mucus sau culoare modificată.
• Verificați prețul de la raft cu cel de pe bon!
Ouă:
• Luați-le doar din spații autorizate, păstrate la rece.
• Evitați ouăle fisurate, murdare sau păstrate la temperatura mediului ambiant.
• Coaja trebuie să fie întreagă, iar la spargere albușul să fie dens, gălbenușul semiglobulos.
• În cazul ouălor vrac, trebuie să fie afișate clar: calitatea, greutatea, metoda de creștere și data valabilității.
Vopsea de ouă:
• Alegeți doar produse autorizate, cu etichetă completă: producător, ingrediente, instrucțiuni, dată de valabilitate.
• NU folosiți vopsele tipografice sau textile – pot fi toxice!
Produse de patiserie (cozonaci, checuri):
• Cumpărați din locuri curate, autorizate.
• Personalul trebuie să poarte echipament de protecție, iar produsele neambalate să fie bine protejate și servite cu ustensile.
• Etichetele trebuie să arate clar ingredientele (inclusiv alergenii) și data de valabilitate.
Ciocolată, produse din cacao:
• Verificați eticheta: denumirea, producătorul, data durabilității, conținutul de cacao.
• Atenție la ambalaje deteriorate și produse fără traducere în limba română!
• Nu cumpărați de la vânzători ambulanți!
Vin și băuturi alcoolice:
• Eticheta trebuie să includă producătorul, concentrația alcoolică, volumul, tipul vinului și originea.
• Verificați dacă lichidul este limpede și fără impurități.
• Pentru băuturile spirtoase – eticheta trebuie să respecte normele Ministerului Finanțelor.
În anii trecuți, inspectorii au găsit în teren, potrivit sursei, ouă sparte sau expirate, vopsea cu termen depășit, produse „tradiționale” fără atestare; carnea, cozonacii și ciocolata erau uneori etichetate incorect sau cu ingrediente înșelătoare; vin fără mențiuni privind alergenii sau ambalaje deteriorate.
„Citiți eticheta, alegeți magazine autorizate și evitați tentațiile ieftine care pot dăuna sănătății sau poate chiar vieții!
Pentru orice sesizare referitoare la un produs neconform solicitați reprezentantului operatorului economic înlocuirea acestuia sau aveți la dispoziție platforma oficială www.anpc.gov.ro”, punctează Paul Anghel.
Citește și
Muzeul de Artă Populară ConstanțaProiectul "Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor", ediția a II-a, s-a încheiat cu succes (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii