Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:22 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reduceri inselatoare in magazine

ro

12 Feb, 2010 03:40 1383 Marime text
În urmă cu mai multe zile, operatorii economici din judeţ care practică vânzări de soldare, promoţionale sau de lichidare au fost „invitaţi" la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CJPC) pentru consiliere. Această întâlnire a avut însă loc după ce în perioada 15 - 29 ianuarie, s-a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în ceea ce priveşte aceste genuri de reduceri de preţ. Cum era de aşteptat, în puţine magazine consumatorul era informat corect. Din cei 40 de operatori economici, marea majoritate practicau vânzări promoţionale, şi mai puţin vânzări de soldare sau de lichidare de stoc, doar 7 dintre ei respectând în totalitate legislaţia privind vânzările cu reducere de preţ. Ceilalţi au de plătit amenzi în valoare de 73.300 lei. În plus, au fost oprite temporar de la comercializare mărfuri care depăşesc 35.000 lei. Potrivit directorului-coordonator adjunct al CJPC Constanţa, Dionisie Culeţu, în marea majoritate a magazinelor verificate, fie produsele la ofertă erau amestecate cu cele vândute la preţ normal, fie nu se preciza că oferta este disponibilă în limita stocului disponibil ori nu erau afişate corespunzător procentele de reducere. De asemenea, magazinele de confecţii verificate desfăşurau promoţii fără a menţiona şi perioada în care cumpărătorii pot beneficia de aceste reduceri, iar lista cu deficienţele constatate poate continua.

CJPC nu este un „bau-bau"

Ieri, la sediul CJPC Constanţa au fost prezenţi reprezentanţi a aproximativ jumătate dintre operatorii economici verificaţi. Directorul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Petre i-a sfătuit pe aceştia să apeleze oricând la personalul CJPC Constanţa pentru eventualele nelămuriri pe care le au în ceea ce priveşte legislaţia din acest domeniu. „Nu trebuie să consideraţi CJPC o sperietoare, nicidecum un bau-bau care vine să vă dea (n.r. - operatorilor economici) numai amenzi. Noi suntem puşi aici pentru a respecta legea şi pentru a vă pune în legalitate, pentru că noi avem o singură misiune, aceea de a proteja consumatorul. În acelaşi timp însă, tratăm cu respect agentul economic", a precizat Mihai Petre.

Dacă de această dată consilierea operatorilor economici s-a efectuat după acţiunea de control, reprezentanţii CJPC Constanţa au precizat că acestea vor avea loc de acum, înaintea verificărilor şi după.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii