„Repere identitare dobrogene” UDTTM celebrează sărbătoarea etniei tătare cu un spectacol special la Constanța (GALERIE FOTO)
„Repere identitare dobrogene”: UDTTM celebrează sărbătoarea etniei tătare cu un spectacol special la ConstanțaAzi, 13 decembrie, se desfășoară spectacolul pregătit de ansamblurile Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România și elevii de la Școala Comunitară. Evenimentul are loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.
Printre cei prezenți se numără consulul Republii Turcia, Ozan Çakır, președintele CJC Florin Mitroi, deputatul Bogdan Huțucă, deputatul Amet Varol, muftiul Iusuf Murad.
"Nu am făcut niciodată diferențe între minorități. Sunt omul care vă va reprezenta, iar de la anul vom face multe lucruri pentru dumneavoastră, pentru că meritați. Să fim uniți și să nu ne dezbine nimeni. Trebuie să fim mai uniți ca niciodată" a spus președintele CJC, Florin Mitroi
Doi profesori au primit premiul Premiul "Mehmet Niyazi" din partea Uniunii, drept rasplata pentru munca lor în promovarea de dezvoltate comunității."Avem un proiect derulat de Primăria Constanța. Se va renova Geamia Carol, care va fi reabilitată cu fonduri europene. Geamia este definitorie pentru Constanța. Iată că pe viitor vor urma și alte proiecte frumoase" a anunțat Gelil Eserghep, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România
Reamintim că, ieri, 12 decembrie, patru istorici au susținut prelegeri la conferința care a fost dedicată Sărbătorii Etniei Tătare din România au adus în atenția numerosului public o serie de aspecte inedite din istoria tătarilor.
Renumitul medievist dr. Ovidiu Cristea, cercetător la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, a scos în evidență în prelegerea sa importanța cunoașterii și conștientizării faptului că, deși relațiile medievale dintre români și tătari sunt puse, de regulă, sub semnul tensiunilor, acestea nu au fost caracterizate exclusiv prin prisma conflictelor.
Cel de-al doilea invitat a fost dr. Michal Wasiucionek - cercetător la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” care a vorbit despre rolul pe care l-a jucat Hanatul Crimeei în răspândirea unui semn al puterii peste granițe confesionale, elementul analizat fiind „tughra (tuğra)” care reprezintă monograma sultanilor otomani.
Dr. Metin Omer, cercetător la Universitatea „Ovidius” din Constanța, a făcut trecerea la perioada modernă, tema abordată fiind fondarea primului stat modern tătar, respectiv Republica Populară Crimeea, la data de 13 decembrie 1917.
Conf. univ. dr. Daniel Citirigă, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, a încheiat seria prelegerilor aducând în fața publicului aspecte inedite din una dintre cele mai recente
cercetări ale sale, Crucea Roșie în România, la finalul celui de-al doilea Război Mondial și legătura acestei organizații cu un mic sat dobrogean format în cea mai mare parte din etnici tătari.
În cadrul conferinței, publicul a putut viziona și cele două expoziții tematice pregătite de organizatori.
Președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep, le-a înmânat, în semn de apreciere, câte o plachetă aniversară.
UPDATE: Mesajul CJ Constanța
Ziua Etniei Tătare a fost sărbătorită astăzi, 13 Decembrie 2024, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. La eveniment a participat președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, care le-a transmis tuturor membrilor comunității tătare, următorul mesaj:
,,Astăzi este Ziua Etniei Tătare din România, una dintre cele mai importante sărbători ale acestei comunități. Membrii comunității musulmane mi-au fost alături în toate mandatele de primar, iar acum și de președinte al Consiliului Județean, fapt pentru care le voi rămâne mereu recunoscător. Doresc să le transmit pe această cale prietenilor noștri tătari toate gândurile calde și îi asigur de întreg suportul meu. Mozaicul cultural este cel mai important atu al acestui județ și fără ei s-ar pierde unele dintre cele mai frumoase tradiții.
La mulți ani tuturor etnicilor tătari din România!
Tatarların künĭ qayırlı bolsın!”
Citeste si:
UDTTMR a sărbătorit etnia tătară la Universitatea „Ovidius” Constanța (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp