Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:02 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reprezentanții Asociației culturale Magrin vor ca o stradă din zona Peninsulară să poarte numele artistului fotograf, diplomat si filantrop. Stradelelor aflate în vizor le-au fost deja atribuite numele unor personalități locale (DOCUMENTE)

ro

21 Mar, 2023 00:00 3219 Marime text
  • Asociația Societatea Culturală „Magrin 1878”, înființată în urmă cu doi ani, face demersuri pe lângă Primăria și Consiliul Local Constanța în vederea atribuirii unei străzi din zona Peninsulară a numelui artistului fotograf Anatole Magrin
  • Inițiativa face parte din seria de acțiuni de a readuce în memoria citadină colectivă, a personalității marcante și complexe a celui care a fost Anatole Arthur Seraphin Magrin
  • Străzile vizate de Asociație poartă deja din 2016, respectiv 2019 numele profesorilor Adrian Rădulescu, respectiv Gheorghe Dumitrașcu
  • Vă reamintim, unul dintre proiectele Asociației a fost integrat în „Strategia Culturală a municipiului Constanța”, adoptată prin HCL Constanța în luna noiembrie 2021
  • Este vorba despre Casa Memorială care va fi amplasată chiar în clădirea istorică din Peninsulă în care a funcționat primul studio fotografic din Dobrogea
  • În toamna anului 2022, grupul consilierilor locali ai PNL Constanța au inițiat proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Constanța” (post-mortem) lui Anatole Arthur Seraphin Magrin
 
 
Pentru prima dată de la înființarea sa, în urmă cu doi ani, Asociația Societatea Culturală „Magrin 1878”, a anunțat pe pagina de Facebook că face demersuri pe lângă Consiliul Local Constanța în vederea schimbării denumirii unei străzi din zona Peninsulară în Anatole Magrin.

Reprezentanții Asociației au început demersurile către Consiliul Local Municipal, pentru atribuirea numelor unei străzi din zona veche a a orașului, dar între timp au aflat că stradela Crângului, vizată pentru schimbarea numelui, a primit deja în 2016 prin votul Consiliului Local Municipal, numele istoricului și profesorului, Adrian Rădulescu.



Inițiativa a aparținut atunci fostului consilier local PNL, Radu Bogdan Matei, iar hotărârea poate fi studiată în secțiunea „documente”. De altfel și dintr-o altă hotărâre de CLM din 2022 prin care se aproba nomenclatorul stradal al municipiului Constanța reiese clar că fosta strada Crângului poarta numele lui Adrian Rădulescu, vezi secțiunea „documente”.

O altă stradă aflată în vizorul Asociației este fosta stradă Dianei, care de asemenea, a primit în 2017 numele profesorului Gheorghe Dumitraşcu, la inițiativa fostului primar al Constanţei, Decebal Făgădău. Și strada prog. Gheorghe Dumitrașcu figurează în cel mai recent nomenclator stradal aprobat de Consiliul Local Constanța în 2022.







Din păcate, din cauza dezinteresului autorităților, astăzi, pe cele două străzi nu există nici măcar plăcuțe stradale personalizare. Dacă strada Gheorghe Dumitrașcu a avut o astfel de plăcuță imediat după redenumire, strada Adrian Rădulescu nu a beneficiat deloc de atenția administrației locale.

Reamintim, că la inițiativa ZIUA de Constanța și a consilierilor județeni din mandatul (2016-2020), în anul 2018 două plăci de granit au fost dezvelite în memoria lui Adrian V. Rădulescu.



Una dintre plăci a fost amplasată în zona peninsulară, pe strada care îi poartă numele (n.r. între timp placa a dispărută) iar cea de-a doua placă omagială a fost amplasată în interiorul zidului de incintă al Tomisului, în rezervaţia arheologică în aer liber situată de-a lungul laturii drepte a Catedralei „Sf. Petru şi Pavel“, cunoscută în mediul arheologiei constănţene sub denumirea Parcul Catedralei, inclusă în Lista Monumentelor Istorice la poziţia CT-I-m-A-02553.07. Situl conservă o porţiune din vechiul oraş Tomis (Constanţa).


 
„Se caută soluția de aur”
 
Președintele Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, Gabriel-Octavian Nicolae a spus că nu-și dorește ca prin acest demers să producă nemulțumire în comunitate, dar în același timp consideră că strada Magrin ar trebui să-și aibă locul în Peninsulă acolo unde ar fi existat și casa și studioul acestuia.

„Se caută soluția de aur”, asta susțin inițiatorii demersului, care face parte din seria de acțiuni de a readuce în memoria citadină colectivă, a personalității marcante și complexe a celui care a fost Anatole Arthur Seraphin Magrin, artist fotograf, diplomat si filantrop.



Pentru acest an, Asociația își mai propune lansarea albumului biografic, de colecție, „Notre ami Magrin” - artist, fotograf și diplomat, viața și opera – în lucru, termen de finalizare, luna Iulie; organizarea salonului de fotografie Anatole Magrin, prima ediție, în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța și Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, termen de finalizare, luna Octombrie și realizarea unei statui stradale, întruchipându-l pe Anatole Magrin, un proiect aflat în derulare.

Vă reamintim, unul dintre proiectele Asociației a fost integrat în „Strategia Culturală a municipiului Constanța”, adoptată prin HCL Constanța în luna noiembrie 2021, proiect care va demara chiar în acest an.

Este vorba despre Casa Memorială care va fi amplasată chiar în clădirea, istorică, în care a funcționat primul cel mai important studio fotografic din Dobrogea.

În toamna anului 2022, grupul consilierilor locali ai PNL Constanța au inițiat proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Constanța” (post-mortem) lui Anatole Arthur Seraphin Magrin. Proiectul a fost adoptat de Consiliul Local Municipal.


PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Anatole Magrin primește post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța (DOCUMENTE)

De Ziua Dobrogei Ideea s-a născut după întâlnirea din redacţia ZIUA de Constanţa. Două plăci de granit în memoria lui Adrian V. Rădulescu, dezvelite de consilierii judeţeni (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii