Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Universității Politehnice București, „fundația“ solidă în pregătirea viitorilor ingineri, construită de Aedificia Carpați

ro

23 Jul, 2022 00:00 1701 Marime text
  • Munca imensă ce s-a depus pentru edificarea construcției face ca, astăzi, Biblioteca Universității Politehnice București să reprezintă o structură solidă, de o mare complexitate, după cum se arată în istoricul instituției.
 
Fiecare student la Politehnică, în calitate de viitor inginer, știe că cel mai important aspect al unei construcții durabile este o temelie, o fundație solidă.
 
Iar acest lucru nu este mai puțin adevărat atunci când vine vorba despre pregătirea teoretică - și practică, desigur – a viitorilor ingineri.
 
Baza pregătirii acestora, fundația pe care se clădește viitoarea carieră în domeniul construcțiilor (și nu numai) este reprezentată inclusiv de Biblioteca Tehnică a Universității Politehnice București, clădire proiectată și realizată conform cerințelor momentului, de către compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.



Așa cum se arată în istoricul afișat pe site-ul oficial al bibliotecii, prima atestare documentară a acesteia, aflată în arhiva instituției, datează din 1868 și este, de fapt, o adresă a Ministerului Agriculturii, Comerțului și Lucrărilor Publice.
 
Scrisoarea din 1868
 
La data de 16 februarie 1868, i se comunica directorului Școlii: „Vă înaintăm 28 exemplare din diferite publicații însemnate pe contrapagină spre a le avea în biblioteca ce se va face la această școală“.
 

O lună mai târziu, venea și completarea făcută de același expeditor: „cărțile oferite să fie trecute în inventarul școlii și înregistrate la bibliotecă pe categorii“.
 
Circa 154 de ani mai târziu de la aceste rânduri, putem acum scrie că noua bibliotecă a Universității Politehnice București a fost gândită ca un răspuns croit pe nevoile tinerilor ingineri în devenire, care își doresc să evolueze prin studiu.



Studenți din 15 facultăți ai Universității Politehnice București accesează anual Biblioteca UPB.
 
Desfășurată pe o suprafață de 16.770 de metri pătrați, biblioteca a fost proiectată și realizată conform celor mai noi tendințe în materie de construcții, constructorul fiind compania bucureșteană Aedificia Carpați, iar proiectul fiind realizat de compania SC Princer SA.

 
Cu un regim de înălțime S+P+4E, clădirea dispune de spații generoase finisate cu materiale moderne, într-o arhitectură care trimite către marile centre universitare europene.
 
Biblioteca dispune de 12.000 de metri pătrați de placaje de piatră granit, 1.830 mp petere cortină și tâmplărie aluminiu și luminatoare cu tâmplărie de aluminiu pe curb pe o suprafață de 1.800 de metri pătrați.
 


Toate aceste elemente împreună și munca imensă ce s-a depus pentru edificarea construcției fac ca, astăzi, Biblioteca Universității Politehnice București să reprezintă o structură solidă, de o mare complexitate, după cum se arată în istoricul instituției.
 
Cu o arhitectură demnă de un adevărat centru universitar de talie europeană, biblioteca adăpostește cu mândrie în rafturile sale cele mai importante opere științifice ale tuturor slujitorilor școlii române politehnice, alături de cele mai reprezentative opere științifice ale ingineriei mondiale.
 
Toate aceste aspecte fac, așa cum arătam anterior, ca astăzi, viitorii ingineri să învețe încă de pe băncile facultății importanța unei fundații solide pentru o construcție durabilă, începând chiar cu temelia educațională.
 
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Universitatea din București, piatra fundamentală a societății românești, sub magia lucrărilor ce i-au redat grandoarea de la începuturi (GALERIE FOTO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii