„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Hanul Gabroveni, bijuteria din inima Bucureștiului vechi și nou
„Restaurăm istoria și construim viitorul“: Hanul Gabroveni, bijuteria din inima Bucureștiului vechi și
30 Oct, 2024 11:00
ZIUA de Constanta
638
Marime text
- Ridicat între 1808 - 1814, Hanul Gabroveni nu ar fi putut însă deveni ceea ce este astăzi fără lucrările de specialitate, de restaurare și punere în valoare întreprinse de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
- În timpul regimului comunist, clădirea a fost ștearsă din lista monumentelor istorice ale Republicii Populare Române.
- Scăpat din incendiu, Hanul Gabroveni avea să renască, în toată splendoarea sa, aidoma Păsării Phoenix, grație lucrărilor de restaurare și punere în valoare întreprinse între anii 2012 – 2014 de compania Aedifcia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
Peste 300.000 de cărămizi din ziduri ce datează de peste 200 de ani au fost înlocuite individual, ornamente turnate în metal au fost recompuse de la zero, iar grinzi de fundații din beton armat, adiacente zidurilor, au fost fixate pentru a se asigura stabilitatea pereților.
Aceste lucrări reprezintă doar o mică parte a eforturilor întreprinse de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru aceste proiect pentru a salva și a pune în valoare Hanul Gabroveni, din Capitală, monument de arhitectură, în prezent Centru Cultural European, al doilea sediu ARCUB.
Povestea Hanului Gabroveni
Încă din timpurile vechi, hanul este locul ce oferea celor ce îi treceau pragul mai mult decât ospitalitate: căldură, siguranță și ocrotire. Aceste atribute sunt purtate peste timp de Hanul Gabroveni, din Capitală, monument de arhitectură, în prezent Centru Cultural European, al doilea sediu ARCUB.
Ridicat între 1808 - 1814, Hanul Gabroveni nu ar fi putut însă deveni ceea ce este astăzi fără lucrările de specialitate, de restaurare și punere în valoare întreprinse de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
Așa cum arătam anterior, mrărturie a complexității lucrărilor desfășurate la Hanul Gabroveni este și faptul că peste 300.000 de cărămizi din zidurile cu o vechime de peste 200 de ani au fost înlocuite individual, iar ornamentele turnate în metal ale porții au fost recompuse de la zero.
Familia Tudorache, neguțători ai Bucureștiului vechi
Potrivit datelor puse la dispoziție de ARCUB, istoria Hanului Gabroveni se leagă de numele marelui neguțător Tudor Hagi Tudorache. Conform sursei citate, după incendiul din 1847, când mare parte din averea familiei Tudorache a fost distrusă, fiul cel mare al negustorului, George Hagi, a dus tradiția mai departe.
Așa se face că, în luna martie 1856, acesta a solicitat Consiliului Municipal încuviințare pentru a-și clădi magazii pe locul pe care îl deținea în Ulița Gabroveni.
„Astfel, Hănișorul devenea un han în toată firea, cu pivnițe boltite, trotuar din lespezi de piatră și odăi primitoare pentru străini. Negustorii sosiți cu marfă de la Viena și Leipzig găseau aici prilej de odihnă, iar boierii îi trimiteau la ei pe băieții de prăvălie, în căutare de stofe și bijuterii“, se arată în istoria monumentului, consemnată pe site-ul oficial ARCUB.
Hanul devine Pasajul Comercial
Facem precizarea că, în Lista Monumentelor Istorice din București, Hanul Gabroveni este menționat ca fiind ridicat în anul1739 și are indicativul B-II-m-A-19048.
Pentru a reveni la istoria impresionantă a clădirii, ce poartă cu sine iz de secolul al XIX-lea, dar și de interbelic, se mai arată în datele consemnate pe site-ul oficial ARCUB că, în anul 1874, hanul intră în proprietatea lui Solomon Ascher și primește numele Pasajul Comercial.
Conform sursei citate, în Hanul Gabroveni își găsește sediu și banca Marmorosch Blank, iar la cerințele acesteia clădirea capătă un etaj și o fațadă nouă.
Șters din lista monumentelor istorice ale RPR
În 1955, farmecul multicultural al bătrânului han se pierde rapid, în vâltoarea și avântul noului regim comunist instalat în România. Clădirea intră în proprietatea Centrocoop și este ștearsă, potrivit sursei citate, din lista monumentelor istorice ale Republicii Populare Române.
Afectat de cutremurul din 1977, edificiul a fost la un pas de demolare, iar la începutul anilor 1990, conform istoriei consemnate pe site-ul oficial ARCUB, hanul este concesionat pe o perioadă de 25 de ani către două societăți comerciale.
Din nefericire, starea edificiului se degrada tot mai mult, iar în anul 1999 flăcările aveau să-l cuprindă din nou, întocmai ca în 1847.
Renașterea hanului
Scăpat din foc, Hanul Gabroveni avea să renască, în toată splendoarea sa, aidoma Păsării Phoenix, grație lucrărilor de restaurare și punere în valoare întreprinse între anii 2012 – 2014 de compania Aedifcia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
Potrivit specialiștilor ce și-au dat concursul pentru a reda hanului farmecul de odinioară, principiul fundamental al soluției de arhitectură la lucrarea de conservare, consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentului istoric a fost realizarea unei restaurări cât mai fidele originalului.
Astfel, această restaurare folosește tehnici tradiționale de construcție, îmbinate discret cu modalități de consolidare ultra-moderne.
Puținele elemente existente ale fațadei în forma lor actuală au fost completate cu decorațiuni executate cu tehnici specifice.
Conform sursei citate, s-au executat grinizi de fundații din beton armat, adiacente zidurilor, pentru a se asigura stabilitatea pereților.
La nivelul planșeului de peste parter, s-au realizat centuri din beton armat, care au înglobat elementele de consolidare din care se va naște structura nouă a etajului.
S-a executat un subsol din beton armat în zona centrală, pe vechiul amplasament al curții.
Totodată, s-a montat un lift panoramic pe structură metalică, iar soluția de asigurare a climatului interior este cu sistem VRVIII (variable refrigerant volume), pompă de căldură aer-aer, amplasată pe terasa tehnică.
Hanul include săli de spectacol și repetiții, săli de expoziție, seminarii educative (școală de balet) și alimentație publică.
Zeci de ore de studiu și elaborare, din partea specialiștilor
Așa cum am precizat anterior, în prezent, Hanul Gabroveni este Centru Cultural European, al doilea sediul ARCUB.
Pe site-ul oficial ARCUB este descris standardul lucrărilor de reconstrucție astfel: „finisajele și ornamentele recompuse după standardele epocii au necesitat zeci de ore de studiu și elaborare, din partea specialiștilor. Autenticitatea aspectului final este garantată de metode inedite de lucru. Peste 300.000 de cărămizi din zidurile cu o vechime de peste 200 de ani au fost înlocuite individual, iar ornamentele turnate în metal ale porții au fost recompuse de la zero. În același timp, reamenajarea spațiilor și folosirea celor mai noi materiale sunt promisiuni ale unei bune conviețuiri între tradiție și viitor“.
În clădire se află o sală de spectacole cu o capacitate de 200 de locuri, o sală de dans cu 50 de locuri, o sală studio de aceeași capacitate, dar și un punct de informare pentru turiști.
Splendoare și rafinament la înalte standarde, lucrarea de reconstrucție și consolidare a Hanului Gabroveni a fost premiată cu Trofeul Calității.
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Catedrala din Voluntari, o adevărată poartă către cer!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii