„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mii de arii minunate și voci dumnezeiești, reunite cu emoțiile vii ale miilor de spectatori, sub acoperișul Operei Naționale București, monument istoric refăcut cu atenție și migală
„Restaurăm istoria și construim viitorul“: Mii de arii minunate și voci dumnezeiești, reunite cu emoțiile
10 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2037
Marime text
- Clădirea Operei Naționale București, monument de arhitectură datând din 1953, a strâns sub cupola sa, în 70 de ani de existență, milioane de emoții ale miilor de spectatori.
- Ample lucrări de renovare au fost întreprinse în perioada august 2013 – octombrie 2014 de către compania bucureșteană Aedificia Carpați SA și partenerii săi pentru acest proiect.
Ridicată în anul 1953, clădirea Operei Naționale București a necesitat ample lucrări de renovare, ca urmare a infiltrațiilor de apă.
Lucrările întreprinse au inclus refacerea acoperișului, dar și ample intervenții în interior, unde eforturile au cuprins refacerea scenei precum și refacerea finisajelor sălii de spectacol pentru îmbunătățirea acusticii.
Opera Națională București este prima scenă lirică a României, iar inițial denumirea sa era Teatrul de Operă și Balet din București.
Drumul spre intrarea clădirii este deschis de bustul compozitorului Gheorghe Stephănescu, ce privește spre intrare, artistul care a luptat mereu pentru fondarea instituției artistice Opera Română, denumirea acesta fiind utilizată, de altfel, cu mult timp înaintea ridicării unei clădiri special destinate teatrului liric din București.
Clădirea operei a fost inaugurată pe data de 9 ianuarie 1954, cu spectacolul inaugural „Dama de pică“, de Piotr Ilici Ceaikovski.
Cu o capacitate de 952 de locuri, fațada clădirii are un portic cu trei arcade monumentale, împodobite cu patru statui înfățișând patru muze, elementele de decorații de fațadă având nevoie, la rândul lor, de atenția echipelor de restauratori.
Ultimul etaj al clădirii adăpostește Muzeul Operei, iar în parcul din fața monumentului se află sculptura în bronz a marelui George Enescu, operă de artă a sculptorului Ion Jalea.
Despre lucrările întreprinse
Așa cum am arătat anterior, infiltrațiile de apă au afectat clădirea, care a necesitat ample lucrări de refacere.
Acestea s-au desfășurat în perioada august 2013 – octombrie 2014, fiind întreprinse de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, proiectul fiind întocmit de Impex Romcatel Iași SA, iar proiectantul a fost dr.fiz. Viorica Frunză.
Astfel, lucrările de renovare au cuprins refacerea acoperișului și a elementelor de decorații de la fațadă, odată cu hidrofobizarea acesteia din urmă.
Nici interiorul nu a fost neglijat: ample lucrări de refacere a finisajelor sălii de spectacol pentru îmbunătățirea acusticii, refacerea scenei, dar și adaptarea unor mecanisme moderne de mișcare scenică – toate acestea au contribuit la calitatea tehnică a spectacolelor ce au prins viață ulterior pe scena monumentului istoric.
De asemenea, s-a lucrat la refacerea cortinei metalice antifoc, concomitent cu înlocuirea scaunelor și a pardoselii.
Toate echipamentele montate sunt realizate special pentru acest sistem automatizat – de preluare a comenzilor.
În același timp, toate lucrările de instalații-ventilații curenți slabi au fost reabilitate, ia acustica sălii s-a îmbunătățit considerabil.
Întreaga atenție a echipelor de restauratori și constructori, lucrările de calitate întreprinse, dar și munca tuturor celor ce și-au legat numele de Opera Națională București fac ca astăzi, la 70 de ani de la ridicarea clădirii, artiștii să poată continua să încânte publicul cu arii emoționante, la fel ca în prima zi.
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Sediul STS - peste 20.000 de metri pătrați reuniți într-un vast ansamblu dedicat activităților specifice de telecomunicații speciale
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii