Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:53 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Muzeul Cesianu, din inima Bucureștilor vechi, locul unde timpul se topește, grație unor spectaculoase lucrări de reabilitare și consolidare

ro

24 Feb, 2021 00:00 5835 Marime text
  • În Casa Filipescu-Cesianu, situată aproape în inima Bucureștilor vechi – pe Calea Victoriei –, se află Muzeul Vârstelor, un menit să deschidă celor din ziua de azi o fereastră spre trecut, în care ochiul poate zări intimitatea unei copilării bucureștene a secolului al XVIII-lea.
  • Casa Cesianu este înscrisă în Lista monumentelor istorice din București, având codul B-II-m-B-19870.
  • Trecerea nemiloasă a timpului și-a cerut tributul și în cazul său și a fost nevoie de intervenții majore pentru ca imobilul să revină la splendoarea și farmecul ce le avea odinioară.
  • Lucrările au fost desfășurate de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.

Se spune că cei mai frumoși ani sunt anii copilăriei, supranumită, de altfel, „vârsta de aur“ – dar cât de frumos este a putea privi, arc peste timp, copilăria de care se bucurau cei mici în urmă cu o sută de ani? Dar cu două, ori poate chiar cu trei?

În România, acest lucru este posibil, în cadrul unei vizite la Muzeul Cesianu, clădire reabilitată și consolidată de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.


O fereastră spre trecut

În prezent, în Casa Filipescu-Cesianu, situată aproape în inima Bucureștilor vechi – pe Calea Victoriei –, se află Muzeul Vârstelor, un proiect unic în România, menit să deschidă celor din ziua de azi o fereastră spre trecut, în care ochiul poate zări intimitatea unei copilării bucureștene a secolului al XVIII-lea.

Muzeul Cesianu reprezintă primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România. Tema acestuia este evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, iar Bucureștiul este studiul de caz.

Spun specialiștii că acest muzeu reprezintă, în fapt, o proiecție despre cum ar fi arătat o zi din viața noastră, din secolul al XVIII-lea până în prezent. Și mai ales, despre cum a evoluat această zi simbolică în istorie, cu fiecare generație.
 

Bucureștii din La Belle Epoque

Casa Cesianu este înscrisă în Lista monumentelor istorice din București, având codul B-II-m-B-19870.

Pe plan arhitectural, Casa Muzeu Cesianu este o construcție ce datează din 1883, fiind formată din două corpuri de clădire. Firește, trecerea nemiloasă a timpului și-a cerut tributul și în cazul său și a fost nevoie de intervenții majore pentru ca imobilul să revină la splendoarea și farmecul ce le avea odinioară.

„Casa Filipescu-Cesianu reprezintă amenajarea unei locuințe mai vechi, din perioada anilor 1846-1850 și este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștilor din la Belle Epoque, rămasă fidelă proiectului inițial“, se arată pe site-ul turismistoric.ro.


„În această reședință au locuit câteva familii din aristocrația românească, precum Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu. În 1892 Constantin Cesianu a extins această reședință aristocratică cu sprijinul arhitectului Leonida Negrescu. Cu acest prilej au fost realizate decorațiile exterioare și acoperișul imperial și a fost amenajat parcul reședinței“, se arată în istoricul casei.
 

Spectaculoasele lucrări pentru salvarea clădirii

Așa cum precizam anterior, trecerea nemiloasă a timpului și-a pus amprenta și asupra acestui imobil, cu iz de antebelic.

Pentru salvarea sa, a fost nevoie de intervenții pentru conservarea, restaurarea, dar și consolidarea imobilului.

Lucrările au fost desfășurate de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

Proiectul de conservare și restaurare a constat în înlocuirea părților deteriorate și restaurarea componentelor artistice de la fațade și biocidarea acestora.


Elementele ce nu au putut fi restaurate au fost prelevate și înlocuite cu elemente noi, identice, din materiale speciale de restaurare.

De asemenea, s-au executat ample lucrări de consolidare și refacere a instalațiilor.
Corpul anexă a fost transformat în lapidariu și este destinat spațiului expozițional.

În același timp, s-au efectuate ample lucrări de consolidare a clădirii prin betonare și adăugarea unor piloți forați.

Aceste intervenții și lucrări de o înaltă calitate au făcut ca, la data de 19 decembrie 2016, Casa Cesianu să își deschidă din nou porțile, în toată splendoarea sa renăscută și să devină acea fereastră spre trecut prin care putem parcă întoarce roata vieții și retrăi anii dulci ai copilăriei, în diferite epoci.


Citește și:

„Restaurăm istoria și construim viitorul“:
Povestea Hanului Gabroveni, readus la viață când toți îl credeau pierdut. Peste 300.000 de cărămizi înlocuite individual

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii