Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:04 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Restaurăm istoria şi construim viitorul“ Muzeul Cinegetic Posada, castelul din Carpați ce păstrează zestrea culturală a munților! O istorie zbuciumată și ample lucrări de renvovare i-au adus renumele de astăzi

ro

27 Jun, 2024 09:58 679 Marime text
  • Muzeul Cinegetic Posada este astăzi „cufărul“ ce adăpostește zestrea culturală a Munților Carpați.
Muzeul Cinegetic Posada, inițial conac ridicat la porunca domnitorului Gheorghe Bibescu în anii dinaintea Revoluției de la 1848 și transformat în castel după jumătate de secol de nepotul domnitorului, George Valentin Bibescu, este astăzi „cufărul“ ce adăpostește zestrea culturală a Munților Carpați.
 
Cu o istorie ce își are originile înainte de Revoluția Pașoptistă, castelul devenit muzeu a întâmpinat, alături de greutățile și transformările impuse de trecerea timpului, și greutățile războiului.
 
Anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la redeschiderea sa din 2004, redeschidere în urma amplelor lucrări de renovare și redecorare întreprinse de compania bucureșteană Aedificia Carpați SA și partenerii săi pentru acest proiect.

Istoricul muzeului, disponibil pe site-ul oficial al instituției, arată că, în anii premergători Revoluției de la 1848, castelul de la Posada a fost ridicat, la porunca domnitorului Gheorghe Bibescu.
 
Conceput ca un conac, la construcția castelului s-a folosit piatra de râu în maniera tradițională a construcțiilor românești din zona de munte, conform istoricului.
 
După jumătate de secol, George Valentin Bibescu, nepotul domnitorului, a decis extinderea vechiului conac și transformarea acestuia în castel.
 
Primul Război Mondial nu a cruțat castelul din Carpați, clădirea principală fiind incendiată de către trupele germane, în septembrie 1915, scopul incendiului fiind de a se distruge arhiva Legației Britanice, depozitată în castel.
 
Totodată, în decembrie 1916, trupele maghiare au devastat celelalte clădiri, fiind astfel distrusă colecția de tablouri și picturile prințului Bibescu.
 
Arc peste timp, dincolo de aceste greutăți, depozitele Complexului Posada adăposteau impresionantele colecții cinegetice, cunoscute la nivel mondial, acestea alăturându-li-se colecții particulare, dar și cele aparținând Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.

 

Acest aspect, corelat cu tradiția existenței Muzeului Național de Vânătoare (înființat la București în 1931, dispărut în urma unui incendiu din 1944), a secției de trofee de vânătoare din cadrul Muzeului de Științele Naturii din Sibiu, au dus la înființarea Muzeului Cinegetic de la Posada.
 
Inaugurat ca secție a Muzeului Național Peleș, castelul de la Posada a devenit astfel Muzeul Cinegetic al Carpaților Posada, deschiderea oficială având loc la data de 20 noiembrie 1996.
 
În 2004, pentru punerea în valoarea a întregului patrimoniu al Muzeului Cinegetic Posada, compania bucureşteană Aedificia Carpaţi SA și partenerii săi pentru acest proiect au întreprins ample lucrări de consolidare, renovare şi redecorare a instituţiei.
 
Proiectul de renovare a  clădirii muzeului a inclus lucrări la următoarele grupuri de funcțiuni: accesul publicului, recepția publicului (casieria), spații de expunere, sala de conferințe, anexele sălilor de expoziți și depozite pentru patrimoniu muzeal.
 
O nouă manieră de prezentare a exponatelor, dar şi un ambient plăcut, creat prin utilizarea materialelor şi mijloacelor tehnice moderne fac ca Muzeul Cinegetic Posada să îşi poată prezenta cu mândrie incontestabila valoare pe care o are, adăpostind zestrea culturală a meleagurilor mioritice.
 
În 2009, Muzeul Cinegetic Posada a devenit unitate cu personalitate juridică în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, fiind singurul muzeu dedicat vânătorii și silviculturii din țară.
 
Muzeul dispune de un spațiu generos, pavilionul muzeu având o suprafață desfășurată de peste 3.800 mp, iar terenul întregului complex muzeal întinzându-se pe circa 6,5 hectare.


 
Astfel, muzeul adăpostește o masivă colecție de exponate, fiind incluse impresionanta colecție de trofee (2.400 de piese), opere de artă, obiecte cu specific vânătoresc sau utilitate vânătorească și arme specifice diverselor etape ale evoluției umane, dar și obiecte cu valoare istorică din domeniul silviculturii și exploatării forestiere.
 
Așa se face că acum, Muzeul Cinegetic Posada reprezintă o veritabilă incursiune în lumea animalelor, un loc unde este prezentată diversitatea faunei româneşti din toate zonele geografice, un loc în care oamenii pot înţelege mai bine zestrea culturală a Munţilor Carpaţi şi nu numai.
 
Sursa documentare: muzeulcinegeticposada.ro, Aedificia Carpati SA, Facebook.com – Aedificia Carpati
 
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii