Rețele Electrice Dobrogea derulează în Constanța un proiect co-finanțat din fonduri europene. Detalii
Rețele Electrice Dobrogea derulează în Constanța un proiect co-finanțat din fonduri europene. DetaliiCompania Rețele Electrice Dobrogea (parte a Grupului PPC în România, denumită anterior E-Distribuție Dobrogea) va derula un proiect de modernizare de rețele de distribuție de energie electrică în județul Constanța după ce, la finalul lunii noiembrie, a semnat cu Ministerul Energiei un contract de finanțare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare.
Astfel, Rețele Electrice Dobrogea va realiza un proiect cu o valoare totală de 52,3 milioane de lei (TVA inclus), iar valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 34,66 milioane de lei.
Proiectul constă în modernizarea unei linii de medie tensiune și îmbunătățirea calității serviciului de distribuție în zona Valu lui Traian și Murfatlar, județul Constanța. Linia aeriană va fi trecută în subteran pe o lungime de 27,53 km, iar posturile de transformare vor fi modernizate și reconfigurate, și, de asemenea, vor fi construite alte noi posturi de transformare. Beneficiarii finali ai investițiilor sunt peste 4.000 de clienți deserviți de infrastructura de distribuție din zonă.
Valabilitatea contractului se încheie la expirarea perioadei de monitorizare a durabilității proiectelor, adică 5 ani de la data punerii în funcțiune a investițiilor. Conform graficelor de implementare estimate de către companiile Rețele Electrice, proiectele vor fi finalizate în perioada 2026-2027, transmite un comunicat din partea Rețele Electrice Dobrogea.
Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice: ”Ne bucurăm că am securizat noi proiecte de anvergură, cu o parte de finanțare nerambursabilă, care ne ajută să derulăm planurile de modernizare a rețelelor. Avem nevoie de rețele reziliente și de soluții care să asigure siguranța în alimentarea clienților noștri, în special în momente precum cele recente, când am luptat contra vremii extreme din Dobrogea.
Lucrări precum cele din localitatea Valu lui Traian, județul Constanța, derulate în cadrul acestui proiect, care vor consta trecerea în subteran a unei porțiuni de rețea din zona respectivă și modernizarea posturilor de transformare pe stâlp prin înlocuirea lor cu posturi în anvelopă de beton, vor ajuta inclusiv la prevenirea unor avarii care pot fi generate de vijelii sau alte intemperii pentru că aceste elemente de rețea nu vor mai fi expuse direct la condițiile meteo extreme. Înțelegem nevoile comunităților de a avea acces la o infrastructură energetică sigură și modernă, așa că facem eforturi pentru a implementa soluții sustenabile de dezvoltare și modernizare a rețelelor, în beneficiul clienților.”
Până în prezent, valoarea totală a proiectelor din fonduri nerambursabile semnate de cele trei societăți Rețele Electrice se ridică la peste 503 milioane de lei cu TVA, din care valoarea granturilor este de peste 347 milioane de lei, fără TVA.
Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 287 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare.
Citește și:
Rețele Electrice DobrogeaZonele din Constanța, Saraiu și Tariverde care rămân fără curent electric, luni
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp