Retrospectivă 2021. Anul vaccinării anti-Covid-19, anul speranței
Retrospectivă 2021. Anul vaccinării anti-Covid-19, anul speranței
25 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2030
Marime text
- România are, la această oră puțin peste 40% din populația țării vaccinată
- La această oră, sunt patru vaccinuri aprobate în România
Pe 25 decembrie 2020, în zi de mare sărbătoare, primele 10.000 de doze de vaccin treceau granița în România. De o lună numit în funcție, la vremea respectivă, Valeriu Gheorghiță anunța demararea unei ample campanii de vaccinare, care urma să debuteze etapizat, populația României fiind împărțită în personal esențial, populație la risc și populație generală.
Pe 27 decembrie 2020, a fost vaccinată prima persoană anti-covid-19. Prima persoană care care a fost vaccinată la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” se numeşte Mihaela Anghel. Este asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul Sars-CoV-2.
În aceeași zi, la Constanța, a fost vaccinat doctorul Sorin Rugină, prima persoană din județ imunizată. Anul 2021 a debutat, așadar sub zodia vaccinării, sub zodia speranței cum o numeau mulți, după un an în care virusul a făcut victime peste tot în lume și a răpit oameni drag mai repede decât ar fi trebuit.
Luni, 4 ianuarie 2021, a început în județul Constanța faza 1 de vaccinare anti-Covid, mai exact vaccinarea personalului medical. Au existat șase centre pentru vaccinarea personalului medical: Spitalul Municipal Mangalia , Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia, Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord, Spitalul Municipal Medgidia și Spitalul Militar de Urgență "Al.Gafencu" SMMIT.
Pe 5 ianuarie 2020, Valeriu Gheorghiță s-a vaccinat anti-COVID-19, la Ambulatoriul Integrat al SUUMC București. Tot pe 5 ianuarie, la Constanța, Pavilionul Expozițional și spitalul modular de la Stadionul Portul deveneau, în acte, centre de vaccinare.
Pe 11 ianuarie 2020, șeful DSU, Raed Arafat s-a vaccinat anti-COVID-19, iar pe 11 ianuarie era anunțată, pentru prima oară, populația la risc care va fi inclusă în campania de vaccinare. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 informează asupra faptului că în etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România este inclusă populația la risc, reprezentată de:
a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria „boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:
- Diabet zaharat
- Obezitate
- Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
- Afecțiuni cardiovasculare
- Afecțiuni renale
- Afecțiuni oncologice
- Afecțiuni pulmonare
- Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
- Afecțiuni hepatice moderate/severe
- Afecțiuni autoimune
- Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.
Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, a ajuns în România, pe 12 ianuarie 2021. Dozele au ajuns la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”. Transportul a fost asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin au fost aduse la București pe cale terestră.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a imunizat anti-COVID, vineri, 15 ianuarie, la ora 10,00, la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila". Imaginea sa în tricou negru, cu umărul dezgolit, primind doza de vaccin a avut un impact semnificativ, mulți români mergând, pe aceeași premisă, cu tricou negru la vaccinare, în perioada următoare.
Pe 15 ianuarie, totodată, a început faza a II-a de vaccinare anti-Covid-19, inclusiv la Constanța. Primele persoane vaccinate, din această categorie, au fost bătrânii de la Căminul de Persoane Vârstnice Constanța.
Platforma de vaccinare a devenit funcțională în această perioadă, multe persoane începând să se înscrie. Locurile s-au epuizat rapid, fiind un număr limitat de doze venite în țară și disponibile. Odată programată pentru prima doză, o persoană avea rezervată și doza rapel. Pe 17 ianuarie 2021, erau deja programate 200.000 de persoane pentru vaccinare.
Primele persoane vaccinate, din etapa a II-a, în urma programărilor au fost pe 18 ianuarie 2021. Muftiul Muurat Iusuf s-a vaccinat la data de 20 ianuarie 2021.
Datorită unui număr mare de persoane înscrise pe platform, pe 21 ianuarie s-a decis prioritizarea vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile pentru a se programa. Tot pe 21 ianuarie, prefectul Silviu Coșa a primit prima doză de vaccin.
Pe 22 ianuarie a murit prima persoană de Covid-19, care fuseseră vaccinată anti-covid-19. Direcția de Sănătate Publică Bacău a anunțat decesul unei persoane de sex feminin, în vârstă de 73 de ani, cunoscută cu multiple afecțiuni cronice. persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19 în cursul zilei, la Centrul de Vaccinare al Spitalului Județean de Urgență Bacău. În perioada de supraveghere post-vaccinală, persoana nu a prezentat modificări ale stării de sănătate. După perioada de monitorizare, persoana a părăsit centrul de vaccinare, fără alte acuze. Aceasta a fost ulterior transportată la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a aceluiași spital, unde a intrat în stop cardio-respirator și nu a răspuns la manevrele de resuscitare.
La data de 4 februarie 2021, a început administrarea vaccinului Moderna, la nivel național.
Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la reacțiile adverse postvaccinale ale unui cadru medical din județul Timiș, pentru corecta informare a opiniei publice, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a făcut următoarele precizări: „Persoana în cauză a efectuat rapelul în data de 04 februarie a.c., în urma căruia a avut o simptomatologie postvaccinală, de tip reacție alergică fără criterii de șoc anafilactic. Menționăm că simptomele respective s-au instalat pe parcursul monitorizării postvaccinale, respectiv la 10 minute de la administrarea dozei de rapel, însă acestea au cedat la scurt timp de la administrarea tratamentului specific în astfel de situații”, transmite CNCAV. Femeia, în vârstă de 41 de ani, a părăsit, ulterior, centrul de vaccinare în stare bună de sănătate.
Pe 7 februarie, au fost distribuite primele doze de vaccine AstraZeneca la nivel național. Pe 11 februarie, la ora 10.30, în platforma dezvoltată de STS s-au programat peste 100.000 de persoane pentru vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, dintre care 50.978 femei și 49.022 bărbați. Ora exacta la care s-a ajuns la 100.000 de programări a fost 10.27. În doar 24 de ore, numărul programărilor pe platforma electronică pentru vaccinarea cu AstraZeneca a depășit 100.000 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Totodată, platforma electronică pentru vaccinare a înregistrat peste 3,6 milioane de accesări, ora de vârf fiind în intervalul orar 12:00-13:00, cu 470.000 de accesări.
Pe 24 februarie 2021, Simona Halep s-a vaccinat împotriva Sars-CoV-2. Pe 26 februarie, România se afla pe locul 7 în topul vaccinărilor împotriva COVID-19 cu ambele doze, la nivel global. Totodată, în această perioadă era adusă în atenția publică debutul campaniei de vaccinare pentru populația generală – etapa 3, care era programată să înceapă pe 15 martie 2021.
La finele lui februarie, era anunțat faptul că vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson urma să ajungă în aprilie în România.
Luna martie începea cu o veste bună pentru campania de vaccinare. În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. Măsura a venit ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.
Potrivit calendarului de livrări, în luna martie urmau să ajungă în România 2,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, iar în aprilie minimum 3.128.000 de doze, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.
Agenţia Europeană pentru Medicamente a recomandat pe 11 martie autorizarea utilizării în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson & Johnson împotriva coronavirusului. După o evaluare amănunțită, Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a concluzionat că datele privind vaccinul îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranță și calitate. Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin recomandat în UE pentru prevenirea COVID-19.
Pe 15 martie 2021, a debutat Etapa a III-a de vaccinare din Strategia națională privind vaccinarea împotriva COVID-19. Potrivit datelor statistice furnizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), de la lansarea etapei pentru populația generală, până la ora 18.00, 47.000 persoane s-au programat la vaccinare, iar 353.332 persoane s-au înscris pe listele de așteptare pentru a fi notificate atunci când vor fi locuri disponibile, conform Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
În urma ședinței din data de 19 martie 2021, la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca.
Pe 23 martie, Pavilion Expozițional Constanța a devenit cel mai aglomerat centru de vaccinare din regiune, cu posibilitatea, de a vaccina 2500 de persoane pe zi. Deschiderea noilor fluxuri a fost anunțată de către Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, încă de la mijlocul lunii.
La finele lui martie, Județul Constanța se afla în top trei în ce privește numărul dozelor de vaccin anti-Covid administrate, la aproape 90 de zile de la startul campaniei de vaccinare, cu un indice de 422 vaccinuri per 100.000 de locuitori per zi (aproximativ 2500 de doze utilizate per zi) după Timișoara și București.
Zoea Baltag este cea mai în vârstă persoană din București, care s-a vaccinat până astăzi împotriva COVID -19. La 104 ani, aceasta a fost imunizată cu cea de-a doua doză de vaccin, la centrul de vaccinare amenajat de Primăria Sectorului 4 la Palatul Național al Copiilor, pe 28 martie 2021.
Conform informațiilor furnizate de autorități, pe 13 aprilie 2021, Valeriu Gheorghiță, coordonatul campaniei de vaccinare din România a susținut o conferință de presă, unde a prezentat o circulară pentru ca vaccinarea cu serul Astra Zeneca să se desfășoare la liber în centrele de vaccinare din țară. Mai precis, oamenii nu ar trebui să se mai programeze și se pot prezenta oricând pentru a fi imunizați. Autoritățile au dorit ca vaccinarea cu AstraZeneca să fie permisă pentru toți cei care solicită să primească acest ser. De altfel, au existat cereri chiar din partea coordonatorilor de centre, care spun că se prezintă în continuare numeroase persoane ce vor să fie imunizate cu AstraZeneca.
În aprilie, a apărut pentru prima oară discuția legată de doza booster – a treia doză de vaccin. Persoanele care au primit vaccinul Pfizer vor avea probabil „nevoie" de a treia doză în termen de un an, apoi fără îndoială o injecţie în fiecare an, a spus CEO Pfizer, Albert Bourla, notează AFP. „O ipoteză plauzibilă este că probabil va fi necesară a treia doză, între şase şi doisprezece luni, iar începând de acolo va exista o vaccinare din nou în fiecare an, dar toate acestea trebuie confirmate", a indicat Albert Bourla în declaraţii făcute publice de canalul de CNBC. Alianţa Pfizer/BioNTech anunţase deja în februarie că studiază într-un studiu clinic efectele unei a treia doze de vaccin împotriva noilor tulpini.
Ministerul Apărării Naționale a participat la efortul național de vaccinare a populației generale împotriva COVID-19 și, prin Direcția medicală, a dispus măsuri pentru extinderea programului de funcționare în regim de 24/24 h, timp de o săptămână, în perioada 4 – 11 mai 2021, într-o primă etapă, în centrele de vaccinare organizate de către Spitalul de Universitar de Urgență Militar Central din București și unitățile sanitare militare din țară care sunt și centre regionale de depozitare a dozelor de vaccin.
Vicepreşedintele CNCAV, Andrei Baciu, anunţă că începând cu data de 4 mai 2021, vor fi încă 3.035 fluxuri noi de vaccinare! Medicii de familie se alătură campaniei anti-covid și încep imunizarea în propriile cabinete cu vaccinul Johnson&Johnson (Janssen).
Începând cu data de 8 mai 2021, persoanele cu vârste de peste 60 de ani care au dorit să se vaccineze și aveau documente de identitate valabile se puteau prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare, pe tot parcursul intervalului orar de funcționare.
Direcția pentru Sănătate Publică Constanța a organizat un nou maraton de vaccinare, începând cu data de 9 mai 2021, în marile centre comerciale din municipiul Constanța. Maratonul a durat 3 zile, iar locațiile au fost VIVO Constanța – bulevardul Aurel Vlaicu 220, City Park Mall – bulevardul Alexandru Lăpușneanu 116C, Centrul Comercial Tom – bulevardul Tomis 391 și Auchan City – șoseaua Mangaliei 195A. Totodată o echipă de vaccinare a fost prezentă și pe faleza de la Cazinoul Constanța.
La finele lui mai era anunțat faptul că firma americană de biotehnologie Moderna va depune „la începutul lui iunie" o cerere de autorizare de introducere pe piaţă în Uniunea Europeană a vaccinului său anti-COVID-19 pentru grupa de vârstă între 12 şi 17 ani, a declarat şeful său, Stéphane Bancel, pentru Journal du dimanche, citat de AFP.
Pe 31 mai 2021, s-a deschis centrul de imunizare împotriva COVID-19 din Gara Constanța. Este primul centru dintr-o gară din România. Persoanele care doreau să se vaccineze se puteau prezenta, indiferent de localitatea de domiciliu, fără programare, cu documente de identitate valabile (carte de identitate sau pașaport).
Platforma de programare a fost optimizată și permitea de pe 1 iunie 2021 programarea copiilor cu vârsta de 12 ani și peste prin contul părinților. Pe 7 iunie 2021, era anunțat faptul că peste 123.500 tineri cu vârste între 12 și 19 ani au fost vaccinați.
În Monitorul Oficial 684, Partea I, din data de 9 iulie 2021 a fost publicat Ordinul privind aprobarea modului de funcționare, componența și procedurile aplicabile în cadrul Centrului de suport pentru utilizatorii Sistemului informatic integrat de eliberare și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-. Prezentul ordin reglementează modul de funcționare, componența și procedurile aplicabile în cadrul Centrului de suport pentru utilizatorii Sistemului informatic integrat de eliberare și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19, denumit în continuare SII-CDC. Potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2021, certificatele sunt eliberate, la cererea solicitantului, în conformitate cu prevederile art. 5—7 din Regulamentul UE 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, în forma prevăzută în anexa la regulament.
Pe 15 iulie 2021, În România, au fost emise, până în acest moment, peste 1.000.000 de certificate digitale (ora 11:34 - 1.000.686 certificate emise).
Din data de 2 august în România se puteau vaccina cu vaccinul de la compania Moderna cei din grupa de vârstă 12-17 ani.
Pe 31 iulie, a fost depășit pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Pe 16 august, 5.000.000 de persoane erau vaccinate cu schema completă.
Autoritățile anunțau spre finele lui august că administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să înceapă în România cel mai târziu la începutul lunii octombrie. Coordonatorul campaniei de vaccinare spunea că, cel mai probabil, cei care s-au vaccinat cu Astra Zeneca vor face a treia doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager.
La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de pe data de 25 august 2021, ordonanța care reglementează vaccinarea împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, precum și activitatea de vaccinare în ambulatoriile de specialitate. Potrivit actului normativ, pentru activitatea de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, tariful este de 60 de lei/inoculare.
Pentru a încuraja imunizarea în rândul românilor, Guvernul a aprobat, la finalul lui august 2021, Ordonanța de Urgență privind acordarea unor tichete de masă și posibilitatea înscrierii la o loterie cu premii în bani pentru cei care se vaccinează împotriva Covid-19. Persoanele care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare beneficiază de o alocaţie de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport de hârtie, care au caracteristicile fizice şi valorice prevăzute de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.
Începând cu data de 28 septembrie 2021, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la doza a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson & Johnson s-a putut administra doza a treia cu vaccin de tip ARN mesager. Platforma #ROVACCINARE a fost optimizată de specialiștii de la STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale și permitea programarea celor care doreau să se vaccineze cu doza a III-a.
Toate persoanele vaccinate cu schemă completă și care dețin certificat digital al UE privind COVID-19 pe baza Codului Numeric Personal (CNP) au putut participa la Loteria Vaccinării, începând cu data de 30 septembrie 2021 ora 12:00. Înscrierea persoanelor pentru Loteria Vaccinării se realizează pe portalul https://certificat-covid.gov.ro. După generarea certificatului de vaccinare, persoanele eligibile au opțiunea de a se înscrie la loterie prin parcurgerea a trei pași simpli.
Duminica 3 octombrie a avut loc prima extragere la LOTERIA DE VACCINARE.
Pe 7 octombrie 2021, Valeriu Gheorghiță s-a vaccinat cu a treia doză anti-covid-19.
RO Vaccinare a informat că, începând cu 1 noiembrie 2021, persoanele care au schema de vaccinare primară (2 doze) cu vaccinul Spikevax (Moderna) și vor opta pentru doza 3 de rapel cu același tip de vaccin, vor primi o doză înjumătățită (1/2 doză) din vaccinul Spikevax (Moderna). Totodată, pe 31 octombrie, România avea 7.000.000 de persoane vaccinate cu doza completă.
Valeriu Gheorghiţă a declarat, sâmbătă, 06 noiembrie 2021, într-o conferinţă de presă, că de la începutul campaniei de vaccinare în România au fost administrate 13 milioane de doze împotriva COVID. De luni, 8 noiembrie 2021, persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson au putut face rapelul.
Conform datelor de la data de 23 decembrie 2021, 40,1% din populația României este vaccinată cu doza completă, adică aproximativ 7,7 milioane de români. Totodată, au fost administrate 15,7 milioane de doze de vaccin.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Autoritatea germană de vaccinare recomandă scurtarea la 3 luni a perioadei până la doza booster de vaccin anti-COVID
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii