Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:19 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea Comandanților Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies - CHENS), la București

ro

12 May, 2022 16:53 1424 Marime text
Chiefs of European Navies. Foto: facebook/Comandamentul FloteiReuniunea Comandanților Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies - CHENS), organizată de Forțele Navale Române, a avut loc, în București, în zilele de 11 și 12 mai.

În contextul actualelor provocări de securitate din spațiul maritim european, CHENS contribuie la consolidarea unei viziuni unitare în rândul reprezentanților forțelor navale europene privind cooperarea în domeniu și facilitează discutarea unor concepte definitorii, de actualitate, ale mecanismului de comandă și control, precum și dezvoltarea dialogului militar la nivel înalt și a cooperării militare europene în domeniul naval.
           
Potrivit MApN, țara noastră deține președinția acestui forum european de anul trecut, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, va preda astăzi conducerea structurii omologului său irlandez, commodore Michael Malone.
           
Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, prezent la deschiderea oficială a activității, a salutat prezența, în România, a celor 25 de șefi ai forțelor navale din țările europene membre ale UE sau ale NATO și a reprezentanților conducerilor Comandamentului Maritim Aliat al NATO și ai Flotei a VI-a a SUA dislocată în Europa, care au statut de observator.
           
În alocuțiunea sa, ministrul a făcut referire la războiul din Ucraina și la situația tensionată din Marea Neagră, precizând că „trăim cu toții vremuri extrem de grele aici, în regiunea Mării Negre, în urma agresiunii militare a Federației Ruse asupra unui stat suveran și independent, Ucraina”.

„Prezența dumneavoastră la București este cu atât mai relevantă în contextul în care se poartă lupte în Marea Neagră, forțele ruse fiind, de fapt, aproape de gurile Dunării, pe Insula Șerpilor. România monitorizează cu mare atenție această situație, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa, și rămâne procupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulația internațională”, a mai spus Vasile Dîncu.

De asemenea, ministrul apărării naționale a reiterat faptul că operaționalizarea Grupului de luptă al NATO în România este tot mai aproape și că, împreună cu cele din Bulgaria, Slovacia și Ungaria, va duce la consolidarea acestui flanc al Alianței.

În context, ministrul a apreciat rolul marinelor militare în acest context geopolitic complicat și a spus că este convins că „participarea la misiunile și operațiile navale ale NATO și Uniunii Europene au contribuit la obținerea interoperabilității atât de necesare în acest moment”.

În final, Vasile Dîncu a opinat că războiul dintre Rusia și Ucraina scoate în evidență o serie nouă de provocări la adresa securității globale, cu implicații pe termen scurt, mediu și lung, și că în fața acestora „trebuie să rămânem uniți, să cooperăm strâns, așa cum am făcut mai ales de la declanșarea acestui război inuman, să continuăm să ne antrenăm împreună, să executăm misiuni în zonele de responsabilitate și interes și, esențial, să evoluăm împreună”.

Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu comandanții Marinelor Militare din Europa și miercuri 11 mai, în prima zi a evenimentului, la sediul MApN.

„Reuniunea Comandanților Marinelor Militare din Europa este un forum informal și independent, format din șefii marinelor militare din statele europene membre ale UE sau NATO și care au forțe navale. Scopul CHENS este de a promova, în mod continuu, cooperarea dintre marinele militare ale statelor membre, de a analiza probleme de interes comun și de a îmbunătăți cunoașterea situației din domeniul maritim în țările membre.



Prima ediție a reuniunii au avut loc în luna iunie 1990, la inițiativa șefului Marinei Regale Britanice. La reuniune au participat câțiva șefi ai forțelor navale din nordul Europei, iar șeful Forțelor Navale ale SUA dislocate în Europa a avut statut de invitat. La scurt timp, în luna noiembrie a aceluiași an, la inițiativa șefului Marinei Militare Italiene, a avut loc o reuniune informală a unor lideri ai forțelor navale din state sud-europene“ - au mai precizat reprezentanții MApN.


În anul 1994, la Portsmouth, Marea Britanie, a avut loc prima întâlnire comună a celor două grupuri de lideri militari din domeniul naval din Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia și Spania, fiind decisă unirea acestor grupuri, întâlnirea anuală a participanților și adoptarea acronimului CHENS (Chiefs of European Navies).

După extinderile succesive ale NATO și UE, începând cu data de 31 ianuarie 2019, forumul CHENS este alcătuit din șefii forțelor navale din Albania, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Turcia.

Conducerea CHENS este asigurată de un comitet director, alcătuit din trei șefi de forțe navale, conform unui ciclu rotational anual, între grupul țărilor din nordul Europei și cel din sudul Europei. Pentru prima dată, Forțele Navale Române au deținut președinția acestui forum, pe care au preluat-o de la Malta, în luna mai 2021, și au predat-o Irlandei, la finalul reuniunii de la București.
           
Reuniunile anuale ale CHENS sunt organizate în baza unei tematici stabilite de către forțele navale ale statului care deține președinția forumului, în acord cu celelalte două state care alcătuiesc comitetul director. Tema generală propusă de Forțele Navale Române este „Command and Control Challenges of a Maritime Enterprise / Provocările mecanismului de comandă și control în desfășurarea acțiunilor maritime”.


În marja reuniunilor anuale ale liderilor militari din domeniul naval este organizat și un seminar pentru tinerii ofițeri de marină (European Seminar for Young Officers, ESYO), care tratează subiecte de interes din cadrul temei reuniunii CHENS.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii