Reuniunea sefilor Fortelor Aeriene din Europa in Romania
Reuniunea sefilor Fortelor Aeriene din Europa in RomaniaStatul Major al Forţelor Aeriene organizează, în perioada 7-10 septembrie, la Braşov, Conferinţa Şefilor Forţelor Aeriene din Europa, reuniunea oficială - EURAC 2009.
Lucrările reuniunii au fost deschise de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior dr. Ion-Aurel Stanciu, preşedintele din acest an al conferinţei. Cu acest prilej a fost prezentat mesajul transmis de ministrul apărării naţionale, Mihai Stănişoară, participanţilor la reuniune.
În cadrul lucrărilor sunt abordate subiecte referitoare la rolul pe care Forţele Aeriene îl pot juca în conflictele curente şi viitoare, ca răspuns la noile provocări, riscuri şi ameninţări, rolul capabilităţilor destinate culegerii de informaţii şi supravegherii aeriene, evoluţii viitoare în domeniul Forţelor Aeriene şi procesul de integrare cu alte categorii de forţe, iniţiative şi proiecte comune la nivel european.
EURAC reprezintă un forum de discuţii al şefilor de Forţe Aeriene al cărui scop este de a întări cooperarea şi înţelegerea între Forţele Aeriene din Europa şi de a creşte, astfel, eficienţa acţiunilor acestora. EURAC îşi propune să încurajeze solidaritatea prin dezvoltarea colaborării şi relaţiilor de prietenie între ţările participante, garantând în acelaşi timp cooperarea de nivel înalt în domeniul aviaţiei militare. Discuţiile purtate pe timpul reuniunilor urmăresc cu preponderenţă aspectele cheie actuale şi probleme de interes reciproc.
Prima conferinţă a avut loc, în 1993, la iniţiativa a 17 şefi de Forţe Aeriene, iar în prezent EURAC reuneşte 21 de membri.
Pentru a deveni membru EURAC trebuie ca ţara respectivă să îndeplinească două condiţii:
- să fie membră a Consiliului Europei;
- să dispună de o forţă sau componentă aeriană.
Admiterea unui nou stat se decide, prin consens, de către toţi membrii.
Conferinţa Şefilor Forţelor Aeriene din Europa se reuneşte, de regulă, de două ori pe an, într-o reuniune informală - care s-a desfăşurat în Franţa, în luna iunie a.c., cu prilejul Salonului Aeronautic de la „Le Bourget" - şi o reuniune oficială. Reuniunea oficială are loc şi este organizată de ţara care deţine preşedinţia EURAC, în anul 2009, României revenindu-i această onoare.
Din compunerea EURAC fac parte din 1993: Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Turcia, Marea Britanie; din 1995: Austria, Suedia; din1996: Finlanda, Elveţia; din 2002: Cehia, Ungaria, Polonia; din 2006 şi România.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp