Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:06 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revenire după 27 de ani de pauză Academia de vară „Atlantykron”, un fenomen românesc unic în lume, se desfăşoară la Constanţa

ro

29 Jul, 2016 00:00 2597 Marime text


Între 29 iulie şi 7 august, pe insula dunăreană Atlantykron (în dreptul castrului roman Capidava), se va desfăşura cea de-a XXVII-a ediţie a Academiei de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport „Atlantykron“. Evenimentul este organizat şi cu sprijinul Primăriei Cernavodă.
 
Printre invitaţii speciali se numără scriitorul şi jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov, Wargha Enayati, fondatorul reţelei private de sănătate „Regina Maria”, scriitorul Peter Moon (SUA), prof. dr. Leon Zăgrean, dr. Teodor Vasile, Ana Nicolau, directorul grupului Nemira, jurnaliştii Cristian Tudor Popescu, Bogdan Ficeac şi Val Vîlcu, Lucian Boronea - vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), maestrul în artă culinară Petrişor Tănase, iar ca invitaţi virtuali - Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (şi singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, cercetătoarea americană Erisa K. Hines (Jet Propulsion Laboratory), dr. ing. Florin Munteanu şi David Anderson, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp.
 
Ştiinţă, cultură, arte, proză, antreprenoriat, sport sunt câteva dintre activităţile la care pot participa tinerii.
 
Sub genericul „Amintiri despre viitor”, „Atlantykron” este singurul eveniment de acest gen din România, cu o tradiţie de 27 de ani, şi, potrivit multor invitaţi speciali din străinătate, o manifestare de profil unică în lume. Inedita academie, organizată în natură şi departe de civilizaţia urbană, are ca scop accesul la cunoaştere al tinerilor şi reuneşte experţi de talie mondială (dintre care unii au primit premiul Nobel) şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puţin de un km². Aici se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice şi cursuri de artă sau de comunicare aşa cum în nicio şcoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.
 
La eveniment sunt aşteptaţi peste 500 de tineri participanți, lectori, invitaţi şi organizatori din toate zonele ţării. Deja şi-au confirmat prezența personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, SUA, Irlanda şi Italia.
 
„Academia «Atlantykron» reprezintă o şcoală de vară, organizată în natură şi dedicată  cunoaşterii. Pentru zece zile pe an, pe un ostrov sălbatic în mijlocul Dunării, de mărimea unui stadion de fotbal, care devine prietenos doar în această perioadă, aducem tehnologii de înaltă performanţă, lectori de marcă, invităm virtual, prin teleconferinţe, specialişti din întreaga lume să ne împărtăşească din experienţa lor.
 
Activităţile din timpul Academiei «Atlantykron» acoperă un palier larg, pornind de la ştiinţă şi cultură, până la artă şi sport. Aici au loc peste 30 de activităţi interesante, 24 de ore din 24. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de tineri şi invitaţi, care au învăţat reciproc, unii de la alţii. Fără falsă modestie, acest eveniment, chiar fenomen, aş putea spune, a influenţat vieţile multor oameni. Cei mari își pot găsi un loc de muncă, pentru că aici vin şi reprezentanți ai marilor corporații, iar celor mici le oferim din diversitatea vieții cu zi cu zi. Adolescenţii au şansa de a se schimba şi de a se orienta în viaţă, în carieră, iar invitaţii şi lectorii găsesc multe idei interesante în urma brainstorming-urilor organizate în mijlocul naturii.

 
Mulţi tineri au evoluat în carieră şi datorită informaţiilor şi conexiunilor obţinute în timpul Academiei «Atlantykron», o parte dintre ei deţinând, în prezent, afaceri proprii, asociaţii, firme de cercetare sau fiind manageri şi lideri în diverse domenii, pornind de la ştiinţă, corporaţii, până la mass-media şi relaţii publice. Modelul pe care l-am aplicat la acest eveniment a plăcut multora şi a fost preluat în România - ofer exemplul recentei Academii de vară «Samuel von Brukenthal» de la Avrig -, precum şi în alte ţări”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei «Atlantykron».
 
Potrivit echipei de organizare a Academiei «Atlantykron», oamenii pot proiecta viitorul, cel mai eficient, în mijlocul naturii - natură de care nu trebuie să ne despărţim niciodată. Ca un paradox, semnalul de telefonie mobilă nu este satisfăcător în regiune, în schimb, pe insulă este asigurată conexiune wireless la internet şi sunt sute de device-uri de ultimă oră. Multe evenimente şi idei sunt transmise de la faţa locului pe internet şi, pe de altă parte, în fiecare zi este asigurată comunicarea cu invitaţii virtuali prin intermediul videoconferinţelor.
 
Organizatorii actualei ediţii a Academiei «Atlantykron» sunt Centrul pentru Studii Complexe şi Fundaţia World Genesis din SUA, în colaborare cu Societatea CYGNUS, din Suceava, cu Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport şi cu sprijinul Ştiinţă şi Tehnică şi al societăţii Alro.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii