Revolutionarii acuzati de turnatorie la Securitate „Suntem nevinovati"
Revolutionarii acuzati de turnatorie la Securitate:„Suntem nevinovati"Iuliu Aurelian Burbea Milescu, Constantin Coca, Ioan Dediu, Dumitru Gurgui şi Ştefan Mihail vor avea de dat explicaţii pentru activitatea pe care cei de la CNSAS susţin că au desfăşurat-o în vremurile apuse, pentru Securitate.
Cotidianul ZIUA a prezentat, în urmă cu câteva zile, numele a opt securişti posesori ai certificatelor de revoluţionar. Seria dezvăluirilor a continuat, însă, ieri cu lista a 100 revoluţionari care ar fi colaborat cu Securitatea şi care au beneficiat, de-a lungul celor 20 de ani de la Revoluţie, de toate privilegiile materiale şi imobiliare oferite de lege. Sporuri speciale la salariu, prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, chirie la nivel minim prevăzut de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat, dreptul de a-şi cumpăra sau închiria cu prioritate din fondul de stat un spaţiu comercial sau de prestări servicii corespunzător cu o suprafaţă utilă de până la 100 metri pătraţi, acces gratuit al copiilor la grădiniţe şi altele. Acestea sunt doar o parte din beneficiile de care au avut parte revoluţionarii în anii scurşi de la Revoluţie. Problemele create de nebunia de după 1989, legată de obţinerea unui astfel de certificat, ies la iveală acum, după 20 de ani. Dovadă sunt tocmai aceste dosare care scot în prim plan dubla identitate pe care revoluţionarii au avut-o în timpurile ceauşiste.
„Oameni de ispravă"...
Cât despre cei cinci revoluţionari constănţeni aflaţi pe lista cu pricina, preşedintele Asociaţiei „Revoluţia din 1989" Constanţa, Gheorghe Turcu, a precizat că în ciuda „acuzaţiilor" aduse, cei cinci sunt „oameni de ispravă".
Turcu a explicat că, până la acest moment, doar în privinţa unuia dintre ei, Ştefan Mihail, a fost luată o decizie drastică: „Eu, personal, am văzut dosarul lui, toate documentele ataşate şi nu am acceptat o asemenea atitudine din partea unui revoluţionar. În şedinţa din 6 iunie a fost exclus din asociaţie". Cât despre dosarul deschis împotriva colegului său, Turcu apreciază că, în proporţie de peste 50%, are şanse să fie declarat nevinovat pentru că „l-au dat afară din Securitate pentru că nu era bun". „Nu putem împroşca noroi în ei, am fost o familie timp de 20 de ani. Unde nu este clar, nu mă pot pronunţa. Răul pleacă, de fapt, din altă parte", a mai adăugat liderul revoluţionarilor, cel care susţine că este singurul care s-a ocupat de preschimbarea certificatelor de revoluţionar.
„Am să ajung până la Curtea Supremă"
Am reuşit să-l contactăm şi pe unul dintre cei cinci asupra căruia aplanează prezumţia de vinovăţie, pe Iuliu - Aurelian Burbea Milescu, aflat în afara ţării, care ne-a explicat, clar, că „acuzaţiile aduse sunt false". Mai mult, în decembrie 2008, chiar a deschis un dosar la CNSAS, fiind acuzat de colaborare cu securitatea. „La înfăţişări, CNSAS nu a adus probe, aştept decizia Curţii Constituţionale, care cine ştie când se va pronunţa. Dacă va fi nevoie, voi merge până la Curtea Supremă de Justiţie", a explicat Burbea.
{mos_ri:revolutionari,89}Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- radescu 13 Sep, 2009 02:09 si daca au lucrat pt statul roman?????????? nu toti care au colaborat trebuie judecati astfel , nu credeti ???? Si tocmai Ziua vorbeste ??
- ucseer 12 Sep, 2009 03:05 Singura solutie morala si legala este ruperea pisicii. Adica, de anumite masuri compensatorii sa beneficieze numai cei care, in zilele revolutiei, indiferent daca au participat sau nu la revolta, dar le-au fost cauzate infirmitati prin impuscare, aceeia sa fie singurii beneficiari. Restul sunt impostori si profitori ale caror drepturi sunt nerusinate si trebuiesc desfiintate.