Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezultat-record al KMG International Peste 25 de milioane de tone de ţiţei, descărcate prin terminalul maritim din Marea Neagră

ro

17 Jun, 2016 00:00 3090 Marime text

 
KMG International, prin compania Midia Marine Terminal (MMT), a atins în mai 2016 un nivel de 25,5 milioane de tone de ţiţei descărcate prin terminalul petrolier din largul Mării Negre, de la punerea acestuia în funcţiune, în 2009, se precizează într-un comunicat de presă al companiei. 
 
„Recordurile operaţionale ale terminalului maritim sunt un rezultat al investiţiilor realizate în România de către KMG International şi ale unicului său acţionar, KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan. Grupul deţine o poziţie strategică în arcul geografic care uneşte zona Mării Caspice şi a Mării Negre cu Europa Occidentală, iar accesul la resursele naturale vaste din Kazakhstan, transportul şi rafinarea materiei prime în sistem integrat sunt atributele KMG International, un jucător-cheie în industria de petrol şi gaze din România. Terminalul maritim poate asigura circa 40% din ţiţeiul rafinat în România, fiind conectat direct la parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia“, a declarat Ioan Taus, directorul general al Midia Marine Terminal.
 
Investiţiile KMG International pentru punerea în funcţiune a terminalului maritim se ridică la peste 100 de milioane de dolari. În anul 2015, sistemul de echipamente necesare pentru transferul ţiţeiului prin terminalul petrolier a fost înlocuit, fiind astfel îndeplinite lucrările de mentenanţă capitale obligatorii. Acestea au presupus investiţii de 3,5 milioane de dolari. Nivelul de 25 de milioane de tone de ţiţei a fost înregistrat prin descărcarea a 300 de nave petroliere la terminalul maritim petrolier, în perioada februarie 2009 - mai 2016. Terminalul este situat la 8,6 kilometri în largul Mării Negre şi are o capacitate maximă de transfer (încărcare, descărcare) de 24 de milioane de tone pe an“, se precizează în comunicatul de presă al companiei. 

Investiţii de peste 1,4 miliarde de dolari, la Petromidia

De asemenea, prin intermediul investiţiilor KMG International, capacitatea rafinăriei Petromidia a crescut de la 3,5 milioane de tone la peste 5 milioane de tone pe an, iar unitatea de producţie poate atinge 15.000 de tone de materie primă procesată pe zi, fiind cea mai mare rafinărie din ţară. Pe platforma Petromidia, investiţiile realizate în perioada 2007- 2015 pentru modernizarea şi creşterea capacităţilor de producţie, precum şi pentru alinierea produselor la standardele internaţionale de calitate şi mediu depăşesc valoarea de 1,4 miliarde de dolari.
 
Pentru creşterea tranzitului produselor realizate de rafinăria Petromidia, Midia Marine Terminal a modernizat şi extins în 2008 capacitatea danei 9 (terminalele 9A, 9B şi 9C), iar în 2011, dragarea celor şapte dane ale Grupului din portul Midia. Lucrările au permis triplarea capacităţii de transfer a produselor finite la peste 350.000 de tone/lună, dar şi acostarea navelor maritime cu o capacitate mai mare de 10.000 tdw (unitate de măsură pentru capacitatea de încărcare) şi a barjelor de 2.000 tdw. Aproape 3.200 de nave au tranzitat danele operate de MMT în portul Midia (Danele 1 - 4 pentru ţiţei şi 9 - 9A, 9B şi 9C pentru produse petroliere), în perioada februarie 2009 - mai 2016.
 
Compania naţională de petrol şi gaze din Kazkahstan - KazMunayGas este un acţionar important al Caspian Pipeline Consortium (CPC), operatorul conductei de transport ţiţei dintre zăcămintele din vestul Kazakhstanului şi portul de la Marea Neagră - Novorossiysk. De asemenea, aceasta este din 2008 unicul proprietar al terminalului petrolier din portul Batumi, Georgia.
 
La nivel european, KMG International deţine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanţi. De asemenea, Grupul deţine rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti (cea mai longevivă rafinărie din România - 1905), precum şi divizia de petrochimie, prin care Rompetrol Rafinare este unicul producător intern de polimeri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii