Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:12 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezultate operaționale record pentru Rompetrol Rafinare, în 2019

ro

27 Feb, 2020 18:12 1880 Marime text
Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, a reușit în 2019 să se mențină pe un trend pozitiv al rezultatelor operaționale, cu valori record la materia primă procesată, producția de carburanți și vânzările pe piața internă.

În 2019, cele două rafinării ale Grupului au înregistrat o creștere cu 7% a volumelor totale de materii prime procesate. Pentru prima dată în istoria sa de peste 40 de ani, rafinăria Petromidia a depășit pragul de 6 milioane de tone - 6,33 milioane de tone, record istoric. De asemenea, rafinăria Vega Ploiești a consemnat cifre record – 436 kt, față de cele 406 kt procesate în 2018.

Pe fondul volumelor de materie primă procesată, segmentul de distribuție a înregistrat creșteri semnificative în ceea ce privește comercializarea carburanților. Astfel, în 2019, vânzările totale de carburanți au consemnat o creștere de 5%, de la 2,38 milioane de tone în 2018, la 2,5 milioane de tone, anul trecut.

În 2019, Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 5,2 miliarde de dolari, aproape de cea atinsă în 2018. Rezultatul operațional (EBITDA) s-a diminuat cu 12%, până la 131 milioane de dolari, iar rezultatul consolidat net a fost unul negativ, de peste 48 de milioane de dolari.

Indicatorii financiari în scădere au fost influențați în principal de fluctuațiile marjei de rafinare (39,5 USD/t în 2019, comparativ cu 45,9 USD/t în 2018) și factorii macroeconomici din România (deprecierea cu 7,5% a cursului RON/USD, inflația de 4% în 2019). De asemenea, la aceste rezultate s-au adaugat volatilitatea cotațiilor de pe piața internațională la materiile prime și produsele petroliere finite.

Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere al României, cantitățile livrate catre subsidiarele KMG Internațional din Bulgaria, Republica Moldova și Georgia și către partenerii din regiunea Mării Negre, ridicandu-se la 2,63 milioane de tone de produse petroliere – nivel apropiat celui din 2018.

Compania este în continuare unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat al României, suma totală virata anul trecut fiind cu 6% peste cea din 2018, până la circa 1,6 miliarde de dolari.

Rompetrol Rafinare este deținută în principal de KMG International (54,63%; direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (44,69%).


Rafinăria Petromidia Năvodari și-a continuat programele de optimizare a producției și a reușit, în 2019, să finalizeze o serie de investiții noi, menite să aducă plus valoare în procesele operaționale (sistem nou de recuperare a gazelor petroliere lichefiate, instalațiile de amestec în linie modernizate sau digitalizarea proceselor prin implementarea Advanced Process Control). Programele inițiate în 2014 au ca obiectiv, printre altele, creșterea randamentului de produse albe, reducerea pierderii tehnologice sau optimizarea costurilor de operare.

Volumul mare de materii prime procesate a determinat la nivelul rafinăriei Petromidia o producție totală de 1.37 milioane de tone de benzină și 2.93 milioane de tone de motorină (în creștere cu 5% comparativ cu 2018). De asemenea, compania a reușit să obțină 406 kt de combustibil de aviație Jet A1, nivel record, cu aproape 30% peste cantitățile realizate în 2018, ca urmare a optimizării rețetelor de producție, dar și pentru asigurarea cererii de piață în creștere.

Totodată, Petromidia a atins un randament de 86,2 în materie de produse albe (benzine și motorine), o pierdere tehnologică de doar 0,8% wt și un consum energetic de 2,9 GJ/mt.

Cea mai mare și cea mai complexă rafinărie din România este considerată una dintre cele mai performante unități de profil din Europa, Africa și Orientul Mijlociu, potrivit unui studiu realizat de o companie de renume specializată pe analize comparative în sectorul energetic. Petromidia a atins un indice de complexitate de 11,4, fapt ce o plasează în topul rafinăriilor din regiune.


Petromidia produce exclusiv carburanți de calitate superioară Euro5 (10 părți de sulf per milion), din gamele Efix si EfixS, care se regăsesc pe piața domestică, dar și în stațiile de carburanți Rompetrol din Republica Moldova, Georgia și Bulgaria.

În 2019, rafinăria Vega Ploiești – cea mai longevivă unitate de profil din România și unic producător intern de bitum și hexan - a consemnat recorduri operaționale și la producția de bitum (120 kt), respectiv producția de hexan (92 kt).

Vega funcționează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia - Năvodari, cea mai mare din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploiești materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

În 2019, cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a depășit 4,4 miliarde de dolari și s-a situat la un nivel asemănător celui din 2018. Profitul operațional (EBITDA) obținut a fost de 108 milioane USD, în scadere cu 15% față de cel consemnat în 2018, iar rezultatul net a înregistrat o pierdere de 16,8 milioane de dolari.

Rezultatele financiare au fost afectate de evoluția cotațiilor internaționale la materiile prime și produse finite, a conditiilor de piață și a marjelor de rafinare.

Segmentul de Petrochimie a continuat, în 2019, să fie afectat de presiunea marjelor din piață, care anul trecut au atins cele mai scăzute niveuri din ultimul deceniu: 398 USD/t pentru polipropilenă, 158 USD/t pentru polietilena de joasă densitate (LDPE), respectiv 157 USD/t pentru polietilena de înaltă densitate (HDPE).

Tinând cont că materia prima pentru instalațiile de polietinele este asigurată din import (etilenă), iar evoluția și fluctuația cotației pentru acestă materie primă în 2019 a fost una ridicată, compania a decis mentinerea în functiune la debit redus a instalației LDPE și în conservare a instalației HDPE.

Divizia de Petrochimie operată de Rompetrol Rafinare este singura din țară, implicit, unicul producător intern de polipropilenă și polietilenă. Dezvoltarea dinamică a acestui segment a asigurat companiei o poziție competitivă în piața regională (Marea Neagră, Marea Mediterană, Europa Centrală și de Est), iar obiectivul asumat este acela de păstra avantajul operational odată cu stabilizarea pieței.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii