Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:26 08 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ro-Alert, mesajele de urgență ce pot salva vieți! Precizările pompierilor (VIDEO)

ro

08 Oct, 2024 10:40 209 Marime text

Sursa foto/ Captură video IGSU




 
  • Mesajele de tip RO-ALERT sunt un instrument esențial pentru protejarea vieții și siguranței cetățenilor în situații de urgență, fiind creat pentru a transmite rapid mesaje de avertizare direct pe telefoanele mobile ale populației, potrivit unui comunicat al salvatorilor de la IGSU.
 
Ca dovadă a eficienței sistemului, de la începutul acestui an până în prezent, au fost transmise 2.743 de mesaje prin RO-ALERT, dintre care 1.880 au vizat prezența urșilor în apropierea comunităților, 47 au fost alerte de incendiu, 711 au avertizat asupra fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, 77 au semnalat dispariția copiilor, iar 28 au fost destinate altor tipuri de urgențe.
 

„Transmiterea acestor mesaje a avut un impact direct asupra protejării vieților omenești și reducerea efectelor unor catastrofe. Accesibilitatea, rapiditatea și eficiența în a transmite mesaje în situații majore în care viața și sănătatea sunt puse în pericol fac din RO-ALERT un pilon central în avertizarea populației”, transmit salvatorii de la IGSU.

 
Deși primirea mesajelor poate crea uneori disconfort, transmiterea acestora este esențială, având în vedere scopul principal al Sistemului de avertizare RO-ALERT: salvarea de vieți și protejarea bunurilor, mai menționează sursa.
 

„Dezactivarea opțiunii de primire a mesajelor pe dispozitivele mobile nu este recomandată, având în vedere impactul pe care situațiile de urgență îl pot avea asupra comunităților și riscurile semnificative pentru siguranța dumneavoastră.
 
Vă asigurăm că permanent depunem eforturi considerabile pentru îmbunătățirea capacității și calității sistemului de prevenție și intervenție în situații de urgență, cu scopul de a creşte continuu gradul de siguranţă a fiecăruia dintre voi”, se mai arată în comunicat .


Informații de context
 
Încă de la implementarea sistemului de avertizare RO-ALERT (septembrie 2018), fenomenele meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși) au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.
 
Reamintim, totodată, că prin intermediul Sistemul RO-ALERT se transmit, indiferent de oră, informații relevante, bazate pe date concrete furnizate atât de structuri specializate (Administrația Națională de Meteorologie, Inspectoratele pentru Situații de Urgență și alte instituții cu rol și competențe în domeniul managementului situațiilor de urgență), dar și de către apelanți (martori ai situațiilor în speță), atent verificate și documentate.
 
Mesajele RO-ALERT contribuie la menținerea calmului în situații de criză, oferind îndrumări clare despre cum să reacționezi. Mesajele pot include recomandări specifice, precum „evitați zona”, „căutați adăpost” sau „urmați instrucțiunile autorităților”, minimizând confuzia și panica în rândul populației. În cazul unor situații de urgență, fiecare secundă contează, iar mesajele pot ajuta oamenii să ia decizii rapide și să se pună la adăpost.
 
 
Citește și
Cod Roșu de vreme rea la Constanța! Un nou mesaj Ro Alert
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii