Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:58 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rolul medicului ginecolog în controlul menopauzei Un interviu cu Dr. Simona Sasu, medic primar Obstetrică Ginecologie și coordonator al Centrului de management al menopauzei din Policlinica Delfinariu Constanța

ro

27 Jun, 2024 14:17 1269 Marime text

Instalarea menopauzei poate aduce modificări asupra organismului femeilor, iar acestea sunt în special cauzate de scăderea nivelului de estrogen, hormonul feminin principal, cu rol cheie în ciclul menstrual și în sistemul reproducător. Femeile care ating vârsta menopauzei trebuie să discute liber cu medicul ginecolog despre schimbările pe care le observă la nivelul organelor genitale, și să înțeleagă că există tratamente specifice care sunt gândite pentru a restabili nivelul de funcționare a organismului și a diminua efectele asupra calității vieții.
 
Descoperim într-un interviu cu Dr. Simona Sasu, medic primar Obstetrică Ginecologie și coordonator al Centrul de management al menopauzei din Policlinica Delfinariu, care este rolul medicului ginecolog în ameliorarea simptomelor asociate menopauzei și ce tratamente sunt recomandate.
 
De ce este importantă vizita la medicul ginecolog pentru femeile care trec prin menopauză?
 
Menopauza este un fenomen fiziologic complex care constă în încetarea definitivă a funcției ovariene, adică oprirea sângerărilor menstruale și este însoțită de multiple modificări în întregul organism.
 
Premenopauza este însoțită de furtuni hormonale pe care doamnele le resimt prin apariția de semne și simptome cu evoluție rapidă și uneori schimbări de dispoziție, insomnie.Consultația ginecologica evidențiază eventuala patologie din sfera genitală și poate îndruma pacienta la alte consultații astfel încât trecerea prin această perioadă să fie lină.
 
În ce constă monitorizarea femeilor aflate la premenopauză, menopauză și chiar postmenopauză?
 
Monitorizarea femeii aflate în menopauză constă în consultația ginecologică, unde medicul verifică sănătatea aparatului genital prin consultație și ecografie și se efectuează periodic examenul citologic Babes-Papanicolau pentru prevenirea leziunilor colului uterin.
 

De asemenea, există o colaborare strânsă cu medicul radiolog și endocrinolog, prin recomandarea ecografiilor mamare sau monitorizării schimbărilor la nivelul tiroidei.
 
Prin ce schimbări trece organismul unei femei aflate în această etapă a vieții?
 
La intrarea în menopauză întreaga structura fizică, energetică și emoțională se schimbă. Ramura medicală dedicată special sexului frumos-ginecologia este situată în centrul acestui evantai de ramuri medicale atât prin tradiție, cat și prin preocupările mai strâns legate de feminitate.
Ginecologul are rolul de a se asigura de sănătatea aparatului genital și implicarea celorlalți specialiști pentru integrarea tuturor modificărilor apărute.
În ce constă tratamentul pentru diminuarea simptomelor asociate cu menopauza?
 
Există tratamente variate de la estrogen din plante (fitoestrogeni )până la substituție cu hormoni bioidentici. Fiecare persoană percepe diferit schimbările și atunci tratamentul hormonal trebuie personalizat astfel încât fiecare persoană să se bucure de o viață activă și sănătoasă.

Cele mai supărătoare simptome în această perioadă sunt cele neurovegetativei adică bufeurile și emoționale. Simptomele neurovegetative sunt ameliorate cu ajutorul substituției, însă cele emoționale necesită o atenție deosebită astfel încât rolul psihologului și al psihiatrului este foarte important.
Un ajutor important îl oferă, de asemenea, nutriționistul și fizioterapeutul. Îmi amintesc de un caz recent al unei doamne la care bufeurile erau atât de accentuate încât avea câteva luni de insomnie și a venit aproape plângând. Câștigase în greutate câteva kilograme, iar viața sexuală era afectată din cauza fragilității țesuturilor. În colaborare cu endocrinologul am stabilit tratamentul de substituție hormonală, a început ședințe de psihoterapie, dietă  și sport la îndrumarea nutriționistului. Am implicat și estetica genitală pentru ameliorarea simptomelor locale, iar în urma controalelor periodice am constat că viața ei s-a îmbunătăți semnificativ.
Cel mai nou tratament în abordarea simptomelor menopauzei o reprezintă substituția hormonală cu hormoni bioidentici. Tratamentul hormonal bioidentic poate fi personalizat pentru nevoile individuale ale fiecărei femei, iar efectele secundare sunt mult reduse comparativ cu alte forme de terapie hormonală.

Cât de importantă este abordarea multidisciplinară în tratarea și înțelegerea simptomelor menopauzei?
 
Menopauza nu poate fi abordată unilateral doar de către ginecolog. Colaborarea cu endocrinologul, radiologul, nutriționistul, cardiologul, psihologul ,medicul estetician și kinetoterapeutul este esențială în integrarea tuturor modificărilor apărute în homeostazia organismului doamnelor.
Abordând multidisciplinar menopauza îi asigurăm femeii o nouă viață.
Din perspectiva mea, această perioadă din viața unei femei nu este strâns legată de îmbătrânire, ci mai degrabă de încheierea perioadei de maternitate și începutul perioadei de interiorizare, de conectare cu sine și cu propriul corp. Este o perioadă de regăsire a femeii.
 
 
Centrul de management al menopauzei din Policlinica Delfinariu, parte din Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, este locul unde pacientele găsesc răspunsuri și suportul necesar pentru o trecere prin menopauză cât mai controlată. Analizele și testele medicale sunt realizate printr-o abordare multi-disciplinară, cu un diagnostic întotdeauna personalizat pe nevoile fiecărei femei în parte, care contribuie la menținerea unei vieți active și sănătoase.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii