Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rolul României ca aliat strategic în regiunea Mării Negre, evidențiat în cadrul unei noi runde a Dialogului Strategic România-Statele Unite

ro

22 Jun, 2024 15:40 344 Marime text
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a efectuat, în perioada 20 - 22 iunie, o vizită de lucru la Washington DC, unde a reprezentat Ministerul Apărării Naționale la cea de-a IX-a sesiune a Dialogului Strategic dintre România și Statele Unite.

Potrivit MApN, din formatul coordonat de Ministerul Afacerilor Externe fac parte reprezentanți la nivel înalt ai ambelor guverne din ministerele Apărării, Interne, Economie și Energie și, de asemenea, oficiali ai agențiilor naționale de profil.

În cadrul sesiunii dedicate apărării, secretarul de stat a prezentat situația de securitate din regiunea Mării Negre și sprijinul acordat Ucrainei de România, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse. De asemenea, au fost punctate prioritățile României la Summitul NATO de la Washington, stadiul programelor de înzestrare și al investițiilor în infrastructura militară, dar și perspectivele de dezvoltare a unor noi proiecte comune care să răspundă provocărilor geostrategice actuale.

Cu prilejul vizitei la Washington, secretarul de stat a avut o întrevedere cu Tressa Guenov, adjunctul principal al asistentului pentru securitate internațională al secretarului american al apărării. Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte esențiale, precum sprijinul continuu pentru partenerii din regiunea Mării Negre și cooperarea bilaterală în domeniului apărării.

„România a demonstrat, în aceste vremuri dificile pentru securitatea euroatlantică, că este un partener strategic conștient de obligațiile și responsabilitățile sale ca membru al Alianței. Am arătat că avem capacitatea de a contribui la efortul comun pentru asigurarea securității și stabilității. Statele Unite sunt și vor rămâne unul dintre principalii piloni pe care se bazează securitatea noastră națională”.


În final, cei doi oficiali au discutat despre modalitățile de avansare a proiectelor comune, apreciind eforturile întreprinse până în prezent.

Vizita la Washington a mai cuprins întrevederi ale secretarului de stat cu reprezentanți ai unor prestigioase think-tank-uri cu activitate și în domeniul politicii de apărare, precum Heritage, Atlantic Council și America First Policy Institute.

În cadrul acestor întrevederi, oficialul român a evidențiat rolul României ca aliat strategic în regiunea Mării Negre, având contribuții substanțiale la misiunile și operațiile din Balcanii de Vest și Africa.

Citește și: 

Atenționare de călătorie pentru Bulgaria, emisă de MAE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii