Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:43 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România a semnat un acord de împrumut cu SUA în valoare de peste 900 de milioane de dolari, pentru dotarea armatei. Iată discursul Ambasadorului SUA, Kathleen Kavalec

ro

26 Sep, 2024 13:29 551 Marime text

 
  •  Statele Unite au plăcerea de a anunța un acord de împrumut direct cu România în valoare de 920 de milioane de dolari pentru (FMF).

Statele Unite au plăcerea de a anunța un acord de împrumut direct cu România în valoare de 920 de milioane de dolari pentru (FMF).
 
Împrumutul FMF evidențiază parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România, un aliat puternic de-a lungul flancului estic al NATO și un actor important pentru stabilitatea politică și economică în Europa. Guvernul SUA oferă până la 60 de milioane de dolari sub formă de grant FMF pentru acoperirea costului acestui împrumut, care va contribui la accelerarea programului major de modernizare militară al României, inclusiv achiziționarea de echipamente de apărare americane, cum ar fi tancurile de luptă Abrams și coproducția de muniție. 
 
Semnarea acordului a fost găzduită astăzi de Prim-ministrul Marcel Ciolacu și semnată de directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării a SUA (U.S. Defense Security Cooperation Agency-DSCA), Michael Miller, și de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în prezența Ministrului Apărării, Angel Tilvar, și a Ministrului Economiei, Ștefan-Radu Oprea, precum și a Ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec. 
 
După cum a declarat Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: „Operăm astăzi într-un peisaj strategic fundamental diferit în Europa, iar răspunsul României a fost de-a dreptul exemplar. Ați arătat lumii ce înseamnă să fii un lider responsabil în vremuri incerte. România este un furnizor - și nu doar un consumator - de securitate în cadrul alianței NATO.”
 

Directorul DSCA, Miller, a continuat: „Împrumuturile directe sunt un instrument de cooperare în domeniul securității rezervat doar celor mai importanți parteneri ai noștri. România rămâne una dintre cele mai mari priorități pentru DSCA”. El a menționat că deplasarea sa la București este o dovadă a cooperării SUA-România în domeniul apărării. „Așteptăm cu nerăbdare să continuăm parteneriatul nostru în cadrul programelor pe care acest împrumut le poate sprijini”, a spus Directorul Miller.

 

„Semnarea Acordului de împrumut în domeniul apărării reprezintă un moment major al evoluției Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și un argument solid al încrederii și statutului de care România se bucură în relația cu aliatul nostru strategic. La nivel național, ne vom concentra în perioada următoare, pentru a dezvolta noi capacități de producție în România, vom crea locuri de muncă pentru români și vom redeveni relevanți în ceea ce privește producția de echipamente militare la nivel regional”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

 
Încasările din împrumutul direct FMF vor avansa efortul de modernizare militară al României într-o gamă largă de capabilități, contribuind la asigurarea faptului că România poate descuraja amenințările, își poate apăra suveranitatea și poate contribui la securitatea colectivă a NATO pentru deceniile următoare.
 
Pentru mai multe informații privind împrumuturile FMF vă rugăm să vizitați pagina dedicată la adresa  https://www.dsca.mil/foreign-military-financing-fmf 
 
Iată discursul Ambasadorului SUA Kathleen Kavalec la ceremonia de semnare a împrumutului prin programul de Finanțare Militară Externă:

 

„Bună ziua,
Domnule Prim-ministru Ciolacu,
Domnule Ministru de Finanțe Boloș,
Domnule Ministru al Apărării Tîlvăr, 
Domnule Ministru al Economiei Oprea,
Domnule Director al Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării a SUA Miller,
Membri ai Guvernului,
 
Distinși oaspeți,


Doamnelor și Domnilor,
 
Este o mare plăcere să mă aflu aici, la Palatul Victoria, în compania unor persoane atât de distinse. Aș dori să încep prin a-i mulțumi domnului Prim-ministru Ciolacu pentru găzduire și pentru sprijinul neclintit pentru acordul pe care urmează să-l semnăm.
 
Prezența dumneavoastră aici este o dovadă clară a angajamentului guvernamental pe care România l-a făcut pentru finalizarea cu succes a acestui acord de împrumut.
 
În ultimele patru luni, Departamentele de Stat și al Apărării ale SUA au lucrat îndeaproape cu Ministerele Finanțelor, Economiei și Apărării din România pentru a aduce acest acord la îndeplinire într-un timp record.
 
Acest împrumut de Finanțare Militară Externă sau împrumutul FMF, în valoare de 920 de milioane de dolari, este o realizare extraordinară, dar este mai mult decât un simplu acord financiar. El reprezintă puterea și reziliența parteneriatului nostru bilateral și angajamentul nostru comun de a asigura pacea, stabilitatea și securitatea în această regiune.
 
Acest împrumut FMF explorează, de asemenea, teritorii noi prin susținerea unei inițiative public-private comună SUA-România, pentru producerea de muniție de artilerie.
 
Această colaborare revoluționară reflectă importanța eforturilor de modernizare a apărării României. Prin oferirea de fonduri din granturi americane, scopul nostru este să ne asigurăm că România rămâne în prim-planul inovației și al dotării militare pentru mulți ani de acum înainte.
 
Această colaborare va crea de asemenea noi locuri de muncă în România și va întări relațiile economice între țările noastre.
 
În cele două decenii de când România s-a alăturat NATO, ați demonstrat de nenumărate ori că sunteți un Aliat de încredere și capabil. România este un pilon de stabilitate de-a lungul flancului estic al NATO și în regiunea Mării Negre și este o gazdă primitoare pentru mii de trupe americane și NATO.
 
După cum a spus și domnul președinte Biden în mai, nu cred că există vreun partener NATO care să aibă un angajament mai puternic față de alianța euro-atlantică.
 
Acest acord de împrumut reflectă recunoașterea de către Statele Unite a acestui angajament, și suntem alături de dumneavoastră astăzi, pregătiți să sprijinim leadership-ul dumneavoastră continuu în apărarea și securitatea regională.
 
Semnarea de astăzi este și mai importantă având în vedere provocările acute de Securitate, rezultate în urma agresiunii continue a Rusiei împotriva Ucrainei.
 
Operăm astăzi într-un peisaj strategic fundamental diferit în Europa, iar răspunsul României a fost exemplar.
 
De la găzduirea a mii de refugiați ucraineni, până la facilitarea tranzitului de cereale și pregătirea piloților de avioane F-16 ucraineni, iar acum la remarcabila donație a unui sistem de apărare aeriană PATRIOT, România arătat lumii ce înseamnă să fii un lider responsabil în vremuri incerte.
 
În acest context de securitate, modernizarea continuă a armatei României este crucială. Susținem acest efort pe multiple fronturi, inclusiv prin anunțul recent al vânzării de avioane de luptă F-35 României.
 
Prin toate aceste eforturi, România continuă să își arate angajamentul de a îmbunătăți securitatea națională și regională și de a întări apărarea colectivă a NATO.
 
Cu semnarea istorică de astăzi a acestui acord, sperăm să subliniem angajamentul neclintit al Statelor Unite față de Parteneriatul Strategic cu România.
 
Mă adresez poporului român -  vrem să știți că America este alături de voi, în sprijinul securității și apărării naționale, și a suveranității voastre.
 
Acest împrumut FMF reflectă acest angajament al SUA. Va oferi certitudinea că România poate descuraja amenințările, își poate apăra suveranitatea și îmbunătăți interoperabilitatea în cadrul NATO, ceea ce face din România un jucător esențial în asigurarea păcii și stabilității în Europa.
 
Această investiție strategică are la bază valorile noastre comune – democrația, libertatea și cooperarea pașnică – precum și legăturile noastre istorice și culturale profunde.
 
România este de mult timp un prieten de nădejde al Statelor Unite și suntem mândri să vă fim alături în timp ce continuați să vă dezvoltați capacitățile de apărare, să întăriți legăturile cu Statele Unite și să vă întăriți rolul de lider în regiune.
 
Vă mulțumesc”, declară ambasadorul SUA Kathleen Kavalec.




Citește și:
Ministrul Angel Tîlvăr: „Relația strategică a României cu Statele Unite reprezintă un pilon-cheie în consolidarea apărării și securității României”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii