Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:19 20 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România are cea mai mare creștere a prețurilor din UE!

ro

20 Aug, 2024 14:41 204 Marime text
Creșteri de prețuri, foto: ZIUA de Constanța
 
  • România este, din nou, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, arată datele publicate azi de Eurostat.

România este, din nou, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, arată datele publicate azi de Eurostat. Reaprinderea inflației lasă politica monetară a BNR în offside, potrivit Profit.ro.

Țările UE cu cele mai mari inflații, potrivit Eurostat, sunt Ungaria (4,1%) , Belgia (5,4%) și România, “campioană”, cu 5,8%. Țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) și Danemarca (1%).

Reaprinderea inflației pune o problemă autorităților monetare ale țării. Banca Națională a României a redus cu 0,25 puncte procentuale dobânda cheie, pentru a doua ședință de politică monetară la rând și ultima din această vară,în 7 august. Analiștii interni se așteptau ca banca centrală să ia o pauză, în contextul riscurilor și incertitudinilor din economie. BNR menționează riscurile mari venite din politica fiscală, dar a considerat că inflația mai redusă reclama scăderea dobânzilor.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 și anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform prezentării, tendința de reducere a ratei inflației va continua pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia. De asemenea, se menționează faptul că traiectoria este marcată de unele oscilații de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluțiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025; corecții ale tarifelor la gaze naturale și prețuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanți în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025.   Per total, în zona euro, rata anuală a inflației a crescut și ea, ușor, de la 2,5% în luna iunie, până la 2,6% în luna iulie. Totuși, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a rămas stabilă la 2,8%. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a rămas și el stabil la 2,9%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. 

Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a urcat, în luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Editorial: Mărul „otrăvit“ pregătit de administrația publică locală pentru constănțeni. Taxele și impozitele locale din Constanța vor crește, la anul, ca pe drojdie


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii