Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:43 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România participă pentru prima dată la „Competiția Europeană de Statistică”

ro

09 Sep, 2024 13:32 499 Marime text
Sursa foto: Facebook/Institutul Național de Statistică



Începând cu 1 septembrie 2024 a demarat proiectul de tip grant „Competiția Europeană de Statistică în România” 2024-2025. Proiectul va dura 12 luni și se va desfășura în perioada septembrie 2024 - august 2025.
 
Conform unui comunicat din partea Institutului Național de Statistică (INS), participarea României la această competiție internațională va fi o premieră pentru țara noastră; organizarea acestei acțiuni de către Comisia Europeană (Eurostat) a ajuns la nivel european, în anul școlar 2024-2025, la a opta ediție. Competiția Europeană de Statistică în România (CES) 2024-2025 se adreseaza elevilor din învățământul secundar, organizată fiind de către Institutul Național de Statistică în colaborare cu Ministerul Educației sub coordonarea Comisiei Europene.

Obiectivul  principal  al acestei competiții este de a promova curiozitatea și interesul pentru statistici, de a încuraja profesorii să folosească materiale noi pentru predarea statisticilor și de a scoate in evidenta rolul statisticilor pentru elevi și profesori în diverse aspecte ale societății.

Competiția vizează două categorii de elevi din învățământul secundar: elevii de la 14 până la 16 ani, corespunzând claselor a IX-a și a X-a din sistemul național de învățământ (Categoria Junior) și elevii de la 16 până la 18 ani, corespunzând claselor a XI-a și a XII-a din sistemul național de învățământ (Categoria Senior), mai precizează sursa citată.


Vor fi organizate două runde de testări naționale în perioada ianuarie – martie 2025, urmate de etapa europeană care va avea loc în perioada aprilie- mai/iunie 2025. Testările vor avea loc pe o platformă web dedicată, neimplicând prezență fizică în niciuna dintre etapele sale.

În competiție vor fi înscrise echipe formate din 2-3 elevi de liceu (orice profil). Membrii unei echipe trebuie să fie din aceeași unitate de învățământ secundar. Pentru fiecare echipă, un profesor le va fi „tutore”, supraveghindu-i activitatea. Nu este limitat nici numărul de participanți sau echipe din aceeași unitate de învățământ secundar, nici numărul de echipe supravegheate de către un profesor coordonator. Un elev poate face parte dintr-o singura echipă.

Limba competiției naționale va fi limba română, în timp ce competiția europeană se va desfășura în limba engleză.

În cadrul proiectului va fi organizată o Conferință de lansare în luna octombrie a anului curent, precum și o Ceremonie de premiere a echipelor câștigătoare și a profesorilor îndrumători, preconizata a avea loc în martie/aprilie 2025.În situația fericită în care echipe din România vor fi câștigătoare ale fazei europene, va exista și pentru această etapă o Ceremonie de premiere (on-line sau cu prezență fizică) și vor fi acordate, la fel ca și în cazul primelor echipe clasate la nivel național, premii tentante și diplome care sa merite participarea, a încheiat sursa citată.

Citește și:
Se aniversează 165 de ani de statistică oficială în RomâniaInstitutul Național de Statistică a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii