România, relații diplomatice Republica Guineea, o țară cu zăcăminte de diamante, aur și bauxită (GALERIE FOTO)
România, relații diplomatice: Republica Guineea, o țară cu zăcăminte de diamante, aur și bauxită (GALERIE
03 Apr, 2025 20:46
ZIUA de Constanta
318
Marime text



Ambasada României la Conakry a fost deschisă la 14 noiembrie 1961, fiind prima misiune diplomatică română în Africa subsahariană. Motive de ordin financiar au determinat însă închiderea ei la 10 iulie 1999.
MAE precizează că Republica Guineea a deschis ambasadă la Bucureşti la 14 aprilie 1974, dar din considerente de ordin financiar ea a fost închisă în iunie 1988.
Ambasada României de la Dakar gestionează relațiile României cu Republica Guineea.
Ambasadorul Republicii Guineea în Republica Serbia este acreditat ca ambasador al ţării sale și în România, cu reşedinţa la Belgrad.
Despre Republica Guineea
Conform informațiilor Wikipedia, Guineea, oficial Republica Guineea (franceză République de Guinée), este o țară de pe coasta Africii de Vest care se mărginește cu Oceanul Atlantic la vest, Guineea-Bissau la nord-vest, Senegal la nord, Mali la nord-est, Coasta de Fildeș la sud-est și Sierra Leone și Liberia la sud. Este uneori numită Guineea-Conakry după capitala sa Conakry, pentru a o deosebi de alte teritorii din regiunea eponimă, cum ar fi Guineea-Bissau și Guineea Ecuatorială, conform sursei citate. Republica Guineea are o populație de 13,5 milioane și o suprafață de 245.857 km2.
În trecut Guineea a fost o colonie franceză care a obținut independența în 1958. De asemenea, are o istorie lungă de lovituri de stat militare. După decenii de guvernare autoritară, în 2010 a avut loc primele alegeri democratice. Conform Wikipedia, continuând să organizeze alegeri pluripartidiste, țara a continuat să se confrunte cu conflicte etnice, corupție și abuzuri din partea armatei și poliției. În 2011 guvernul Statelor Unite a susținut că tortura de către forțele de securitate și abuzarea femeilor și copiilor (inclusiv mutilarea genitală feminină) erau probleme endemice în Guineea. În 2021 o facțiune militară l-a răsturnat pe președintele Alpha Condé și a suspendat constituția.
În Guineea musulmanii reprezintă 85% din populație. Țara este împărțită în patru regiuni geografice: Guineea Maritimă pe coasta Atlanticului, Muntele Fouta Djallon sau Guineea de Mijloc, Guineea Superioară, o regiune de savană în nord-est, și regiunea Guinée forestière a pădurilor tropicale. Franceza, limba oficială a Guineei, este limba de comunicare în școli, în administrația guvernamentală și în mass-media.
Sunt vorbite peste 24 de limbi indigene, iar cele mai mari sunt Susu, Pular și Maninka, care domină, respectiv, în Guineea Maritimă, Fouta Djallon și Guineea Superioară, în timp ce Guinée forestière este diversă din punct de vedere etnolingvistic. Economia Guineei este în mare parte dependentă de agricultură și producția de minerale. Wikipedia mai menționează că Guineea este al doilea mare producător de bauxită din lume și are zăcăminte de diamante și aur. Nu în ultimul rând, Guineea a fost în centrul focarului de Ebola din 2014.
De asemenea, în ciuda resurselor naturale de excepție (aur, aluminiu, bauxită, diamante) Guineea este una dintre cele mai sărace țări ale lumii. Majoritatea populației este ocupată în agricultură. Se cultivă orez, mei și alte cereale. Produse de export: banane, arahide de pământ, nuci de cocos, gumă arabică ș.a.m.d. Majoritatea veniturilor provin din agricultură și industria metalurgică.

Forma de guvernământ în Guineea este republică prezidențială. Președinte al Comitetului Național pentru Uniune și Dezvoltare, Președinte al Republicii Guineea, șef de stat este Colonel Mamadi Doumbouya (05.09.2021). Puterea legislative este unicamerală-Parlament. Președintele numește membrii cabinetului. Prim ministru, șef al guvernului Republicii Guineea este Bernard Gomou (220.08.2022).
Ministrul afacerilor externe este Morissanda Kouyate (25.10.2021)
Principale partide și grupări politice: Mișcarea Uniunii Populare, Alianța Forțelor Democratice din Guineea
Condiții de intrare și regim de ședere
Potrivit MAE, cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Guineea.
Viza se acordă de către misiunile diplomatice ale Republicii Guineea. Pentru mai multe informații vă puteți adresa Ambasadei Republicii Guineea la Belgrad, Republica Serbia.
În Guineea este recomandată vestimentația decentă, în orice situație.Păstrați o atitudine respectuoasă față de localnici, în special în relația cu autoritățile.
Solicitați acordul pentru efectuarea de fotografii.Respectați instrucțiunile privind protecția florei și faunei.
Nu este recomandat să fotografiați obiective militare, facilități industriale majore și clădiri oficiale.
Posesia, consumul și traficul de substanțe interzise, în special substanțe stupefiante și asimilate acestora, indiferent de cantități, sunt aspru pedepsite.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români evitarea deplasărilor în Republica Guineea, în perioada următoare, având în vedere deteriorarea situației politice și de securitate. Astfel, MAE semnalează că în R. Guineea a fost instituită starea de urgență, este interzisă circulația pe drumurile publice după orele 20, iar frontierele aeriene și terestre au fost închise.
Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească pe teritoriul acestui stat asupra riscului de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola).
Pentru combaterea şi prevenirea răspândirii acestui virus, în zonele afectate s-au dispus ample măsuri profilactice şi s-au lansat campanii de informare a populaţiei. Este de reţinut că nu există nici vaccin, nici tratament eficient împotriva virusului Ebola.
Astfel, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate de epidemie, iar dacă se află deja pe teritoriul acestui stat, să urmărească mesajele emise de autorităţile locale şi să respecte regulile de conduită şi de igienă recomandate de instituţiile de specialitate.
Contactarea autorităților române
Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Guineea este asigurată de Ambasada României în Republica Senegal.
În situații de urgență, Ambasada României în Republica Senegal poate fi contactată la numărul de telefon 00 221 774 507 418.
MAE recomandă tuturor cetățenilor români să-și anunțe prezența în Guineea la Ambasada României în Senegal, fie prin intermediul platformei www.econsulat.ro, fie folosind adresa de e-mail dakar@mae.ro, comunicând următoarele date: nume, prenume, data nașterii, numărul de telefon mobil, localizarea și natura șederii.
De asemenea, în calitate de cetățean al Uniunii Europene, puteți solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul
în capitală.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Guineea. (Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Guineea).
Dacă vă aflaţi deja pe teritoriul Republicii Guineea, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Republica Senegal şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactat în situaţii de urgenţă.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon:
Ambasada României la Dakar
+221338248157 Call Center București
+221774507418 Telefon de urgență
MAE mai menționează că cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale reprezentanților misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră, în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie și aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
Ambasada României în Republica Senegal
Adresa: Point E, Rue Ax 9A (Rue A Prolongée), Dakar, Sénégal, B.P. 3212
Telefon Cancelarie: +221 33 8251913
Telefon Secţie consulară: +221 33 8248157
Telefon pentru situaţii de urgenţă: +221 774507418
Fax: +221 33 8249190
Web: http://dakar.mae.ro
E-mail Cancelarie: dakar@mae.ro
E-mail Secţia consulară: dakar.cons@mae.ro
Alte recomandări ale autorităților
MAE recomandă cu insistenţă cetățenilor români care merg în Guineea să își încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
În cazul în care trebuie să călătoriţi în R. Guineea, MAE vă recomandă cu insistenţă să:
· Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
· Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
· Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil!
· Nu fotografiaţi / nu filmaţi obiective de valoare strategică (ex: poduri, depozite etc.)
· Cereţi permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma!
De asemenea, se recomandă, de asemenea, persoanelor care se îmbarcă pe nave al căror circuit de navigaţie se apropie de R. Guineea, să manifeste foarte mare prudenţă faţă de riscul capturării navei de către piraţi.
Autorităţile din R. Guineea solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestui stat, să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene. De asemenea, malaria, holera şi – mai nou – febra hemoragică de tip Ebola reprezintă probleme de sănătate în Guineea.
Ambasada Republicii Guineea
Büyükesat Mahallesi Uğur Mumcu Sokak no: 76, 06700 Gaziosmanpaşa, Ankara
Tel: 0090 (312) 4368620; 0090 (312) 4368676; 0090 (312) 4368666
Fax: 0090 (312) 4368677
Email: ambaguiankara@gmail.com; ambaguiankara@maege.gov.g
Notă: Lista Corp Diplomatic a fost actualizată în martie 2025.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
România, relații diplomaticeRepublica Mauritius, devenită celebră datorită unui timbru poștal, sărbătorește Ziua Națională (GALERIE FOTO)
Sursa foto: WIKIPEDIA
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii