România sărbătoreşte pentru prima oară patrimoniul arheologic cu ocazia Zilelor Europene ale Arheologiei
România sărbătoreşte pentru prima oară patrimoniul arheologic cu ocazia Zilelor Europene ale Arheologiei
19 Jun, 2020 09:52
ZIUA de Constanta
1590
Marime text
- România sărbătoreşte pentru prima oară patrimoniul arheologic cu ocazia Zilelor Europene ale Arheologiei, ce au loc anul acesta între 19 și 21 iunie pe întregul continent.
- Deși nu ne putem întâlni in corpore cu publicul larg, pe teren sau în sălile unor instituții muzeale de specialitate, Institutul Național al Patrimoniului propune iubitorilor de istorie și descoperiri fascinante un program alternativ pentru sărbătorirea acestui domeniu captivant şi încă foarte puţin cunoscut în afara cercurilor specialiştilor.
De astăzi și până duminică (19-21 iunie), sărbătorim ΛRHΞOLOGIΛ PΞNTRU TOȚI cu o serie de evenimente online la care sperăm să participe - inclusiv cu întrebări - cât mai mulți români curioși să descopere arheologia, istoria și patrimoniul cultural local. Vom călători, virtual, în situri și parcuri aheologice importante, precum Histria, Ulmetum, Edificiul Roman cu mozaic, jud. Constanța, Cetatea Noviodunum-Isaccea, jud. Tulcea, Măgura-Gumelnița, jud. Călărași, Călugăreni, jud. Mureș și vom descoperi obiecte valoroase din patrimoniul nostru arheologic, digitizate de către specialiști.
Astăzi, între 10:00 și 16:00, arheologi de la Institutului Național al Patrimoniului și partenerii lor de la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, Inspectoratul General al Poliției Române, Facultatea de Istorie a Universității din București, Muzeul Național de Istorie a României și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca răspund întrebărilor publicului în cadrul unei prelegeri-dezbatere - cu pauze :) - menite să deschidă cât mai mult acest domeniu și să-l explice, pe înțelesul non-specialiștilor.
Dezbaterea, intitulată chiar ARHΣ♢L♢GIA PΣNTRU T♢ȚI, va putea fi urmărită LIVE pe pagina Facebook a Institutului Național al Patrimoniului, începând cu ora 10:00 și tot aici așteptăm și întrebările / curiozitățile din partea publicului.
Avem deja în vedere câteva întrebări și dileme serioase: De ce și cum a început să fie studiată aheologia? De ce e relevantă pentru protejarea patrimoniului cultural și ce înseamnă arheologie preventivă? De ce a rămas arheologia un domeniu mai degrabă nepopular sau insuficient înțeles? Ce pot face arheologii pentru a permite publicului nespecializat un mai bun acces și o înțelegere mai completă a domeniului? Programul dezbaterii și detalii, mai jos.
Programul complet și harta evenimentelor din România dedicate Zilelor Europene ale Arheologiei 2020 pot fi consultate pe https://zileleaheologiei.patrimoniu.ro.
Programul complet al Zilelor Europene ale Arheologiei în Europa și informații despre activitățile desfășurate de fiecare stat participant sunt disponibile pe site-ul coordonatorului acestei inițiative: https://journees-archeologie.fr/c-2020/
Dacă vreți să spuneți și altora despre Zilele Europene ale Arheologiei #ZEA2020, menționați și site-ul https://zilelearheologiei.patrimoniu.ro și nu uitați să includeți și #Archeorama, la fel cum fac și colegii noștri din Franța și alte 46 de state :). Împreună punem România pe harta arheologiei europene și internaționale și tot împreună facem "Arheologia pentru toți"!
Este primul an în care România participă la acest efort european și internațional de apropiere a publicului larg de domeniul arheologiei. Deși mai multe instituții și echipe de cercetători s-au arătat deschise să organizeze evenimente de tip "șantier-deschis" sau tururi ghidate pentru publicul ce locuiește în proximitatea siturilor arheologice sau pentru turiști, preocupările legate de siguranța vizitatorilor și ale personalului în contextul epidemiei Sars-cov-2 au restrâns activitățile din cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii