Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:21 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii, codaşi la spiritul civic Petiţia pentru interzicerea exploatării gazelor de şist a fost semnată doar de 8.000 de persoane

ro

01 Nov, 2012 01:00 2724 Marime text
Vecinii noştri bulgari s-au mobilizat mult mai bine şi au reuşit să strângă nu mai puţin de 60.000 de semnături.

Petiţia pentru interzicerea exploatării gazelor de şist a fost semnată online de doar 8.000 de români. „Am trimis linkul la Comisia Petiţii din Parlamentul European. Din păcate, numărul de semnături este mult mai mic decât în Franţa (12.000) sau Bulgaria (60.000), ţări în care exploatarea gazelor de şist prin fracţiune hidraulică a fost interzisă", a spus geologul Georgeta Ionescu, vicepreşedinte al Partidului Verde.

Ce vor semnatarii petiţiei pe care o găsiţi la această adresă

http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h? Ei spun că o asemenea decizie nu trebuie luată fără capublicul să fie consultat,fără ca oamenii să fie în cunoştinţă de cauză cu privire la riscurile pentru mediu şi pentru sănătatea lor şi fără ca România să dispună de o legislaţie în acest domeniu.

Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării acestei metode.Guvernul român ar trebui să ţină cont de faptul căFranţa a interzis această activitate, în acest an Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare, Danemarca, Olanda au instituit moratoriişi în Germania landul Westafalia-Renania de Nord.În Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool, ca urmare a fracturării hidraulice, activitatea este momentan suspendată.

Pericole

Experţii europeni atrag atenţia asupra pericolelor pe care metoda fracţionării hidraulice le prezintă pentru mediu si sănătatea oamenilor, pentru biodiversitate.

Experţii propun Parlamentului European adoptarea de urgenţă a unei directive pentru activitatea de minerit şi revizuirea altor directive cu referire la apă, depozitarea deşeurilor din minerit, zgomot, utilizarea substanţelor periculoase, Natura 2000, declararea riscului de accidente şi bilanţul de mediu, care au o aplicabilitate directă în acest domeniu.

În prezent, ne aflăm sub moratoriu. Conform acestui act, s-a sistat momentan orice activitate de extracţie prin controversatul procedeu al fracturării hidraulice.

Trei zone din Constanţa, în pericol

În Dobrogea, compania americană Chevron deţine licenţă de exploatare la Constanţa, Eforie şi Adamclisi. Hotărârile de Guvern au fost publicate în luna martie în Monitorul Oficial. Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi Chevron România în calitate de concesionar. Anexele de la hotărârile de Guvern nu se publică fiind considerate confidenţiale. Chevron mai deţine licenţe de explorare şi exploatare şi în zona Bârladului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cae indru 07 Nov, 2012 23:48 Multumim, Mariana Iancu ! Romania verde, curata, fara cianuri si gaze de sist !