Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:24 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii încep să-și dorească locuințe de vacanță pe litoralul romanesc. Care sunt prețurile

ro

17 Sep, 2021 00:00 2262 Marime text


 

  • Odată cu venirea pandemiei, și mentalitatea multora dintre români și nu numai s-a schimbat. Astfel, după ce au stat închiși între patru pereți mai mult decât și-ar fi imaginat, după ce restricțiile de zbor i-au ținut „ostatici” între granițele țării, românii au început să se simtă tot mai atrași de ideea de a avea propriul apartament la mare. Pentru că atunci când s-a dat „verde” la litoral, „hoarde” turiști, de weekend sau nu, au epuizat în timp record locurile de cazare.

De altfel, un studiu recent a arătat că pe litoral sunt în prezent mult prea puține unități de cazare de 4 și 5 stele, iar în locurile în care acestea sunt, ele sunt concentrate în zone deja aglomerate, care se adresează unui segment mic din clienți. În plus, acestea sunt interesante numai pentru perioade limitate, nu pe durata întregului an, arată un studiu comandat de un dezvoltator imobiliar.
Sigur, există și varianta de a recurge la o garsonieră de închiriat în Constanța, dar nu toată lumea e atrasă de această idee. Dacă, totuși, unii sunt tentați să recurgă la o astfel de variantă în locul unei case de vacanță, atunci trebuie să știe că o astfel de locuință se închiriază cu prețuri care sar de obicei de 250 de euro. Cu greu găsești o garsonieră sub acest preț și, dacă găsești, cel mai adesea e vorba despre una situată într-o vilă și nu toți cei care vor să-și petreacă vacanța pe litoral sunt dispuși să stea în aceste condiții.

Poți găsi garsoniere la 250 de euro, 300, 350, 400 și chiar 500 de euro în Tomis Nord. Însă acestea sunt prețuri de închiriat pe termen lung. Turiștii sau cei care vor să vină aici pe timpul vacanței au parte de prețuri cu mult mai piperate, de unde și ideea de a achiziționa o casă de vacanță.
Revenind la studiul citat de Arena Construcțiilor, acesta arată oricum că nu Constanța este în topul preferințelor când vine vorba de a cumpăra o casă de vacanță. Studiul arată un nivel de atractivitate de 68% al zonei Neptun Olimp, aceasta fiind în special apreciată pentru că este liniștită și mai puțin aglomerată (88%), potrivită pentru tot anul (după cum cred 80% dintre cei interesați să-și achiziționeze o casă de vacanță), pentru concedii mai lungi (88%) și pentru familii (79%).

Celelalte zone analizate, Mamaia Năvodari și, respectiv, Vama Veche sunt percepute ca supra aglomerate (87%), prea scumpe (87%) cu servicii care lasă de dorit, așa cum stau lucrurile în Mamaia. În plus, Vama Veche este percepută de marea majoritate ca fiind mai degrabă o destinație de weekend (57%). 50% o consideră murdară, iar 34% dezvoltată haotic.
Zona Neptun Olimp se află într-un proces de dezvoltare accelerată, cu investiții directe de peste 700 milioane de euro până în 2025, ceea ce îmbunătățește perspectivele de regenerare a întregii zone.

Ce caută românii la o casă de vacanță pe litoral


În urma studiului s-au conturat și principalele carateristici pe care românii le au în vedere la achiziția unei case la mare. Trei sferturi dintre respondenți preferă un apartament cu 2 camere (suprafață medie: 62mp), cu terasă/ balcon (9,3mp).
Respondentii își doresc ca apartamentul să fie situat în vecinătatea plajei, înconjurat de verdeață și cu acces la facilități precum supermarket, restaurante, farmacii, dar și Internet wi-fi.
Printre cele mai importante servicii se numără curățenia căilor de acces, întreținerea spațiilor verzi, administrare și servicii de pază.
Zona liniștită, cu multă verdeață și densitate mică a populației reprezintă principalele avantaje de a avea un apartament în stațiunea Neptun-Olimp. De asemenea, stațiunea este apreciată pentru prețurile sale considerate rezonabile.


Tot din răspunsurile celor interesați de achiziționarea unei astfel de locuințe a rezultat că timpul estimat de utilizare a apartamentului de vacanță la mare acoperă în principal sezonul de vară (80% au spus că l-ar folosi mai puțin de 3 luni pe an). În medie, proprietarii ar merge la casa de vacanță de 7 ori pe an.
Jumătate dintre respondenți sunt de acord să-și închirieze apartamentul de vacanță atunci când nu îl folosesc, a mai rezultat din studiu.
În ceea ce privește modul de achizitie, 60% se gândesc să-l cumpere prin credit (bancar sau de la dezvoltator). Momentul deciziei de cumpărare a unei locuinte la mare a fost puternic impulsionat de pandemie, peste 51% dintre respondenți luând în considerare achiziția unui apartament la mare în ultimul an.

“În România, cererea pentru astfel de proprietăți este cu atât mai mare, cu cât stocul de unități turistice pe segmentul premium este unul redus. În contextul unei devalorizări ridicate, piața imobiliară poate reprezenta un refugiu foarte bun.
În același timp, avem cele mai accesibile locuințe din UE, iar România are unul dintre cele mai bune randamente din Europa.
Dacă locuințele de vacanță erau căutate anterior mai ales în sezonul estival, pandemia a schimbat comportamentele și obiceiurile de consum, putând fi închiriate oricând pe parcursul anului.
În plus, în funcție de zonă și caracteristicile ofertei, perioadele cu randament maxim pot genera câștiguri importante, care să contribuie la amortizarea investiției și chiar dublarea capitalului într-un timp redus”

a declarat Cătălin Scripcaru, President & CEO Certion Property Developers.

Cum se naşte un nou pol rezidenţial: Năvodari, mai tare decât Craiova, Iaşi sau Oradea
Dacă eventualii cumpărători preferă zona Neptun-Olimp, dezvoltatorii par să se concetreze însă pe Mamaia Nord-Năvodari. Această zonă s-ar clasa, la nivel individual, printre localităţile cu cele mai dezvoltate pieţe rezidenţiale din România, depăşind oraşe de dimensiuni medii şi mari, precum Craiova, Iaşi şi Oradea, scrie Ziarul Financiar.

Năvodari, celebră cândva pentru taberele sale, a luat amploare din punct de vedere rezidenţial în ultimii cinci ani. În această perioadă, aproape 8.000 de apartamente şi case au fost date în folosinţă. Informaţiile anunţate de dezvoltatori indică alte aproape 3.000 de locuinţe care vor fi gata până la finalul acestui an.
La un preţ mediu de 75.000 de euro pentru o locuinţă, calculele indică investiţii de aproape 1 mld. euro care au fost puse la bătaie pentru a pune oraşul Năvodari, alipit zonei Mamaia Nord, pe harta turistică a României.

„Circa 30% dintre cumpărători achiziționează apartamentele pentru a le folosi ei înşişi ca locuinţe de vacanţă. Foarte puţini sunt cei care cumpără pentru a locui în ele, iar cei mai mulţi sunt investitori care achiziționează apartamente pentru a le închiria ulterior. Ei caută, în general, locuinţe cu un design minimalist“

spun reprezentanţii unuia dintre cei mai activi dezvoltatori din zonă, care are în portofoliu aproximativ 1.500 de apartamente în Mamaia Nord şi Constanţa, din care 700 au fost date în folosinţă doar în ultimii trei ani.

Datele furnizate de Primăria Năvodari arată că numărul de locuinţe existente în acest oraş a crescut cu 13% în ultimii cinci ani, până la 22.626 în 2020.
Jucătorii din piaţa imobiliară spun că o parte din locuinţele care se află în Mamaia Nord-Năvodari figurează, în datele statistice, ca fiind în Constanţa, astfel că, în realitate numărul locuinţelor este chiar mai mare.
În datele Institutului Naţional de Statistică se arată că numărul livrărilor s-a apropiat de 2.000 de locuinţe anual din 2017 încoace şi a crescut de cinci ori în perioada 2015-2020. Iar pe viitor și mai multe locuințe vor fi livrate.

Dacă în anul 2000, în Năvodari se livrau 20-30 de locuinţe noi anual, în perioada 2010-2014 numărul crescuse la 200, iar în ultimii trei ani urcă la 2.000 de locuinţe noi anual.
Luând în calcul aceste cifre, Mamaia s-ar clasa, la nivel individual, printre localităţile cu cele mai dezvoltate pieţe rezidenţiale din România, depăşind oraşe de dimensiuni medii şi mari, precum Craiova, Iaşi şi Oradea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii