Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:21 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romgaz și SOCAR vor construi Terminalul LNG la Marea Neagră. Anunțul Ministrului Energiei (GALERIE FOTO)

ro

04 Apr, 2024 14:38 1231 Marime text
Foto: Facebook/Sebastian BurdujaMinistrul energiei Sebastian Burduja a efectuat zilele acestea o vizită la Baku în Azerbaidjan în cadrul căreia s-a discutat despre Terminalul LNG la Marea Neagră și Coridorul Verde.

În cadrul vizitei a avut o întrevedere de nivel înalt cu Președintele Ilham Aliyev, după care au urmat lucrările comisiei mixte, pe care am prezidat-o împreună cu Sahil Babayev, ministrul muncii în guvernul azer. Agendă bilaterală, la 15 ani de la începutul parteneriatului strategic, acoperă mai multe teme cheie: energie (domeniul fanion al cooperării), transporturi, economie, turism și cultură, digitalizare etc.

„În a doua parte a zilei, a avut loc o vizită de lucru la DOST — este centrul de servicii sociale, inventat de Azerbaidjan, premiat la nivel internațional. Aici cetățenii își rezolvă orice problemă în 10 minute. Serviciile sunt digitale și integrate: de la obținerea pensiei până la indemnizația acordată persoanelor cu dizabilități“ - amia menționat Sebastian Burduja.

Acesta a menționat că continuat cu bilaterala cu ministrul energiei, Parviz Shahbazov unde au fost analizate două subiecte majore:

1. Terminalul LNG la Marea Neagră. Cândva, proiectul s-a numit AGRI. Obiectivul este aducerea gazului azer, prin Georgia și Marea Neagră, pe piața europeană. Romgaz și SOCAR au terminat studiul de fezabilitate, rezultatele sunt pozitive. România și-a arătat disponibilitatea pentru finanțarea terminalului de la Portul Constanța. Până la finalul anului, vor fi stabilite structura companiei de proiect și finanțarea necesară. Pentru România, investiția ne va consolida poziția de hub energetic, iar pentru Europa va constitui o nouă alternativă la gazul rusesc.

2. “Coridorul Verde”. Cablul în curent continuu pe traseul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria a ajuns la etapa studiului de fezabilitate. Urmează operaționalizarea companiei de proiect, accesarea finanțărilor europene și luarea unei decizii finale de investiții, după terminarea documentației tehnice. Pentru România, o nouă interconectare va însemna acces la o piață nouă, consolidarea securității sistemului energetic național și, pe termen mediu și lung, energie mai verde, la un preț mai mic, pentru toți românii.

„Azerbaidjan și România mai au un lucru în comun: sunt porți de acces pe cele mai importante rute de transport, iar conectarea Mării Caspice de Marea Neagră, a Asiei de Europa, este o oportunitate strategică. Avem toate premisele pentru a duce relația bilaterală la următorul nivel: deschidere maximă, un ambasador remarcabil, ES Vasile Soare, și proiecte de anvergură. Continuăm. Înainte, împreună“ - a mai adăugat ministrul Sebastian Burduja. 

Despre Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA
 
Potrivit datelor furnizate de platforma termene.ro, consultată la data de 4 aprilie 2024, societatea a fost înființată în anul 2001 și are sediul în Piața C.i.motas, Nr. 4, Mediaș, Județ Sibiu.

Pentru anul 2022 a raportat cifră de afaceri de 13.071.969.020 lei, profit de 2.531.945.414 lei și 5228 angajați.

Societatea se ocupă cu Extractia gazelor naturale

Acționari sunt Statul Român prin Ministerul Energiei cu 70,007109% și Lista Acționari Persoane Juridice și Fizice cu 29,99%.


Administratori sunt Botond Balasz, Răzvan Brasla, Dan Dragoș Drăgan, Aristotel Marius Jude, Gabriel Marius Nut, Gheorghe Silvian Sorici și Elena Lorena Stoian.
 
Despre SOCAR Petroleum SA
 
Potrivit datelor furnizate de platforma termene.ro, consultată la data de 4 aprilie 2024, societatea a fost înființată în anul 2000 și are sediul în Strada Pechea, Nr. 32-36, Et. 4, București, Sector 1.

Pentru anul 2022 a raportat cifră de afaceri de 2.598.746.673 lei, profit de 5.369.510 lei și 690 angajați.


Societatea se ocupă cu comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate.  

Acționari sunt BECRUX INVESTMENT & FINANCE B.V.cu 65.248484% și GACRUX INVESTMENTS & FINANCE B.V.cu 34.751516%, ambele din Țările de Jos

Administratori sunt Gasimov Anvar, Zaur Gahramanov și Javid Mammadov din Azerbaidjan.

Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și: 

Cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, Neptun Deep intră în faza de dezvoltare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii