Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol Rafinare, rezultate financiare record în 2015 Azamat Zhangulov - „KMG International îşi reconfirmă rolul de partener strategic pentru România“

ro

17 Feb, 2016 00:00 2862 Marime text

 
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat un rezultat net consolidat în valoare de 62 de milioane de dolari în anul 2015, marcând astfel trecerea pe profit a rafinăriilor Petromidia şi Vega, un record istoric al ultimilor 11 ani, se arată într-un comunicat de presă al companiei. Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) s-a ridicat la 112 milioane de dolari în 2015, în creştere cu 30% faţă de cel aferent anului 2014 (86 de milioane de dolari).
 
„Rezultatele operaţionale şi financiare record atinse în anul 2015 de către Rompetrol Rafinare confirmă succesul politicilor investiţionale realizate de KMG International şi de unicul acţionar KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, începând din momentul achiziţiei. Pe platforma Petromidia, investiţiile realizate în perioada 2007 - 2015 pentru modernizarea şi creşterea capacităţilor de producţie, precum şi pentru alinierea produselor la standardele internaţionale de calitate şi mediu depăşesc valoarea de 1,4 miliarde de dolari. Prin performanţele entităţilor de producţie, KMG International îşi reconfirmă rolul de jucător important în regiunea Mării Negre şi de partener strategic pentru România în domeniul energetic“, a declarat Azamat Zhangulov, Senior Vice President al KMG International. 

40% din capacitatea de rafinare a României, prelucrată de Petromidia

În condiţiile în care instalaţiile de producţie au fost oprite temporar pentru o perioadă de 40 de zile, pentru revizia generală programată, Petromidia, care asigură peste 40% din capacitatea de rafinare a României, a prelucrat 4,95 de milioane de tone de materie primă în 2015, nivel similar recordului atins în 2014 (5,05 milioane de tone). Peste 15.000 de tone de materii prime au fost procesate pe zi în anul 2015, cea mai mare cantitate procesată de la punerea în funcţiune a Rafinăriei în 1979. Pentru al doilea an consecutiv, Rafinăria a atins un nivel record al randamentului pentru produse albe (benzină, motorină, Jet), de 85,7%, iar indicele EII, care măsoară intensitatea energetică, a fost de 98,6 puncte, cel mai bun nivel înregistrat până în prezent de Petromidia.
 
În acelaşi timp, disponibilitatea mecanică a Rafinăriei a atins nivelul-record de 96,9%, în 2015, iar costul de procesare a scăzut la 17 de dolari/tonă. Petromidia a produs cea mai mare cantitate de motorină din istoria sa (2,47 milioane de tone) în 2015, la cel mai bun randament (50%, faţă de 48,8% în 2014 şi 46% în 2013). De asemenea, Rafinăria Vega a procesat cantităţi-record de bitum (80.000 de tone) şi de hexan (71.000 de tone), datorită calităţii îmbunătăţite a materiei prime şi creşterii cererii de pe piaţa regională.

Exporturile Rompetrol Rafinare, în creştere

Exporturile Rompetrol Rafinare şi-au menţinut creşterea din punct de vedere cantitativ în 2015, fiind mai mari cu 2% comparativ cu cele din 2014. Valoarea exporturilor s-a ridicat la aproximativ 1,3 miliarde de dolari în 2015, nivel mai scăzut comparativ cu anul 2014. 
 
Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind pe segmentul de rafinare peste 284 de milioane de dolari în trimestrul IV al anului 2015 şi aproape 1,4 miliarde de dolari în anul 2015.  

Scăderea semnificativă a cotaţiilor

internaţionale ale produselor petroliere au determinat o evoluţie descendentă a cifrei de afaceri brute consolidate din 2015 (-32%), a cărei valoare s-a cifrat la 3,8 miliarde de dolari. În trimestrul IV din 2015, oprirea temporară a instalaţiilor de producţie pentru revizia generală, dar şi scăderea cotaţiilor internaţionale au influenţat indicatorii financiari şi operaţionali. Astfel, materia primă procesată de Rafinăria Petromidia a fost de peste 0,8 milioane de tone, în scădere cu 37% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate peste 1,3  milioane de tone. Cifra de afaceri din trimestrul IV al anului 2015 a fost de 740 de milioane de dolari (-43%), indicatorul EBITDA s-a situat la nivelul de 21 de milioane de dolari (-11%), iar rezultatul net, la aproximativ 47,4 milioane de dolari.

Rezultate pozitive pe segmentul de rafinare          

Pe segmentul de rafinare, rezultatele companiei au fost influenţate pozitiv de programele de optimizare a proceselor de producţie - creşterea capacităţii de procesare şi creşterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite. De asemenea, o influenţă favorabilă au avut-o scăderea costurilor de operare şi reducerea consumului de energie.
 
Rezultatul operaţional (EBITDA) s-a ridicat la 63 de milioane de dolari în 2015, iar rezultatul net, la 119 milioane de dolari. Cifra de afaceri brută a depăşit valoarea de 3 miliarde de dolari în anul 2015, în scădere cu 35% faţă de anul 2014, fiind influenţată de scăderea cotaţiilor internaţionale şi oprirea temporară a activităţii celor două rafinării, Petromidia şi Vega, pentru efectuarea reviziei programate din perioada octombrie - noiembrie 2015.
 
Cantitatea de materie primă procesată a fost de 4,95 de milioane de tone în 2015, în scădere cu 2% faţă de anul trecut. Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 76,48% în 2015. 
 
În trimestrul IV al anului 2015, Petromidia a procesat 831 mii tone de materie primă, în scădere cu 37% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate 1,3 milioane de tone. Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 46% în trimestrul IV al anului 2015, în scădere cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut.

 
Rafinăria Vega a prelucrat 328 mii de tone în 2015, în creştere cu 6% faţă de anul trecut, când au fost procesate 308 mii de tone. De asemenea, gradul de utilizare a capacităţii Rafinăriei Vega a fost de 99,6% în 2015, mai mare cu 6% faţă de anul trecut. În trimestrul IV al anului 2015, cantitatea de materie primă procesată de Rafinăria Vega a fost de aproape 77 mii de tone, în scădere cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate 87 mii de tone, iar gradul de utilizare a capacităţii de rafinare (93%) a scăzut cu 12% în 2015 comparativ cu cel din 2014.

Segmentul de petrochimie - unicul producător de polipropilenă din ţară

Producţia totală de polimeri realizată de divizia de petrochimie a companiei Rompetrol Rafinare în 2015 a fost de peste 142 mii de tone, în scădere cu 4,5% faţă de anul precedent, când s-au produs 149 mii de tone. În trimestrul IV al anului 2015, producţia totală de polimeri în Petrochimie a fost de 28 mii de tone, în scădere cu 29% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 39 mii de tone, scădere determinată în special de perioada de revizie generală programată.
 
Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă din România, reuşind constant să îşi majoreze cota de piaţă şi pe categoriile secundare de produse. Strategia sa dinamică de dezvoltare asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă, dar şi pe cea regională, în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, în Europa Centrală şi de Est.

Segmentul de distribuţie, influenţat de deprecierea cursului de schimb valutar

 Rezultatele financiare ale anului 2015 pentru segmentul de distribuţie au fost negativ influenţate de deprecierea cursului de schimb USD/RON, dar şi de marje mai mici, exprimate în USD, pentru produsele petroliere, pe piaţa românească. Efectele pozitive datorate optimizării costurilor şi a canalelor de distribuţie au fost contrabalansate astfel, iar profitul operaţional (EBITDA) în 2015 a scăzut cu 20%, comparativ cu anul 2014. Cifra de afaceri a segmentului de distribuţie, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, a fost cu 28% mai scăzută comparativ cu cea înregistrată anul trecut.
 
Descreşterea într-o proporţie mai mare a veniturilor, comparativ cu volumul vânzărilor, este determinată de scăderea cotaţiilor internaţionale, dar şi de creşterea cursului USD/RON cu 15% în trimestrul IV şi cu 20% în anul 2015, comparativ cu aceleaşi perioade ale anului 2014. Pe zona de retail, evoluţia pozitivă a vânzărilor a fost menţinută. Volumul total al vânzărilor a scăzut cu 52 mii de tone sau cu 2,7% comparativ cu anul 2014. Scăderea vânzărilor engros a fost influenţată de diminuarea producţiei Rafinăriei Petromidia pe parcursul reviziei generale programate.
 

Rezultatul net (-18 milioane de dolari) a fost afectat negativ de recunoaşterea provizionului în relaţie cu amenda primită de la Consiliul Concurenţei de subsidiara Rompetrol Downstream SRL, în urma demersurilor legale efectuate şi a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi reprezintă 2% din cifra de afaceri a anului 2010. Amenda vizează o presupusă încălcare a legii concurenţei şi a tratatului de funcţionare al Uniunii Europene şi a fost aplicată tuturor marilor jucători de pe piaţa petrolieră românească. Decizia Înaltei Curţi este irevocabilă, dar pot fi exercitate căi extraordinare de atac după comunicarea deciziei motivate.
 
Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International în România, a continuat optimizarea canalelor de distribuţie a carburanților, dar și reducerea costurilor operaţionale şi implementarea unor politici comerciale flexibile, orientate către client. Compania a continuat în anul 2015 programul de îmbunătăţire a activităţilor şi operaţiunilor sale prin transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor, precum şi extinderea şi modernizarea reţelei de staţii de distribuţie carburanţi, de adaptare la noul concept Rompetrol, atât în România, cât şi în Georgia, Bulgaria şi Moldova.
 
La sfârşitul lunii decembrie 2015, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea peste 700 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii