S-a dat startul construcţiei blocului de pe strada Caşin Povestea unui „rodnic“ teren retrocedat din averea Movilă
S-a dat startul construcţiei blocului de pe strada Caşin: Povestea unui „rodnic“ teren retrocedat din averea
25 Feb, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
6098
Marime text
După ce, în luna mai anului trecut, a obţinut certificat de urbanism de la Primăria municipiului Constanţa pentru construirea unui imobil S+P+5-6E de locuinţe colective la intersecţia străzilor Caşin şi Unirii, Highlife Properties SRL face primele demersuri pentru începerea construcţiei. De câteva zile, proprietarul a îngrădit terenul, care are o suprafaţă de 606 mp, pe care ar trebui să demareze investiţia, semn că, în scurt timp, acolo ar putea fi organizat şantierul de lucru.
Mai mult, ieri, firma a obţinut Autorizaţia de Construire nr. 323, valabilă 24 de luni, act care îi confirmă că lucrările pot fi începute.
Citeşte şi Bloc de şase nivele pe strada Caşin: O firmă cu capital cipriot a primit binecuvântarea Primăriei de a ridica o construcţie (document)
Povestea terenului, pe care ZIUA de Constanţa v-o prezintă în cele ce urmează, este una destul de interesantă, fiind vorba despre un teren retrocedat, ajuns prima dată în posesia unui cumpărător de drepturi succesorale şi vândut, apoi, în repetate rânduri.În anul 2006, Vanghele Piştalu obţine, la Tribunalul Constanţa, o victorie împotriva Municipiului Constanţa. Primăria este astfel obligată de instanţă să-i restituie reclamantului mai multe terenuri din Constanţa, printre care şi această suprafaţă. În anul 2004, primarul de atunci al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, dispunea despăgubirea în numerar pentru un teren de cinci hectare situat în Constanţa, cartierul Anadalchioi. Suma propusă pentru despăgubire a fost echivalentul în lei a 1.350.000 de euro.
Citeşte şi Aceleași „retrocedări suprapuse“: Procese fără sfârșit cu Primăria Constanța și „moștenitorii“ boierului Jules Movilă (rechizitoriu)
Potrivit Dispoziţiei nr. 2324/06.09.2004, autorităţile locale constănţene au respins cererea de restituire în natură pentru suprafaţa de teren arabil situată în Constanţa, cartierul Anadalchioi, cerere formulată de un anume Vanghele Piştalu, şi el cu domiciliul în Constanţa, la acel moment. De precizat că Piştalu nu era moştenitorul de drept al celor cinci hectare revendicate. Aşa cum se precizează în acelaşi referat, moştenitoarea era Manuela Nicoleta Vlad. Între ea şi Vanghele Piştalu a intervenit un contract de cesiune de drepturi litigioase, autentificat sub numărul 15478/26.07.2004 la BPN Andrei Octavian, document în baza căruia Piştalu a făcut demersurile ulterioare.Citeşte şi Retrocedarea „Movilă“ face obiectul unui dosar în care au demarat cercetările în urmă cu zece ani (documente)
Aşa cum se precizează în referatul privind notificarea formulată de Piştalu, terenul revendicat era ocupat şi nu putea fi restituit în natură. Vorbim despre un teren situat în perimetrul delimitat de bulevardul Tomis, strada Poporului şi strada I.L. Caragiale. În acest context, Comisia de aplicare a Legii nr. 10/2001, formată, la acea dată, din Nicuşor Daniel Constantinescu, Constantin Racu, Ramona Lovin Petcu, Ion Marica, Cristian Tălpău şi Alina Ceoriceanu, a propus măsuri reparatorii în echivalent, respectiv despăgubiri băneşti în cuantum de 1.350.000 de euro. Aceste despăgubiri nu au fost încasate, după cum se arată în sentinţa civilă nr. 69/16 ianuarie 2006. Conform adresei eliberate în decembrie 2015 de Primăria Constanţa, municipalitatea deţinea încă o serie de terenuri libere. Instanţa reţine faptul că reclamantul (Vanghelie Piştalu) a solicitat ca măsura reparatorie să fie aceea a restituirii prin echivalent, prin compensare, astfel că a dispus anularea Dispoziţiei nr. 2324/06.09.2004 emise de primarul municipiului Constanţa, obligând pârâtul (Primăria Constanţa) să atribuie prin compensare terenurile identificate prin adresa nr. R. 146165/15.12.2005 în valoare totală de 1.338.025,15 euro. La poziţia 10 se regăseşte imobilul-teren situat în strada Caşin (lot 4), în suprafaţă de 606 mp, în valoare de 90.900 de euro.Pe 19 mai 2006, prin procesul-verbal de predare-primire nr. 64957/19.05.2006, Vanghele Piştalu a intrat în posesia terenului în suprafaţă de 606 mp. Dreptul de proprietate al lui Piştalu asupra terenului este înscris în Cartea Funciară a municipiului Constanţa în noiembrie 2006.
În ianuarie 2007, Piştalu vinde acest teren către Paul Eduard şi Elena Alina Agiu, din Bucureşti. Aceştia sunt primii proprietari care demarează investiţiile, înregistrând la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa un memoriu de prezentare a proiectului unei construcţii P+4E pe strada Caşin nr. 2A. PUZ-ul acestei construcţii a fost aprobat de Consiliul Local Constanţa în şedinţa din 26 octombrie 2007. Nici familia Agiu nu ţine prea mult timp terenul. În decembrie 2007, Paul Eduard şi Elena Alina Agiu vând terenul situat în Constanţa, strada Caşin nr. 2A, colţ cu Unirii, lot 4, compus din teren fără clădiri, în suprafaţă totală de 606 mp. Preţul pe care cumpărătorul, SC Cyprus Leasing (România) IFN SA l-a plătit a fost de 757.500 de euro. Aşadar, într-un singur an, preţul terenului a fost mărit de mai bine de opt ori.
Citeşte şi Povestea unei retrocedări din strada Sulmona (galerie foto + document)
În iunie 2008, între Cyprus Leasing şi SC Highlife Properties SRL intervine un contract de superficie asupra terenului din strada Caşin nr. 2A. Superficiarul, SC Highlife Properties SRL, a acceptat prin contract ca, în cazul înstrăinării construcţiilor pe care avea să le ridice pe acest teren, să acorde dreptul de preemţiune proprietarului terenului (SC Cyprus Leasing (România) IFN SA), iar la finalizarea construcţiilor, să încheie un contract de ipotecă în favoarea acesteia. Evaluarea terenului în vederea taxării s-a făcut la suma de 152.000 de euro. Dreptul de superficie a fost apoi radiat în septembrie 2011, fiind intabulat dreptul de ipotecă, în valoare de 539.000 de euro, aferent creditului obţinut de Highlife de la Marfin Bank România SA, fiind notate interdicţiile de înstrăinare, grevare, închiriere, construire, dezmembrare, comasare în favoarea băncii.Citeşte şi Început de o firmă cu capital cipriot, blocul de pe strada Caşin va fi terminat de Cambela Prod SRL din Tulcea
Despre investitor
Înfiinţată în august 2007, societatea are sediul în municipiul Bucureşti, bulevardul Ion Mihalache. Highlife Properties SRL a fost înfiinţată de un offshore din Cipru, Highlife Romania Holdings Ltd, cu sediul în Nicosia, Nikou Georgiou Aglantzia nr. 9, avându-i ca administratori pe Nikolaou Chrisis şi Nicolas Georghiades, ambii cu domiciliul în Cipru.Ulterior, potrivit Monitorului Oficial 3376/2015, Highlife România Holdings Ltd a cesionat toate cele 20 de părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare, către societatea Cambela Prod SRL, cu sediul în judeţul Tulcea, comuna Stejaru. De asemenea, din Monitorul Oficial nr. 6169/2015 aflăm că Nikolaou Chrisis şi Nicolas Georghiades au renunţat la mandatele de administrator, începând cu data de 23 septembrie 2015, imediat după semnarea contractului de vânzare părţi sociale către Cambela Prod SRL. În locul lor, în calitate de administrator a fost numit Bela Tănase, născut pe 2.10.1978, în Babadag, Tulcea. Societatea Highlife Properties SRL se ocupă de „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
La rândul său, firma Cambela Prod SRL, potrivit Registrului Comerţului, a fost înfiinţată în anul 2000 şi are sediul social în comuna Stejaru. Capitalul social, compus din 57.000 de părţi sociale, este deţinut de Constantin Camburi şi Bela Tănase. Ambii asociaţi deţin câte 28.500 de părţi sociale (câte 50% din capitalul social). Administratorul societăţii, care se ocupă de „fabricarea betonului“, este Bela Tănase. Cambela Prod SRL are numeroase investiţii imobiliare în municipiul Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii