Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a născut la Constanța Legenda Radioului Public, Gheorghe Verman, a plecat dintre noi!

ro

16 Jul, 2020 15:24 1876 Marime text
  • Veste tristă! Legenda Radioului Public, Gheorghe Verman, a plecat dintre noi!
  • Gheorghe Verman s-a născut pe 10 martie 1942 la Constanţa.

Fondator al reţelei Studiourilor Teritoriale şi Locale din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), al postului Antena Satelor, director general adjunct al SRR, şef al Departamentului Studiourilor Teritoriale şi Locale, Gheorghe Verman a rămas un cunoscut şi preţuit om de radio şi televiziune, graţie miilor de emisiuni realizate cu un ataşament remarcabil faţă de satul românesc de azi.

De-a lungul vremii a realizat nenumărate emisiuni radio si tv, aflate azi în Fonoteca de Aur a Radioului public, în arhiva Televiziunii Române, dar şi în memoria şi inimile ascultătorilor.

Pentru Radio România a realizat emisiunea Iarba verde de acasă şi, timp de peste 20 de ani, a fost moderatorul emisiunii Viaţa Satului, la TVR.

Este autorul mai multor cărţi consacrate civilizaţiei rurale şi spiritualităţii naţionale. În anul 2001, la Editura Gramar a apărut Poartă la sfinţenie (urmată, un an mai târziu de ediţia în limba engleză, Gate to Sanctity) şi Iarba verde de acasă. În 2002, Editura Mirton din Timişoara publică volumul său Reîntâlniri pe uliţa mare, dedicat deasemenea satului românesc, pe care Gheorghe Verman l-a fixat drept reper esenţial al existenţei sale jurnalistice.

Un remarcabil studiu managerial - Radioul public regional, editat în anul 2002 de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a fost dedicat profesioniştilor din reţeaua studiourilor teritoriale şi, spre studiu, studenţilor facultăţilor de jurnalism şi comunicare.

În anul 2004, Editura Casa Radio i-a tipărit volumul Tărâmul îngerilor.

Gheorghe Verman s-a născut pe 10 martie 1942 la Constanţa. A urmat Facultatea de Limbă şi Literatură Română în perioada 1960-1965, iar în perioada 1962-1964 a studiat Ştiinţele Comunicării la Universitatea Maxim Gorki, din Moscova.


A fost distins cu ordine şi medalii care au exprimat aprecierea de care s-a bucurat acest incontestabil profesionist al microfonului: Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, Meritul Academic acordat de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gh. Ionescu-Şişeşti, Marele Premiu acordat de Federaţia Agricultorilor Privatizaţi din România, Premiul Bursei de Mărfuri Maritime şi de Mărfuri Constanţa, titlul de senator de onoare, acordat de Universitatea din Sibiu, Premiul Special la Gala Superlativelor VIP (2002), Marele Premiu al Fundaţiei Culturale Nişte ţărani (2005).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii