Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:16 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a semnat contractul de modernizare a Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR

ro

14 Jun, 2024 19:56 695 Marime text

Sursa foto: Poliția de Frontieră



 
  • În data de 14 iunie 2024, în prezența inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Cornel-Laurian STOICA și a lui  Özgür Kıvanç ALTAN, ambasadorul Turciei la București, a fost semnat contractul de achiziție publică ,,Modernizarea Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime” – SCOMAR, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră.

Obiectivul contractului vizează modernizarea Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR, prin dezvoltarea capacităților tehnice și operaționale pentru efectuarea de operațiuni de supraveghere la Marea Neagră, pentru a asigura o supraveghere eficientă și o reacție rapidă la amenințările transfrontaliere, precum și pentru a facilita gestionarea fluxurilor de migrațiune în mod sigur și eficace, prin furnizarea de echipamente, soluții și sisteme electronice de ultimă generație (radare, sisteme optoelectronice, soluție informatică integrată hardware și software).

Finanțarea proiectului este realizată prin ,,Programul Național 2021-2027 Managementul Frontierelor și Vize”, respectiv contractul de finanțare  încheiat între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române și Autoritatea de Management Afaceri Interne, Direcția Fonduri Externe Nerambursabile din Ministerul Afacerilor Interne.

Valoarea totală a investiției este de 87.762.924,43 lei cu TVA, iar suma provine din accesarea fondurilor europene nerambursabile.

Durata de implementare a contractului este de 24 de luni, iar perioada de garanție asigurată de către contractant este de 60 de luni.
Investițiile derulate de Poliția de Frontieră Română sunt în concordanță cu politicile Uniunii Europene de securizare a frontierelor externe, contribuind la asigurarea unui climat de securitate în cadrul uniunii.
 
Informații de background despre SCOMAR

SCOMAR este un sistem operativ de supraveghere, care permite detectarea timpurie, urmărirea, recunoașterea și identificarea navelor ce desfășoară activități ilegale de trafic la Marea Neagră. Suportul tehnic asigură transmiterea, în timp real, a informațiilor obținute de la stațiile de senzori la Centrul de Comanda și Control și a dispozițiunilor necesare pentru interceptarea amenințărilor și realizarea misiunilor de căutare și salvare.

Sistemul asigura monitorizarea permanenta a traficului la Marea Neagra prin folosirea echipamentelor radar, echipamentelor optoelectronice de supraveghere, navelor, aparatelor de zbor si vehiculelor de patrulare, precum și a altor elemente în zonă, furnizând o imagine tactică a suprafeței apei, a activității aeriene și a situației terestre.
 
 
 
 
Citește și
 Alertă seara trecută pe Marea Neagră! Un velier plutea în derivă în zona Vama Veche. Au intervenit salvatorii ARSVOM

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii