Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:43 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au împlinit 46 de ani de la moartea lui Ion Nestor

ro

29 Nov, 2020 08:43 1865 Marime text

  • Au trecut 46 de ani de la moartea lui Ion Nestor.
Ion Nestor s-a născut la data de 25 august 1905, în localitatea Diocheți, județul Vrancea.

A absolvit Liceul „Unirea” în anul 1923.

În același an s-a înscris la Facultatea de Litere din București, trecând licența în 1926. Încă din 1925, la propunerea lui Vasile Pârvan, a ocupat postul de asistent la Muzeul Național de Antichități.

În 1946 a dobândit titlul de profesor universitar la Universitatea din București, fiind sprijinit de Partidul Social Democrat, al cărui membru devenise;în 1949 a fost exclus din partid.

În anul 1955 a devenit membru corespondent al Academiei RPR. În 1962 a primit Premiul de Statpentru activitatea sa la primul volum din Istoria României.

A publicat numeroase lucrări (peste 65) și a condus săpături arheologice în peste 22 de șantiere arheologice

”A urmat studiile secundare la Focșani, iar pe cele universitare la București, urmând cursurile Facultății de Litere și Filozofie, secția Filologie Clasică până în 1926, obținând licența în filologie clasică și secundar arheologie”, potrivit Wikipedia.org


Interesul pentru studiu i-a facilitat specializarea în anii 1928-1932 la Berlin și Marburg (Lahn), participând totodată la cercetările arheologice care relevau cultura neolitică de la Goldberg (ordlingen). Prezența la Berlin l-a adus și în fața unor materiale păstrate în cadrul Muzeului de Arheologie, la secția preistorică, provenind de pe teritoriul românesc, recoltate în deceniile anterioare.

Studierea lor i-a permis realizarea fișelor de evidență pentru cele din culturile Cucuteni, Sărata Monteoru, Cernavodă.

Doctor docent în istorie, arheolog, cu o intensă activitate în cadrul Muzeului Național de Antichități și a Institutului de Arheologie din București a coordonat în decursul anilor de activitate cercetările de pe șantierele arheologice de la Glina, Sărata Monteoru, Zimnicea, Glăvăneștii Vechi, Corlăteni, Suceava, Dridu, Bratei, Păcuiul lui Soare.

Din 1945 a desfășurat concomitent o prestigioasă carieră didactică ca profesor la Universitatea din București, contribuind la formarea de discipoli care, prin cele întreprinse, au dovedit că au receptat cum se cuvine cele învestite de mentorul Ion Nestor.

Prin studiile întreprinse, Ioan Nestor a contribuit la fundamentarea procesului de formare a poporului român, constituind totodată un prețios îndreptar metodologic pentru mai tinerii colaboratori prin modul de analiză, de sinteză, de susținere a tezelor enunțate.


Ion Nestor a avut contribuții majore în domeniul periodizării culturilor neo și eneolitice a perioadei de tranziție care a condus la epoca metalelor. Contribuțiile sale au fost integrate în tratatul Istoria României, vol. I, 1960 și în Istoria poporului român, 1970.

Sursă foto: Historia.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii