Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:50 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să ne conectăm cu istoria Living Danube Limes - Conectând țările europene de pe Dunăre. Evenimente la malul mării (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

14 Oct, 2022 16:09 1565 Marime text
Living Danube Limes
În data de 13.10.2022, nava militară reconstruită în cadrul proiectului transnațional Living Danube Limes a intrat pe ultimul sector al croazierei de-a lungul Dunării, începută la izvoarele acesteia, în Germania, în luna iulie 2022.

Aventura pe segmentul românesc al Dunării începe la Chiciu / Călărași, următoarea destinație fiind comuna Izvoarele (13 octombrie), iar pe drumul ei, nava romană va ajunge în localități precum Rasova (14-15 octombrie), Cernavodă (16 octombrie), Capidava (17 octombrie) și Hârșova (18 octombrie).

Coman Melania din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că este un proiect cu totul special.

Acest proiect a început în 2020. Partenerii principali sunt din Germania și Austria. E un proiect foarte special, pentru că avut ca scop să conecteze toate țările care se află pe parcursul Dunării. Toată povestea a pornit din Germania. Rolul nostru în acest proiect a fost în principal pe partea de cercetare și pe partea de strategie turistică, respectiv cum să facem să prindem fortărețele romane de pe parcursul Dunării, într-un traseu amplu și complex. 

Sacidava a fost aleasă ca sit pilot.  
 

Există un transfer de bune practici de la partenerii din Austria și Germania care au putut să dezvolte această reconstituire istorică sau această istorie vie a Imperiului Roman.
 
Avem activități de cercetare. Vrem să identificăm toate siturile romane de pe cursul Dunării sau din apropiere să le punem pe o hartă, care să îi ajute pe cei interesați, cei ce vor să vadă. Nu să meargă doar la Sacidava, ci să meargă și în alte părți.  Noi am ales Sacidava ca sit pilot. 


Un eveniment important va avea la data de 15 octombrie, la Muzeul Rasova, un vernisaj cu tema ”Limesul Dunărean în România”

Aici o să vedeți niște lucruri foarte frumoase. S-au implicat mult cei de Arheologie, de la Arhitectură. Au făcut un fel de priecții, planouri, panouri despre cum ar putea fi valorificată zona din perpectivă turistică.  Acolo o să existe o imprimantă 3d care printează o replică a cetății, așa cum era ea în anticihitate. Imprimanta 3d cred că rămâne la Rasova și va putea fi pusă în funcțiune câdn va fi necesar. , a mai declarat Melania Coman. 


Alte detalii despre eveniment 

În 15 octombrie 2022, când echipajul navei și membrii echipei de proiect vor fi în Rasova se va organiza și un eveniment de istorie vie – reconstituirea istorică a unei bătălii având în prim plan o cohortă romană, eveniment realizat împreună cu Asociația Culturală Tomis.

Tot în data de 15 octombrie, la Muzeul Rasova are loc un vernisaj cu tema ”Limesul Dunărean în România”, organizat în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism și partenerii locali – Primăria și Muzeul Rasova și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În cadrul acestui vernisaj pot fi admirate atât redări în 3D, cât și panouri, picturi și fotografii realizate de membrii echipei Universității și de studenții implicați în activitățile proiectului în perioada 2021-2022, vizând reconstituirea cetății Sacidava, modalități de punere în valoare a acesteia în scop turistic și alte tipuri de acțiuni ce pot fi întreprinse în zona sitului pilot, precum reconstrucție 3D sau realitate virtuală.

În următoarea perioadă galera romană va putea fi văzută și la popasurile din localitățile Cernavodă, Capidava și Hârșova, unde vor avea loc dezbateri și discuții cu specialiști în arheologie și istorie.

Acțiunile și evenimentele menționate mai sus sunt realizate în cadrul proiectului transnațional Living Danube Limes, co-finanțat de Programul Transnațional Dunărea 2014-2020. Pentru mai multe informații despre acest program, vă rugăm să accesați link-ul: https://www.interreg-danube.eu/. Website-ul oficial al proiectului este: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/living-danube-limes.

Proiectul ”Living Danube Limes” a început în luna iulie 2020 și se va derula până în decembrie 2022 și are ca obiectiv conectarea, reînvierea, cercetarea, prezervarea și evidențierea fortificațiilor (limes) romane dunărene ca patrimoniu cultural transnational de mare valoare, pentru a crea o fundație puternică pentru un viitor Traseu Cultural European. Obiectivul specific al programului abordat în cadrul proiectului este 2.2.

Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului și resurselor naturale și culturale. Proiectul are un buget total de 3,151,121.20€, fiind finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (ERDF), Instrumentul pentru Pre-aderare IPA II și Instrumentul de Vecinătate Europeană ENI-MD.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii