Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Salariul minim european, în dezbatere la Senat. Creșteri salariale și noi reguli pentru angajatori

ro

07 Oct, 2024 15:12 408 Marime text
sursa foto: Facebook/Senatul României Vești bune pentru angajați! Proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim adecvat (salariul minim european) intră în dezbatere la Senat luni, 14 octombrie 2024, cu unele modificări față de forma inițială, adoptate în comisiile de specialitate.

Conform propunerii, salariul minim va crește la cel puțin 4.100 lei brut începând cu 1 ianuarie, ceea ce înseamnă aproximativ 2.450 lei net, comparativ cu 2.363 lei net în prezent.
 

Modificările aduse în comisii față de proiectul Guvernului 

- Salariul minim brut se stabilește anual prin actualizarea periodică și se aplică de la 1 ianuarie, prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale

- ITM poate merge mai des în control la firmele problematice, fără să fie considerat comportament discriminatoriu

- Angajații vor fi plătiți și dacă se află în grevă.

Totodată, până la jumătatea lunii noiembrie va trebui dată Hotărârea de Guvern privind formula de calcul, atunci vom afla exact valoarea salariului adecvat.
 

Ce este salariul minim european

Salariul minim brut va fi echivalentul a 50 – 52% din salariul mediu brut, procente care sunt înregistrate și acum. În plus, un angajat poate fi plătit cu salariul minim timp de cel mult 24 de luni, potrivit termene.ro.  

În România există circa 760.000 de persoane plătite cu salariul minim.

Documentul stabilește și sancțiuni mai dure pentru cei care nu acordă salariul minim garantat, amenda prevăzută ajungând chiar la 200.000 de lei.

„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, lege impune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

 

UPDATE 

Senatorii au votat introducerea salariului minim european, în România, de la 1 ianuarie. 




Sursa: stiripesurse.ro 

Citește și:

Iohannis a semnat decretul. Amenzi usturătoare pentru angajatorii care întârzie plata salariilor!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii