Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean Lucian Aiftincăi - „Vrem să dăm înapoi oraşului o parte din profitul pe care l-am făcut aici“
Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean: Lucian Aiftincăi - „Vrem să dăm înapoi oraşului o parte din
03 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
4808
Marime text
Primul muzeu privat din România, cu intrarea liberă, va fi amenajat în Constanţa, în zona peninsulară. Informaţia ne-a fost furnizată de Lucian Aiftincăi, preşedintele Asociaţiei pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea, care deţine terenul pe care va fi amenajat muzeul, situat pe strada 9 Mai, la numărul 1. Aceeaşi asociaţie, de altfel, s-a ocupat recent şi de reabilitarea şi amenajarea sitului Termele Romane, în parteneriat cu Primăria Constanţa şi cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. În plus, asociaţia intenţionează să poarte discuţii şi cu una din fundaţiile Prinţului Charles pentru punerea în valoare a altor monumente ale peninsulei constănţene.
Lucian Aiftincăi, preşedintele Asociaţiei pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea, are planuri mari pentru Constanţa veche, reprezentantă cu precădere în zona Peninsulară a oraşului. Acesta ne-a declarat că, deşi asociaţia al cărei preşedinte este a luat fiinţă abia la începutul anului, aceasta a înregistrat deja o serie de evenimente pozitive pentru oraş. Din cadrul Asociaţiei pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea fac parte, alături de Lucian Aiftincăi, vicepreşedinţii Cristian Gabriel Panait şi Antoniu George Beioglu, dar şi secretarul general Alina Mădălina Rusu.
„Noi am făcut această asociaţie pentru a reabilita şi a pune în valoare, aşa cum merită, Constanţa veche, reprezentată mai ales în peninsula oraşului. Una dintre faptele bune pe care le-am făcut deja pentru zona veche a oraşului şi cu care putem spune că ne mândrim este descărcarea arheologică de pe strada 9 Mai, la numărul 1. Pot să vă spun că acolo intenţionăm să amenajăm primul muzeu privat din România, cu intrare liberă, muzeu situat la subsol şi în care toţi cei ce iubesc istoria acestui oraş vor putea admira toate vestigiile pe care noi am reuşit să le descoperim în cadrul descărcării arheologice“, a declarat Lucian Aiftincăi.
Sprijin pentru descărcările arheologice
Lucrările pe terenul respectiv au fost cu adevărat o provocare, spune preşedintele asociaţiei, fiind vorba despre o suprafaţă totală de 300 mp ce a fost săpată manual. „În urma efortului întregii echipe, au fost scoase la lumină câteva ziduri, o fântână, statuete şi o sumedenie de vase întregi sau fragmente ale acestora. Vestigiile au fost atribuite perioadelor greacă arhaică, elenistică, romană şi romano-bizantină“, ne-a explicat preşedintele.
În ce priveşte fântâna, acesta a precizat că s-a săpat în adâncime circa 12 metri, „pe cheltuiala şi pe riscul nostru“, 15 oameni muncind circa patru luni pentru punerea în valoare a acesteia. Toate vestigiile descoperite vor putea fi admirate, aşa cum am menţionat anterior, în cadrul primului muzeu privat din România, cu intrare liberă. „Vom amenaja subsolul ca pe o galerie cu ziduri, exponatele putând fi astfel admirate liber“, a explicat Aiftincăi.
De asemenea, acesta a făcut următorul anunţ: „Vreau să aduc la cunoştinţa tuturor investitorilor şi a proprietarilor ce deţin terenuri în zona peninsulară a oraşului faptul că Asociaţia noastră se poate ocupa gratuit de descărcarea arheologică a acestor terenuri, atâta timp cât proprietarii sunt de acord ca subsolurile clădirilor să intre în patrimoniul Asociaţiei, pentru a putea fi amenajate muzee deschise publicului, în care să poată fi expuse toate vestigiile ce vor fi descoperite în urma descărcărilor arheologice“.
În ce priveşte acţiunea de reabilitare a sitului arheologic Termele Romane, Lucian Aiftincăi a subliniat implicarea de care au dat dovadă autorităţile publice locale şi receptivitatea acestora pentru această lucrare. „Aş vrea să vă spun că am avut parte de o adevărată susţinere din partea Primăriei Constanţa. Imediat ce am expus proiectul nostru primarului, acesta ne-a sprijinit cu iluminarea zonei şi cu tot ce a fost necesar pentru a duce proiectul la bun sfârşit“, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea.
„Vizăm reintroducerea în circuitul turistic a acestor valori inestimabile, ce reprezintă temelia istoriei noastre naţionale, ce au zăcut îngropate în gunoi şi nepăsare peste 30 de ani, ajungând la degradantul stadiu de toaletă publică!“, a spus Aiftincăi.
Aiftincăi a povestit că au fost scoase camioane întregi de moloz, cu sprijinul Polaris, gunoaiele strânse în cadrul proiectului de punere în valoare a Termelor Romane fiind, în fapt, urmare a nepăsării şi a lipsei de respect faţă de istorie. „Noi facem ceva dezinteresat, vrem să întoarcem ceva efectiv, să facem ceva bun pentru oraşul în care ne-am dezvoltat ca oameni şi în care, la rândul nostru, am făcut profit. Acum, vrem să întoarcem acest profit în beneficiul oraşului şi al istoriei sale“, a explicat Lucian Aiftincăi.
Nu în ultimul rând, preşedintele Asociaţiei a mai anunţat că, prin intermediul avocatului Silvia Muhscina din cadrul asociaţiei, se asigură consultanţă juridică muzeelor interesate, pentru a putea atrage fonduri europene pentru salvarea monumentelor arheologice şi a patrimoniului cultural. De asemenea, Aiftincăi a mai precizat că asociaţia intenţionează să iniţieze discuţii cu una din fundaţiile Prinţului Charles legat de un alt monument istoric din peninsula Constanţei.
Sursa foto: www.patrimoniuldobrogean.ro
Citeşte şi:
Artefacte din patrimoniul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, la EUROPALIA
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii