„Salvați Copiii” Conferință la Constanța Evaluarea situației copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate (GALERIE FOTO)
„Salvați Copiii” Conferință la Constanța: Evaluarea situației copiilor ai căror părinți sunt plecați
24 Apr, 2024 09:06
ZIUA de Constanta
731
Marime text
- Marți, 23 aprilie, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) au participat la lansarea studiului „Evaluarea situației copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Est”.
Marți, 23 aprilie, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) au participat la lansarea studiului „Evaluarea situației copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Est”. Acest studiu, realizat de organizația Salvați Copiii România, reprezintă cel mai amplu și complex studiu regional privind fenomenul copiilor afectați de migrația economică a părinților. Studiul a fost prezentat de doamna sociolog Ana Bulai și doamna Anca Stamin, director programe - Salvați Copiii România, transmite un comunicat din partea Primăriei Constamța.
Fenomenul copiilor lăsați în urmă în țară, din cauza migrației economice a părinților, este unul a cărui amploare depășește statisticile oficiale. Dificultățile cu care se confruntă acești copii au fost evidențiate în mod constant în ultimii ani, afectându-i grav din punct de vedere emoțional, educațional și social. Intervenția și colaborarea instituțională atât la nivel local, cât și central, a fost necesară pentru abordarea acestui fenomen, cu sprijinul și implicarea reprezentanților de la Salvați Copiii România.
Specialiștii din diverse domenii au prezentat măsurile de suport privind protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Printre speakeri s-au numărat: Nicolae Gorunescu, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Mariana Găju, vicepreședinte AcoR, Mihaela Ristea, director DGASPC Constanța, Monica Buhai, inspector la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Monica Poptile, director DGAS Constanța, conf. dr Adriana Bălașa, medic la Spitalul Județean Constanța și subinspector de poliție, Roxana Banciu, coordonator la Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Constanța.
La nivelul municipiului Constanța, în perioada 2023-2024, DGAS Constanța a identificat un număr de 99 de familii, totalizând 110 copii, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, conform datelor furnizate de unitățile școlare.
Din totalul de 99 de familii în evidența DGAS Constanța:
- 78 de familii au un singur părinte plecat la muncă în străinătate.
- 2 familii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
- 19 familii au un părinte unic susținător plecat la muncă în străinătate.
Distribuția copiilor în funcție de vârstă este următoarea:
- 0-2 ani: 4 copii
- 2-7 ani: 30 copii
- 7-14 ani: 41 copii
- 14-18 ani: 35 copii
Dintre aceștia, 70 de copii rămân în grija celuilalt părinte, iar restul de 40 de copii sunt în îngrijirea altor persoane, precum bunicii, unchiul, mătușa sau frații majori.
Situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate rămâne permanent în atenția DGAS Constanța, iar specialiștii instituției identifică soluții, în colaborare cu alte instituții cu atribuții în domeniul asistenței sociale, pentru a sprijini aceste familii în nevoie, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Primăria Constanța: Atenție, călători! Iată când își reia activitatea linia 100M
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii