Șantiere cu probleme pe litoral! Iată care sunt cele mai sonore firme care au fost sancționate de Garda de Mediu la Constanța
Șantiere cu probleme pe litoral! Iată care sunt cele mai sonore firme care au fost sancționate de Garda de MediuGarda Națională de Mediu anunța ieri, așa cum am redat și în ediția anterioară ZIUA de Constanța, că 98% din șantierele de construcții de pe litoralul Mării Negre, verificate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în cadrul controlului dispus de Comisariatul General, în perioada 21 martie - 18 aprilie 2022, nu respectă legislația de mediu.
Iată care sunt cele mai amendate societăți, conform surselor noastre: Ezra Apartments, Ian Invest Trans, BLD Construct, Alezzi Beach, Emixon, Sunway, Porr Construct-Mamaia N; Oxygen Residence Neptun SRL, Dami-Trans, Histria Tour.
Oxygen Residence Neptun SRL este o firmă din București, cu sediul social pe șoseaua Nordului, înființată în 2018. Garrison Estates SRL și Marin Finel Dănuț sunt asociați în firmă. Administratori sunt Marin Finel Dănuț și Bogdan Ivanciuc. De precizat este că Marin Finel Dănuț este asociat cu Codin Maticiuc într-o altă firmă care investește în Mamaia Nord. Marin Finel Dănuț este asociat în zeci de firme cu profil imobiliar din Capitală. Garrison Estates SRL este controlată de o altă societate din Belize, Garrison Estates Ltd.
Ezra Apartments SRL a fost fondată în 2019 și are sediul social în Năvodari, pe strada D1. Asociat unic și administrator este Țarălungă Daniel Cristian. În 2020 a raportat 1 salariat, cifră de afaceri 0, iar pierderea a fost de peste 120.000 lei.
Ian Invest Trans SRL este o firmă cu sediul în Bacău, dar cu punct de lucru în Mamaia Nord, fondată în 2012. Bianca Ceasăr este asociat unic și administrator. Cu 8 angajați, și o cifră de afaceri de 4,7 milioane lei, firma raportat un profit de 514.000 în 2020.
Alezzi Beach Resort SRL a fost înființată în anul 2016, având sediul social în localitatea Năvodari, orașul Năvodari, pe strada Prelungirea D13. Capitalul social este de 200.000 lei, iar asociați sunt Enache-Claudiu Zelca, cu un aport la capitalul social de 10%, Adrian Zelca, cu 10%, Cristian Zelca, cu 10%, Anca-Raluca Perifan, cu 70%. Adrian Zelca este administratorul societății care are ca activitate principală, conform codului CAEN, „Dezvoltare imobiliară”. În 2020, firma a raportat 117 salariați, la o cifră de afaceri de 223.329.852 lei, cu un profit de 116.077.351 lei.
Emixon Invest SRL este înființată în 2019 și are sediul social în Constanța, pe strada Ion Vodă. Marian Iordache și Mihai Marius Aurelian sunt asociații firmei, cât și administraotri. În 2020, firma a raportat 0 angajați și cifră de afaceri 0, cu o pierdere de 8.000 de lei.
BLD Construct Armat SRL are sediul social pe strada Slt. Petre Padopol din municipiul Constanța, fiind înființată în anul 2020. Liliana Banu și Ciochină Florian Alexandru sunt asociații firmei, iar Liliana Banu are și rolul de administrator. Cu cifră de afaceri 0 și 0 salariați, anul fiscal 2020 s-a încheiat cu o pierdere de puțin peste 2.000 lei.
Dami-Trans SRL este o firmă din Constanța, controlată de Adam Chere și Stere Sulfaru, fiind înființată în 2006, cu sediul pe strada Soveja. În 2020, cu patru salariați, a raportat o cifră de afaceri de peste 8.4 milioane lei, cu un profit de 443.000 lei.
Histria Tour Mondial SRL este firma fondată în anul 2010, cu sediul social în Eforie Nord. Mihaela Costea este asociat unic și administrator. Pe firmă funcționează Hotel Baia din Tulcea și Hotel Union din Eforie. Compania a încheiat 1 contracte de achiziții publice in valoare totală de 3.600,00 RON, cu Consiliul Județean Tulcea, în 2018. În 2020, firma a raportat peste 25 de angajați, cu o cifră de afaceri de 6 milioane lei, iar profitul a fost de 2,2 milioane lei.
Sunway Residence SRL este controlată de alte două societăți. Sediul social este pe strada Muscel, fiind fondată în 2021. Angelli SRL și Urban Homes Project SRL sunt asociați, iar administratori sunt Dimu Anagnoste, fotbalist la echipa Săgeata Stejaru, și Cazacu Cortizo Romeo.
Porr Construct SRL a fost fondată în anul 2004, având sediul social în București, pe strada Dimitrie Pompeiu. Activitatea principală a firmei constă în „Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. Asociat unic este Porr Bau GMBH, care are sediul în Austria, Viena. Administrator sunt Ana Maria Gabriela Cojocaru, Mario Kurt Proell, cât și Vladimir Spirescu. În 2020, firma a raportat 813 salariați, la o cifră de afaceri de 845.480.193 lei, cu un profit de 23.483.157 lei. Compania a încheiat 211 contracte de achiziții publice in valoare totală de 2.352.565.022,04 lei, inclusiv cu Portul Constanța. Conform Confidas.ro, Mario Kurt Proell mai este administrator la Porr Bau GMBH Viena Surcursala București, Porr Construct SRL este asociat în BBGSRO Construction SRL, iar Vladimir Spirescu mai este administrator la Porr Bau GMBH Viena Surcursala București.
Potrivit unui comunicat al Gărzii Naționale de Mediu, cele mai multe probleme sunt legate de gestionarea deșeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie și lipsa evidențelor privind gestiunea deșeurilor.„În cadrul controlului tematic național dispus de Comisariatul General, privind verificarea modului în care este respectată legislația de mediu, pe șantierele de construcții, s-au desfășurat verificări, în perioada 21.03-18.04.2022 și pe litoralul Mării Negre. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu și cei ai Comisariatului Județean Constanța au efectuat controale la 113 șantiere aplicând: 28 de avertismente, pentru lipsa evidenței gestiunii deșeurilor sau completarea greșită a acestora și 83 de amenzi în cuantum de 1.392.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislației privind regimul deșeurilor și condițiilor din actele de reglementare obținute, din punct de vedere al protecției mediului, precum și pentru neaplicarea măsurilor de protecție a atmosferei”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.În fapt, din cele 113 șantiere controlate, 111, reprezentând 98% din total, au avut diferite probleme de legalitate, cu precădere la capitolul gestionarea deșeurilor.
„Când deșeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea de litoral, unde vântul este puternic o mare parte a anului, există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar și în Lacul Siutghiol, care este arie protejată, mai ales că situația cea mai gravă este în zona de nord a litoralului, atât din cauza numărului mare de șantiere de construcții, cât și a densității acestora”, subliniază Nicolae Badea, directorul Direcției Controlul Poluării, Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate, din cadrul GNM.Potrivit comunicatului Gărzii Naționale de Mediu, conform notelor încheiate de echipele de control, sancțiunile în cazul șantierelor verificate au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deșeurilor; pentru inexistența contractelor privind colectarea deșeurilor sau colectarea deșeurilor în amestec și depozitările în spații neautorizate; lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor; lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantiere și neasigurarea protecției deșeurilor din construcții, aflate în depozite provizorii.
„Controalele de pe șantiere, din ultima perioadă, au vizat în special localitățile unde au fost înregistrate creșteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului la stațiile RNMCA și au urmărit verificarea respectării legislației în domeniul protecției atmosferei și gestiunii deșeurilor, fiind dispuse măsuri cu termene stricte de remediere a deficiențelor“ - au mai precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.
Cele mai multe nereguli, conform celor declarate de Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța, au fost depistate în următoarele zone:
- Năvodari Mamaia Nord
- Constanța Municipiu
- Stațiuni din sudul litoralul -Eforie Nord, Jupiter, Neptun,Venus, Saturn
În ultimele două săptămâni ale controlului, 10 echipe de la Garda Națională de Mediu au venit în sprijin pentru a face față numărului ridicat de controale pe șantierele de pe litoral.
Totodată, aceste controale vor continua până la finele anului. Cele mai multe nereguli, conform celor declarate de Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța, au fost depistate pe raza UAT Năvodari, în zona Mamaia Nord.
Mărioara Gătej, comisarul general GNM, a declarat pentru ZIUA de Constanța următoarele:
„Controalele s-au efectuat de la Vama Veche la Năvodari. În urma verificărilor, s-au impus niște măsuri, iar în funcție de faptul dacă se vor conforma sau nu, vom sesiza și alte instituții abilitate. În anumite condiții, a fost sesizată Agenția pentru Protecția Mediului. Controale se vor face în continuare, iar în funcție de volumul verificărilor, vor fi aduși comisari din județele limitrofe în sprijinul comisarilor de la Constanța. Acum verificările s-au făcut alături de comisarii de la Comisariatul General.”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp