Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoarea Crinilor, la Constanța! Detalii mai puțin cunoscute din istoria Bazilicii Sfântului Anton de Padova din oraș

ro

13 Jun, 2023 10:51 3115 Marime text
Sfințirea crinilor, la Bazilica Sfântul Anton de Padova din Constanța. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța

În fiecare an, la data de 13 iunie, credincioșii catolici celebrează Sărbătoarea Crinilor, în această dată fiind cinstit Sfântul Anton de Padova.
 
În Constanța, un impunător lăcaș de cult ridicat în Constanța veche are hramul Sfântului Anton de Padova, sfânt cinstit nu numai de creștinii catolici, ci și de ortodocși, musulmani și hinduși.
 
În ziua cinstirii Sfântului Anton sunt sfințiți crinii, simbol al curăției.
 
Așa cum precizam anterior, în Peninsula Constanța se află Parohia Romano-Catolică Sfântul Anton de Padova, orașul vechi al Constanței fiind casă a comunității italiene din zonă ani îndelungați.
 
Potrivit istoricului sfântului lăcaș, afișat pe site-ul oficial al parohiei, bazilica a fost zidită în anul 1938, în timpul pontificatului Sanctității Sale Papa Pius al XI-lea, în timp ce pe tronul României se afla Regele Carol al II-lea.
 
Clădirea a fost declarată monument istoric, fiind înscrisă sub codul CT-II-m-A-02846.
 
Bazilica este construită în stil romanic, specific bisericilor din nordul Italiei, din cărămidă aparentă, fiind ridicată după planurile arhitectului Romano de Simon.

 
În anul 1944, trupele sovietice ocupă Peninsula Constanței, iar accesul catolicilor în Bazilica Sfântul Anton de Padova este interzis.
 
În anii următori, biserica este vandalizată, iar catolicii reintră în posesia bisericii abia după trei ani, cu încuviințarea Biroului de Rechiziții al Primăriei Constanța și avizul comandantului trupelor sovietice de ocupație.
 
Timp de patru ani, între 1951 și 1955, lăcașul este din nou părăsit, fiind un mic număr de enoriași rămași după repatierea etnicilor germani. Statul comunist refuză sprijinul pentru refacerea bisericii, oamenii sunt tot mai săraci, iar represiunea regimului comunist este tot mai cruntă.
 
Între 29 mai 1955 și 14 august, are loc curățenia generală și reparații urgente, întreprinse mai ales cu muncă voluntară prin grija părintelui paroh. Pe 15 august se celebrează din nou în Bazilică, după o întrerupere de aproape 11 ani.
 

În perioadele ce au urmat, continuă reparațiile și dotarea Bazilicii.
 
Astăzi, sute de credincioși se bucură de slujbele oficiate în Bazilica Sfântul Anton de Padova, iar frumusețea Sărbătorii Sfințirii Crinilor și cinstirea Sfântului Anton nu pot lăsa nicio inimă indiferentă.

Sursa documentare: Parohia Sfântul Anton de Padova Constanța
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii