Sărbătorile de iarnă cu gust de mâncare bună. Cele mai râvnite preparate de Crăciun și Revelion
Sărbătorile de iarnă cu gust de mâncare bună. Cele mai râvnite preparate de Crăciun și Revelion
22 Dec, 2023 09:40
ZIUA de Constanta
1067
Marime text
- Ne aflăm în perioada premergătoare Crăciunului, sărbătoare importantă pentru creștini și una din cele mai iubite sărbători atât de adulți, cât și de copii. Cumpărăturile sunt în toi, aspect vizibil cu ochiul liber după cât de aglomerat a început să fie orașul de câteva zile bune încoace.
În tradițiile multor țări, sărbătoarea Crăciunului este legată și de prepararea unor mese festive, în familie și alături de cei dragi. Românii nu fac excepție, ba dimpotrivă cred că ne putem numi unul dintre cele mai gurmande popoare. Trebuie să admitem că pe masa românilor, cu această frumoasă ocazie, tronează multe feluri de mâncare, iar gospodinele nu prididesc să gătească o sumedenie de preparate tradiționale și nu numai. În mentalitatea românească, nu pot fi concepute sărbătorile de iarnă fără anumite rețete,care să marcheze cum se cuvine astfel de evenimente festive.
Și nu este vorba aici doar de simplul fapt de a mânca, cât mai degrabă despre păstrarea tradițiilor, despre reuniune în familie sau cu prieteni dragi și, nu în ultimul rând de căldura căminului. Savurarea bucatelor este un bun pretext de a ne reuni cu părinții, rudele, cei dragi.
Sărbătorile de iarnă sunt acele momente minunate când ne oprim din rutina zilnică, petrecem timp împreună, iar mesele se umplu de bunătăți, ca prin magie. Magia aparține celor ce le gătesc în bucătăria echipată cu tot felul de ingrediente, cumpărate dinainte pentru deliciul invitaților la masă.
Printre cele mai râvnite mâncăruri gătite pentru sărbătorile de iarnă se numără nelipsitele sarmale, piftia, salata boeuf, ouă umplute, cârnații de porc, caltaboșii, toba și lebărul.
În ceea ce privește desertul, cozonacul este unul din cele mai preferate dulciuri de pe masa românilor, mulți chiar asociind sărbătorile de iarnă cu mirosul cozonacului cald, aburind, abia scos din cuptor. Pe lângă mult iubitul cozonac, gospodinele mai pricepute prepară o paleta largă de prăjituri de casă, checuri, tort și alte delicii dulci.
Iată mai jos câteva din cele mai râvnite rețete de feluri de mâncare, ce se pregătesc de sărbătorile de iarnă.
Sarmale cu carne de porc în foi de varză
Ingrediente: 1 kilogram de carne mai grasă tocată, varză murată, 2 linguri orez, 2 cepe, o ceașcă bulion de roșii, ½ ardei gras, sare, piper, 1 frunză dafin, sau o crenguță cimbru, 200 grame slănină afumată, untură.
Mode de preparare: Se taie ceapa mărunt și se călește în untură. Orezul se spală și se lasă în apă să se umfle puțin. Apoi se amestecă carnea cu orezul, ceapa, sarea și piperul.
Se desface varza în foi și se spală bine în 3, 4 ape ca să iasă sarea. Fiecare frunză se taie în 3, 4 părți ca să se facă sărmăluțe mai mici. În fiecare bucată de frunză se pune câte o linguriță din compoziția de carne și se înfășoară în frunză în formă rotunda sau ovală. Se așează în cratiță, la fund, în rând de varză toccata, un rând de feliuțe de slănină tăiate subțiri, apoi un rând de sărmăluțe așezate circular și iar un rând de varză, slănină și iar sarmale. Se adaugă foaia de dafin, boabe de piper, cimbru și iar un rând de varză tocată și tot așa până se termină de pus toate sarmalele.
Deasupra se acoperă cu o frunză mare de varză, se toarnă apă și zeamă de varză și se pun la foc să dea 2-3 clocote, după care se pun la cuptor. Sarmalele ies gustoase dacă se lasă la cuptor timp de aproximativ 3 ore, la foc mic. După vreo jumătate de oră de lăsat la cuptor se poate adăuga bulionul de roșii și ardei gras tăiat în două. Sarmalele să fie bine scăzute și frunza de deasupra să fie rumenită. Sarmalele se pot înveli și în foi de viță și se cresc cu borș.
Ouă umplute
Ingrediente:10 ouă, 100 g pateu de porc, 2 lingurițe muștar, o lingură unt/margarină, 1 ou, 200 ml ulei, 1 linguriță muștar, 100 ml iaurt degresat, sucul de la o jumătate lamâie, piper, sare.
Mod de preparare: Se fierb ouăle. Apoi se taie în jumătăți și se scoate gălbenusul care se freacă cu 2 lingurițe de muștar, pateu de porc și unt, împreună cu o lingură de zeamă de lămâie, la care se adaugă sare si piper. Se pune pasta astfel formată în albușurile jumătăți. Se pun într-un platou și se pot servi cu salată verde.
Cozonac
Ingrediente pentru 6 cozonaci: 2 kg de faina; 100 g de drojdie; 800 g de zahar; 1 l de lapte; vanilie; 200 ml de ulei; 12 oua; coaja rasa de la 2 lamai; 1 esenta de rom; un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură: 6-8 bucăți de rahat; 4 linguri de cacao; nucă macinată.
Mod de preparare: Făina trebuie cernută de 2-3 ori, până când devine foarte fină. Apoi, se prepară o maia amestecând drojdia, 4 linguri de faină și 100 de mililitri de lapte.
Se încălzește puțin laptele rămas și se dizolvă în el 700 de grame de zahăr și vanilia.
Următorul pas este separarea gălbenușurilor de albușuri. În recipientul în care se află făina, se adaugă, treptat, maiaua din drojdie, laptele în care ai dizolvat vanilia și gălbenușurile, continuând să se amestece. Se pune și uleiul, se framântă compoziția aproximativ 5 minute și apoi se lasă la dospit pentru circa o oră.
Într-un alt vas, se bat albușurile cu praful de sare și cu coaja de lămâie, apoi se pune peste acestea nuca macinată, cele 100 de grame de zahăr rămase, cele 4 linguri de cacao și esența de rom.
Când aluatul a crescut, se imparte în 6 bucăți egale. Se întind, pe rând, foile de aluat și se pune peste ele umplutura de nucă, dar și bucățile de rahat. Se rulează, stropesc cu apă, se îndulcesc cu zahăr prin presărare și apoi se pun in tăvi. Se mai așteaptă aproximativ jumătate de oră pentru ca aluatul să mai crească, apoi se introduc cozonacii la cuptor.
După aproximativ 45 de minute, cozonacii pot fi scoși.
Citește și
Ce firmă va organiza evenimentul „Tradiții și obiceiuri de Crăciun”, la Limanu, județul Constanța? (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii