Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:11 31 03 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Satelitul românesc „Corvus”, prezentat, vineri, 28 martie 2025, alături de rezultatele cercetărilor derulate

ro

28 Mar, 2025 14:59 625 Marime text
Foto cu rol ilustrativ, Sursa foto: Freepik

Satelitul românesc „Corvus”, capabil să detecteze și să localizeze sursele de interferență radio de pe teritoriul României, precum și infrastructura de sol, a fost expus vineri, 28 martie 2025, împreună cu cele mai importante rezultate obținute în urma cercetărilor efectuate.
„Astăzi, 28 martie 2025, satelitul CORVUS, alături de principalele rezultate obținute în urma cercetărilor derulate, au fost prezentate în fața unui grup select de specialiști, workshop-ul reunind oficiali de rang înalți, experți din domeniul spațial și reprezentanți ai instituțiilor de cercetare. 

Evenimentul s-a desfășurat în prezența lui Tudor Prisecaru, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cercetare care a evidențiat importanța acestui proiect pentru progresul tehnologic și științific al României. În cadrul acestuia, au fost prezentate atât modelul fizic al satelitului CORVUS, cât și infrastructura de sol, ambele fiind dezvoltate pentru Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii (CCI), proiectul fiind finanțat de Direcția Generală pentru Armamente (DPA) prin Planul Sectorial de Cercetare-Dezvoltare”, a precizat  Autoritatea Națională pentru Cercetare.
Satelitul românesc „Corvus” marchează un pas important în domeniul inovării spațiale, fiind capabil să detecteze și să localizeze sursele de interferență radio pe teritoriul României.
 
Proiectul a fost realizat integral în țară, cu implicarea unor institute de cercetare de prestigiu și a unui consorțiu condus de Romanian InSpace Engineering. 

„Proiectul CORVUS marchează o etapă semnificativă în industria spațială românească, prin dezvoltarea unui satelit demonstrator capabil să detecteze și să localizeze sursele de interferență radio de pe teritoriul României. Atât segmentul spațial, cât și stația de comandă și control au fost proiectate, realizate și testate integral în țară, datorită eforturilor unui consorțiu condus de Romanian InSpace Engineering. 

Partenerii implicați includ institute de prestigiu aflate sub coordonarea ANC, precum Institutul de Științe Spațiale - filiala INFLPR și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, alături de Agenția Spațială Română, aflată, de asemenea, în subordinea ANC, Rartel S.A. și Serviciul de Telecomunicații Speciale.”, a punctat sursa citată.

Contribuția cercetătorilor români din institutele naționale de cercetare-dezvoltare coordonate de ANC a fost esențială pentru succesul acestui proiect, demonstrând capacitatea României de a dezvolta tehnologii avansate la standarde internaționale.

„Acest moment subliniază excelența cercetării românești și rolul său în consolidarea securității și inovării tehnologice,” a declarat un reprezentant al ANC.

Evenimentul reprezintă o oportunitate de a celebra realizările obținute și de a discuta perspectivele viitoare, bazate pe experiența acumulată în cadrul proiectului CORVUS, consolidând astfel poziția României în domeniul spațial.

Citește și:
Spirală misterioasă observată pe cerul din România! Iată despre ce este vorba și unde a fost văzută (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii