Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandalul privind preturile cimentului autohton s-a reinsufletit

ro

02 Nov, 2004 00:00 1514 Marime text

Din cauza preturilor mult prea mari vehiculate pe piata interna comparativ ce cele de pe piata externa s-a ridicat cota importurilor de ciment din alte tari * Una dintre tarile exportatoare de ciment ieftin, Ucraina, are cea mai mare priza la consumatorii romani de materiale de constructii * Pretul de achizitie al cimentului din Ucraina este in jur de 35-40 euro pe tona * In schimb, pretul mediu pe tona la intern este de circa 50-52 euro, fiind la un nivel stabil in ultimii ani * Veniturile mari inregistrate de Lafarge Romcim la o cota de piata in scadere se justifica doar prin exportul masiv de clincher, materie prima pentru fabricarea cimentului

De astazi, consumatorii romani de ciment, constructorii, vor astepta cu sufletul la gura rezultatele investigatiei Consiliului Concurentei privind o eventuala intelegere referitoare la formarea pretului pe piata, practicarea unor preturi mari pe piata interna fata de alte state din regiune a celor trei mari producatori: Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania). Investigatia dureaza de circa doi ani, timp in care producatorii au continuat sa practice acelasi tip de politica profitand de pozitia dominanta. Ceea ce nu au anticipat insa cei trei producatori mari de ciment a fost faptul ca o consecinta imediata a politicii lor va fi cresterea cotei de import a cimentului din alte tari la preturi net inferioare celor de pe piata autohtona. Potrivit unor date statistice oferite de catre Institutul National de Statistica, importurile de ciment, in special cele din Ucraina, au o ascensiune reala pe piata romaneasca de profil, unde ar putea ajunge in acest an la o cota de 6%. Cantitatea totala de ciment importat in primele sapte luni ale anului totalizeaza 141.000 tone, mai mult decat dublu comparativ cu perioada similara a anului trecut si de zece ori mai mult fata de perioada ianuarie-iulie 2002, potrivit datelor furnizate de statistica. Studiile statistice releva ca importul de ciment ucrainean domina autoritar importurile de profil, avand o pondere cantitativa de circa 95%, iar ca valoare de 78%. Pretul de achizitie al cimentului din Ucraina este in jur de 35-40 euro pe tona. Potrivit consumatorilor romani de ciment, pretul mediu pe tona la intern este de circa 50-52 euro, mentinandu-se la un nivel stabil in ultimii ani. In schimb, pretul la export al cimentului practicat de producatori precum Lafarge Romcim este de circa 25-30 euro pe tona. Reprezentantii Lafarge au declarat de nenumarate ori ca astfel sunt folosite capacitati de productie, care sunt in excedent pentru piata interna, iar altfel ar trebui inchise. Potrivit Ziarului Financiar, piata de profil, cu vanzari de peste 250 mil. euro pe an si un ritm de crestere estimat la 5%-10%, ar putea inregistra in 2004 un paradox de proportii pentru producatorii de ciment: la vanzari in crestere, cota de piata in scadere. Una dintre ipotezele specialistilor este cota ascendenta a exporturilor de clincher realizate de producatori, materie prima pentru producerea cimentului, mult mai ieftin, dar produs in cantitati mult mai mari decat cimentul aferent pietei romanesti. Trendul puternicei ascensiuni a importurilor de ciment pe piata romaneasca ar putea duce valoarea acestora in acest an la 12 milioane USD, in conditiile in care statisticile din ultimii doi ani indica, de regula, o dublare a importurilor anuale fata de perioada ianuarie-iulie, mentioneaza aceeasi publicatie de specialitate.

Scandalul cimentului reinsufletit

Apropierea termenului de finalizare a investigatiei Consiliului Concurentei si anuntarea acestui lucru in public de catre conducerea institutiei au dat din nou apa la moara nemultumitilor de evolutia preturilor la ciment pe piata romaneasca. Din nou, reprezentantii Asociatiei romane a Antreprenorilor din Constructii si-au declarat deschis in cadrul unor aparitii televizate in aceasta luna pozitia fata de politica comerciala a producatorilor de ciment si, in special, fata de cea dusa de Lafarge Romcim. Producatorul de ciment francez a anuntat o crestere de circa 28% a cifrei de afaceri pe primul semestru al acestui an, fara sa precizeze valoarea acesteia. Conform rapoartelor transmise publicatiilor in 2003, grupul Lafarge a realizat o cifra de afaceri de 160 de milioane de euro la operatiunile sale din Romania. Lafarge activeaza pe pietele de ciment, betoane, agregate, gips carton, iar in acest an a achizitionat si un operator portuar, SICIM Constanta, ultima oferta publica de preluare derulandu-se in lunile iulie-august. Aceasta companie a continuat de-a lungul timpului sa manifeste indiferenta fata de vocile celor care s-au ridicat impotriva. In cadrul Conferintei Internationale "Experiente central europene in implementarea acquis-ului comunitar in domeniul concurentei in cadrul pietei unice europene", Mihai Berinde, presedintele forului concurential, a declarat reprezentantului ziarului nostru ca o mare problema in implementarea legislatiei din domeniu nu vine din partea agentilor economici din Romania, ci din partea investitorilor straini prezenti in mediul de afaceri. Unul dintre aspectele care au tras in jos Romania in ultimul Raport pentru tara, la capitolul VI - Concurenta, a fost si promovarea culturii concurentei in mediul de afaceri autohton, care aici are de suferit din partea unor oameni de afaceri din vest care trateaza Romania ca pe un pamant virgin in domeniul legislatiei de specialitate. "Nu sunt greu de controlat activitatile societatilor cu capital social integral roman, ci acele companii internationale care, de regula, in tara de origine nu-si pot permite crearea de carteluri, monopoluri, concentrari economice etc.", a afirmat Berinde.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii